У посети Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“, крајем прошле недеље, боравила је група од 19 студената постдипломске школе менаџмента Универзитета Харвард. Студенти овог најстаријег и једног од најпрестижнијих америчких универзитета.из Сједињених Америчких Држава, од којих су већина доктори, тренутно се налазе на студијском путовању по југоисточној Европи. У фокусу овог састанка била је њихова заинтересованост за начине функционисања и управљање здравственим системом у Републици Србији. Један од четири предавача на овом састанку, управник Клинике за кардиологију Института ,,Дедиње” проф. др Петар Оташевић, објашњава да је ова посета страних постдипломаца за Институт ,,Дедиње” била веома важна, јер ће на овај начин бити интезивирана сарадња са колегама из САД.

– Циљ америчких постдипломаца је био да се непосредно упознају са функционисањем српског здравственог система и његовог функционисања у Институту ,,Дедиње”, те сам им кроз уводно предавање покушао, а надам се и успео, дати одговоре на питања која су била везана за ову тему. Помоћник директора за немедицинске послове Института ,,Дедиње“ маст.екон. Бојана Поповић, представила је модел и механизме финансирања српског система здравственог осигурања и здравствене заштите, што је њих посебно занимало. Управник Клинике за кардиохирургију доц. др Слободан Мићовић, имао је прилику да америчким постдипломцима презентује нове процедуре, сарадњу Института ,,Дедиње“ са светски познатим компанијама за нове технологије у минимално-инвазивној кардиохирургији, као и фантастичне резултате ове куће и српске кардиохирургије уопште. О научној трансформацији и сарадњи Института ,,Дедиње“ са Светском банком, овог пута, говорила је начелник Одељења преоперативне припреме Института ,,Дедиње“ доц. др Ивана Петровић – казао је проф. др Оташевић и додао да се током састанка водила занимљива дискусија у којој су гости- студенти имали много интересантних питања, након чега су, у пратњи домаћина, обишли ,,Дедиње“.

– Након обиласка, утисци били још позитивнији. Договорили смо се да ћемо у будућности наставити неку врсту дугорочније сарадње, те да, уколико будемо желели да посетимо Кливленд клинику, они ће нам радо упутити позив – рекао је проф. др Оташевић.