Као резултат сарадње Euro-Asian Bridge Society и Удружења кардиоваскуларних хирурга Србије, у београдском хотелу ,,Metropol” 22. и 23. септембра одржан је  дводневни састанак који је окупио велики број домаћих и страних експерата из области кардиохирургије, интервентне и клиничке кардиологије из Србије и региона, Канаде, Швајцарске, Белгије, Турске, Грчке, Италије итд. Међу више од 20 страних експерата,  своје учешће на овом симпозијуму узели су и генерални секретар Европског удружења за кардио-торакалну хирургију, секретар и председник Међународног комитета за сарадњу Друштва торакалних хирурга у Сједињеним Америчким Државама и председник резиденцијалног програма за обуку младих кардиохирурга у Thorax Centre Erasmus у Ротердаму, професор емеритус Питер Кептејн (Pieter Kappetein), чије су тренутне истраживачке активности усмерене ка процени нових хируршких техника и поређење нових техника у кардиоторакалној хирургији са новим техникама у интервентној кардиологији.

Тема првог дана скупа била је коронарна патологија, односно патологија исхемијске болести срца, са свим актуелним темама и дилемама и модалитетима лечења ове групе пацијената. На овом еминентном скупу се дискутовало о најновијим истраживањима, затим савременим начинима лечења хроничног коронарног синдрома из угла кардиохирурга, кардиолога и интервентних кардиолога, значају лечења након хируршке реваскуларизације миокарда, као и  реваскуларизацији пацијената са и без акутног коронарног синдрома итд. Први дан скупа је протекао у веома пријатној атмосфери, са колегама смо разговарали и извукли значајне закључке о стратегијијама, а све у циљу доношења најбоље могуће одлуке за лечење пацијената. Други дан скупа био је резервисан за теме које се тичу савременог лечења, препорука и клиничких одлука у хирургији аортне валвуле, одабиру хируршких техника са посебним освртом на анализу резултата хируршке и ендоскопске замене оболеле аортне валвуле. Најинтезивније дискусије су биле око болести срчане слабости, па су, овом приликом, препоруке и модалитети лечења отворили интезивнију размену искуства стручњака.  На састанку је било речи и о краткорочној и дугорочној механичкој потпори циркулацији, те је у оквиру ове теме своје предавање одржао проф. др Роберто Лорусо (Roberto Lorusso) из Рима, који је говорио о најсавременијим технологијама за екстракорпоралну потпору циркулацији – казао је секретар Удружења кардиоваскуларних хирурга Србије, кардиохирург Института ,,Дедиње“ асс. др Игор Живковић, осврнувши се на позитивне утиске које су страни гости понели из Института ,,Дедиње“.

Гост овогодишњег дводневног симпозијума био је и директор једне од највећих светских центара за срце – Leipzig Heart Center и председник Одбора Америчког удружења за торакалну хирургију (AATS) проф. др Михаел Боргер (Michael Borger), председник Европског удружења кардиоторакалне хирургије, доскорашњи управник Клинике за кардиохирургију Универзитетског центра у Фрајбургу и дугогодишњи уредник часописа

European Journal of CardioThoracic Surgery (EJCTS) професор емеритус Фридхелм Бејерсдорф (Friedhelm Beyersdorf), као и проф. др Руђеро де Паулис из Рима (Rugierro de Paulis), проф др Антониос Пицис (Antonios Pitzis) из Солуна – лидер у ендоскопској кардиохирургији, као и многи други.

Оваква окупљања, где се размењују искуства и стручност врхунских стручњака у области медицине, како каже др Живковић, младим лекарима, уколико то желе, могу послужити као пример вишеструког унапређења, додатне инспирације и професионалног развоја у сваком смислу и показати да су ентузијазам, стручност и посвећеност битна компонента у пружању најбоље здравствене заштите својим пацијентима.