Поводом Дана општине Горњи Милановац, 170 година од настанка града и 208 година од Другог српског устанка, на јучерашњој свечаној седници у великој сали Дома културе, заслужним појединцима и организацијама додељена су годишња признања Златна и Сребрна медаља ,,Таковски устанак”. Уручено је и признање Почасни грађанин, а проглашен је и спортиста године са териоторије ове oпштине. Том приликом, директору Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” проф. др Миловану Бојићу, уручена је златна медаља ,,Таковски устанак”.

Доделом Златне медаље ,,Таковски устанак” указана ми је изузетна част и приуштено задовољство. Од сазнања да ћу бити добитник овако великог признања, навиру сећања на догађаје и људе из овога краја. Уз дужно поштовање према свима, поменућу легендарног привредника, визионара и стратега, који компанију ,,Металац” деценијама проводи стазама стабилности и профита. И док су другима припадале епизоде, Драгољубу Вукадиновићу припада успех и трајање. Истакао бих, такође, и другог вашег суграђанина, а мени блиског сарадника на Институту ,,Дедиње” др Слободана Танасковића, бриљантног српског научника и стручњака из васкуларне медицине, који је недавним избором за наставника Медицинског факултета Универзитета у Београду, имао најбоље научне и стручне референце у новијој историји Медицинског факултета у Београду – у име награђених, присутнима се обратио проф. др Бојић. Он је казао да је свима већ познато да Таковски устанак представља велико и незаобилазно поглавље у српској историји, а да историја, као наука која проучава прошлост људи и њихову борбу за опстанак, међународне ратне сукобе и друштвене односе, бележи да су таковски устаници са Милошем на челу, пре свега, желели слободу, знајући да је само слободан човек срећан човек.

Да би човек био слободан, потребно је да донесе одлуку, пружи отпор и непристајање и зато је тајна среће слобода, а тајна слободе храброст. Таковским устаницима храбрости није недостајало. Напротив, гинући у сазнању да је боље умрети на ногама, него на коленима под турским ропством, извољевали су сјајне, блиставе победе током Другог српског устанка и заувек заузели своје место у српској историји. Али поред те храбрости, није недостајало ни Милошеве вештине и мудрости да се преговара са моћнијима од себе, не би ли се изборио за што повољнији положај свога народа, трасирао пут ка аутономији Србије, а потом и стварању модерне српске државе. Драги пријатељи, и данас као и пре 208 година када је избио Други српски устанак, наша Србија је опет под притисцима. Овога пута, да се одрекне Косова и Метохије, своје историје, традиције и себе саме. Верујем да сви ми у овој сали, па и ван ње, добро знамо да је некада боље живети сам са собом, него са другима без себе. Па ипак, Србију не смемо оставити изоловану, као што никако не смемо допустити да изгубимо територијалну целокупност и сопствени идентитет. Покажимо заједно да Србија не живи само на географским картама, већ у срцима оних који је воле, а то су пре свега њени грађани. А ми, грађани Србије, свако у зони своје дужности и одговорности, морамо покажемо најбоље могуће резултате, управо онако како то раде Вукадиновић и др Танасковић и како то чине данашњи лауреати. Дозволите ми да упутим апел свима нама заједно, да будемо још хуманији и бољи, јер оно што смо урадили за себе, умреће заједно са нама, а оно што смо урадили за другог, постаје бесмртно– рекао је проф. Бојић.

Скупштина општине Горњи Милановац је звање Почасни грађанин Горњег Милановца, доделила председнику Србије Александру Вучићу за изузетан и вишегодишњи допринос унапређењу и развоју локалне самоуправе у области грађевинарства и инфраструктуре, привреде, здравства, просвете, пољопривреде, туризма и културе. Признање је, као личном изасланику председника Вучића, уручено потпредседници Владе Маји Гојковић.

Проф. Бојић је, овом приликом, добитнику звања Почасни грађанин Горњег Милановца председнику Вучићу, пожелео много среће, успеха, мудрости и храбрости у даљој мисији развоја Србије у овом, како је рекао, нимало лаком периоду.

Србија данас проноси своју слободу кроз неслободу историје, настојећи, притом, да остане усправна и часна, како према прецима, тако и према потомцима, а да би у томе успела, ми, њени грађани, морамо да будемо сложни. Слога нашу кућу гради, а разум је одржава. Слогом расту мале ствари, а неслогом се и највеће руше– поручио је проф. Бојић.

Одлуком Надлежног органа локалне самоуправе, Сребрна медаља уручена је фирми “Мишковић д.о.о.“, затим Милети Чуљковићу, оснивачу задруге “Takovo berry“, и удружењу “Руднички видици“.

Поред потпредседнице Владе Републике Србије Маје Гојковић, овом изузетно важном скупу присуствовала је и министарка културе, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, заменица председника Јадранка Достанић, начелник Моравичког округа Марко Парезановић , државни секретари Милета Карановић и Милена Трнавац, начелници ОУ Горњи Милановац Дејан Вељовић, одборници СО, чланови ОВ, представници СПЦ, представници привреде, директори јавних предузећа и установа, представници медија, као и остали многобројни гости.