Поводом Дана државности Републике Србије – Сретења, председник Републике Србије Александар Вучић, одликовао је појединце и институције из различитих области привредног, културног, спортског и друштвеног живота.

Сретењски орден првог степена добио је проф. др Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларене болести ,,Дедиње“, за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области развоја кардиоваскуларне медицине.

Церемонија уручења одликовања заслужним појединцима и институцијама, који су остварили резултате вредне дивљења и допринели промоцији државе, одржана је у згради Генералног секретаријата председника Републике у присуству премијерке Ане Брнабић, Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија, председника Републике Српске Милорада Додика, као и великог броја званица.

Ово одликовање је велика ствар у великом дану – Дану државности Републике Србије и крсној слави Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“. Добити Сретењски орден првог степена је, заиста, велико признање и мени је част што се моје име налази међу награђенимa. То схватам као улазак у плeјаду оних људи који боља времена не чекају, већ их стварају радом и прегалаштвом. Стари мудраци кажу да прегаоцу Бог даје махове и да ономе ко се ,,пење” и Бог руке пружа.  Понекад, у раду и области у којој сам награђен, имао сам, можда, само Божију помоћ и био некада сам против свих. Сретењски орден схватам као велико признање и посебну част из чијих руку сам га добио – из руку  председника Александра Вучића,  који је, сматрам, најуспешнији српски председник до сада, који у својој непресушној енергији и мисији мења Србију,  не само у здравственој области, у чију се инфраструктуру невероватно улаже, већ и у свим осталим привредним и друштвеним сферама. Овај орден подједнако припада сваком запосленом у Институту ,,Дедиње”-  од хигијеничарке, болничарке,  мојих медицинских сестара и техничара којима се поносим,  немедицинских радника ове куће, па све до врхунских лекара. Бити носилац оваквог одликовања значи волети отаџбину, а отаџбину никад не волиш довољно уколико је не волиш превише, уколико јој не узвратиш најбоље и највише, а ми смо у томе успели. Ово одликовање посвећујем и онима који су оспоравали и успоравали Институт, јер су они прави записничари његовог успеха – рекао је проф. Бојић и додао да би волео да је овај орден добио за две године, када обави мисију реконструкције старе зграде ,,Дедиња“. То би, како каже, била круна, не само његове каријере, већ и будућност Института и српске кардиоваскуларне медицине.

 

Добитници Сретењског ордена првог степена су, између осталих, и  Институт за судску медицину „Милован Миловановић“, Библиотека Матице Српске, Београдска филхармонија, Академик Владимир Кањух, Балет Народног позоришта у Београду, Југословенско речно бродарство а.д. Београд…

Сретењски орден другог степена добили су глумица Радмила Живковић, Институт за рударство и металургију Бор,  Вуков сабор у Тршићу,  Институт за рударство и металургију Бор, Народни музеј Ниш, Машински факултет Универзитета у Београду, док су добитници Сретењског ордена трећаг степена Етнографски институт САНУ, Нишки симфонијски оркестар, Позориште лутака „Пинокио“, ПТТ музеј, Клиника за дигестивну хирургију, Прва хируршка Универзитетског клиничког центра Србије… Орденом Карађорђеве звезде првог степена награђени су глумац Лазар Ристовски, постхумно Синиша Михајловић, Корнелије Ковач и Припадник Министарства одбране и Војске Србије потпуковник Дејан Станојевић.

За истакнуте заслуге у учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Азербејџана, односно Србије и Америке, одликовани су Сахил Бабајев и Ричард Гренел.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да сретењске награде, ордење и одликовања, добијају они који су то заслужили својим радом и животом и да је увек на професионалан, одговоран и објективан начин доносио одлуку ко ћe их добити.

У Србији се Сретење обележава као Дан државности у знак сећања на обнову српске државности почетком 19. века, а овај дан као државни празник слави се од 2002. године.  Сретењски орден је одликовање Републике Србије установљено 26. октобра 2009. године  „Законом о одликовањима Републике Србије“. Аутор идејног решења Сретењског ордена је академски вајар Никола Вукосављевић, редовни професор на Факултету ликовних уметности у Београду.