Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ јуче су посетили директор Универзитетске клинике за неурологију ,,Јоханес Кеплер” у Линцу проф. др Рајмунд Хелбок (Raimund Helbok), његова заменица доц. др Ана Хајдбредер (Anna Heidbreder), као и представници бугарске компаније ,,CheckPoint Cardio” – националног центра  за телемониторинг, која је развила патентиране носиве уређаје за константно онлајн праћење срчаних и других значајних биометријских података, неопходних за дијагностику, превенцију и хитну реакцију на проблеме које изазивају кардиоваскуларне болести. Циљ ове посете била је заинтересованост гостију да се упознају са радом институтског Центра за телеметрију, чије би им искуство веома помогло у бољем и квалитетнијем обликовању сопствене медицинске праксе.

Отварањем нове зграде, Институт ,,Дедиње” је постао прва установа у Србији и на Балкану која је оформила центар за мониторинг, намењен високоризичним пацијентима са срчаном инсуфицијенцијом, код којих се разматра даље оперативно или медикаментозно лечење.

Цењене госте је дочекао директор Института ,,Дедиње” проф. др Милован Бојић, изражавајући велику захвалност бугарским колегама на помоћи коју су од њих добили припремајући се за отварање овог Центра.

Веома смо захвални нашим драгим колегама из Бугарске, који су нам несебично помогли у покретању нашег Центра за телеметрију и са нама поделили знање и искуство које су  стекли у овој области. Такође, желимо да изразимо захвалност и свима осталима који су нам пружили помоћ у процесу његовог формирања. Паралелно са отварањем нове зграде „Дедиње 2“ и наш Центар је започео свој рад, тако да заједно прослављају рођендан, удружени на путу ка даљим успесима. Значај и импресивни резултати које смо постигли у интердисциплинарној сарадњи са осталим одељењима Института обећавају и дају нам ветар у леђа да проширимо и унапредимо нашу телеметрију на још виши ниво, који ће бити без премца у овом делу Европе, а у 2024. годину улазимо са најамбициознијим планом спољномедицинске политике Института од његовог оснивања -поручио је проф. др Бојић.

Помоћу 150 мониторинг уређаја, Центар за телеметрију Института „Дедиње“ већ годину и по дана са великим успехом примењује ову изузетну технологију, која нам је омогућила да свакодневно пружамо сјајну негу великом броју пацијената. Широки спектар патологија наших болесника, пружа нам прилику да дубље разумемо и искористимо све могућности овог невероватног уређаја, који је међу многим новим технологијама који се тренутно налазе на тржишту, заиста свеобухватан и омогућава пацијентима да буду третирани на сигуран и ефикасан начин – нагласила је асс.др Јелена Лешановић, управник Центра за телеметрујски мониторинг Института ,,Дедиње”.

Драго ми је што имамо прилику да будемо гости ваше високо специјализоване установе за лечење кардиоваскуларне болести. Као стручњаци из области неурологије, осећамо се привилеговано што смо овде. Наша универзитетска клиника је једна од највећих и најугледнијих институција за неурологију у Европи са капацитетом од 167 кревета, обављајући све врсте третмана и лечења у неурологији, укључујући и интензивну негу – казао је проф. др Хелбок, истакавши да је циљ његовог тима продубљивање и даље развијање других области истраживања у широкој области неурологије, укључујући поремећаје кретања, болести деменције, медицину спавања, главобоље, неуро-онкологију и болести периферног нервног система.

Интересовање за физиологију и патофизиологију мозга је један од наших циљева, због чега нам је мониторинг људског мозга изузетно важан, јер у будућности планирамо дубље да у фокусу нашег истраживања буде ова област. Наш циљ је да пратимо сигнале који иначе остају невидљиви и да их уз помоћ вештачке интелигенције идентификујемо. Ми смо имали прилику да користимо неколико оваквих уређаја у нашој болници, које смо примењивали их за праћење наших пацијената. Наш план је да ту не станемо, желимо да научимо од вас много више, јер су наша посвећеност и ентузијазам јачи него икад пре – поручио је проф. др Хелбок.

Током једнодневног боравка у Институту ,,Дедиње”, домаћини су се потрудили да госте детаљно упуте у рад телеметрије, демонстрирајући и његову употребу на конкретним примерима у пракси.