Поводом обележавања Дана Републике Српске, 9. јануара, на свечаној церемонији у Културном центру ,,Бански двор” у Бањој Луци, уприличена је додела одликовања заслужним институцијама и појединцима. Овом приликом, председник босанскохерцеговачког ентитета Република Српска, Милорад Додик, одликовао је директора Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње”, проф. др  Милована Бојића, Орденом заставе Републике Српске са златним венцем, као знак признања за дела и рад који заслужују опште поштовање и истицање. Проф. Бојићу је овогодишње угледно признање, између осталог, уручено и за неизмерну подршку и допринос у едукацији медицинских кадрова Републике Српске, као и отварање кардиохирургије на универзитетском Клиничком центру Републике Српске.

-Човечанство не вуку локомотиве, него људи и идеје, а најбољи су они који верују у снагу идеје и њу замене мноштвом идеја, а потом их не распрше, већ истрајно реализују. На нама је, ако је већ унапред суђено да не можемо вечно да живимо, да оставимо нешто трајно чиме ћемо сведочити да смо и ми некада постојали. Ево тог сведочанства, ево данашњих лауреата, а вама, драги домаћини, хвала што сте их препознали и наградили овим високим одликовањем. Сви одликовани желели су и желе да припадају плејади добрих и великих. Велики су, јер желе да створе велико, а добри – јер стварају трајну вредност. Свет припада онима који покушавају, а будућност онима који је умеју обликовати и имати јасну представу о њој – казао је проф. Бојић и додао да су, управо, лауреати овог високог одликовања показали да је та представа реална и да је утемељена за добро Републике Српске и свих њених грађана.

-Поштовани Председниче Републике Српске, овим Вашим потезом, уручењем високих одликовања, у нама, данас награђенима, изазвали сте велики подстрек и надахнуће за појединачно и колективно прегнуће, за време будуће, за бољу, успешнију и још срећнију Републику Српску. Хвала Вам на томе – рекао је проф. Бојић.

Одликовања су уручена и другим заслужним појединцима међу којима је и Његова светост Патријарх српски господин Порфирије, за нарочите заслуге у развијању, умножавању и учвршћивању духовне и световне православне вере, пружајући несебичну подршку свом народу, где год да се он налазио и у каквим год животним околностима и искушењима обитавао. Између осталих, Орденом је одликован и специјалиста дечије хирургије и ортопедије доц. др Синиша Дучић, директор српске Универзитетске дечије клинике „Тиршова“, затим проф. др Златко Максимовић, директор бијељинске болнице ,,Свети Врачеви, као и предузетник, оснивач и директор регионалне компаније „Интеграл-инжењеринг“ Слободан Станковић.

Орденом заставе Републике Српске са златним венцем, постхумно је одликован и Синиша Михајловић, српски професионални фудбалер, тренер, менаџер и спортски великан, а одликовање је уручено Синишиној мајци Викторији Михајловић.

На свечаности доделе одликовања у Бањој Луци нашло се и име руског председника Владимира Путина, коме је ово признање додељено за патриотску бригу и љубав према Републици Српској, као и због учвршћивања сарадње и политичких и пријатељских односа Републике Српске и Русије. Орден Републике Српске на огрлици, председнику Путину ће, како је наведено, бити уручен накнадно, приликом његовог првог сусрета са Милорадом Додиком.

Свечаности доделе одликовања присуствовали су председавајућа Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Ненад Стевандић, министарка здравља Републике Србије проф. др Даница Грујичић, министри у Влади Републике Српске, представници Српске православне цркве, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов и званице из јавног, друштвеног и политичког живота Републике Српске, БиХ и Србије.

-Човјек је снажан колико има правих пријатеља, тако се мјери и снага државе, по својим пријатељима, који су увијек уз вас, поштују вас и спремни су да помогну. Српска се захваљује својим пријатељима који је поштују и уважавају – рекао је председник Додик, поручивши да је поносан што додељује ордење и одаје признања пријатељима Републике Српске који јој пружају неизмерну подршку и љубав.

Орден Републике Српске је по рангу највиши орден у Републици Српској и може да буде на огрлици или на ленти. Орден Републике Српске на огрлици додељује се шефовима страних држава, најистакнутијим личностима за изванредан рад и заслуге, као и личностима и институцијама за значајан допринос у стварању Републике Српске. Орден на ленти се додјељује истакнутим појединцима на нарочите заслуге у развоју међудржавне сарадње и допринос према држави.

Председник Додик је, поводом Дана Републике Српске, уручио још десетине одликовања домаћим и страним јавним личностима из области науке, културе и науке, као и спортистима, здравственим радницима, студентима и ученицима.