Традиционално, Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” и  даље наставља да ради на развоју кардиоваскуларне медицине у овом делу Европе и света. Велики допринос томе итекако даје интензивна стручна и научна сарадња са водећим европским и светским институцијама. Пратећи тренд интензивног усавршавања стручњака из свих области кардиологије, кардиоваскуларне хирургије и анестезиологије, и овога пута, лекари из различитих земаља света, дошли су да у Институту ,,Дедиње“ уче медицину. Ова угледна српска здравствена установа, ових дана, угостила је америчку компанију ,,Medtronic“, светског лидера у области високотехнолошке медицинске опреме, с обзиром да су челни људи ове  реномиране светске компаније одлучили да баш Институт ,,Дедиње“ буде место где ће, у оквиру рада своје Академије, светским лекарима организовати едукативне курсеве. Ова угледна компанија је за реализацију својих даљих успешних планова, након вишегодишње сарадње са ,,Дедињем“, на обострано задовољство, препознала ову здравствену кућу као центар изузетног квалитета и професионалности.

У највећем и најсавременијем електрофизиолошки центру у Србији, иностраним лекарима, Азамату Наурушеву из Казахстана и Миндији Бутскрикиџе из Грузије, успешно је одржан  дводневни курс из области транссепталне пункције- перкутане транскатетерске интервенције на срчаним структурама. Уважене иностране колеге, дочекали су директор Института ,,Дедиње“ проф. др Милован Бојић, председник Радне групе за аритмије Удружења кардиолога Србије др Дејан Којић, начелник Одељења за електрофизиологију Института ,,Дедиње“ др Милосав Томовић, а састанку су присуствовали и директор компаније ,,Medtronic Srbija d.o.o“ Дејан Шљивић, његове колеге Иван Куносић и координатор за едукацију Дарија Воробјева.

Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ је референтна здравствена установа за водеће светске компаније. Недавно смо потписали уговор са Филипсом из Холандије, која својом медицинском технологијом, итекако, предњачи у свету. Сада смо интензивирали сарадњу и са ,,Medtronic“ – ом, која је до сада увек била искрена, професионална, обострана, и са амбицијом да увек буде напреднија и боља– гостима је поручио директор Института проф. др Бојић.

Начелник Одељења за електрофизиологију ,,Дедиња“ др Милосав Томовић је нагласио да је након вишегодишње сарадње са престижном америчком компанијом ,, Medtronic “,  први пут сада покренута оваква врсте едукације.

За разлику од ранијих едукативних програма, овога пута су наше колеге из иностранства  биле у прилици да са нама заједно изведу процедуре, не само да посматрају наш рад- како се то обично у пракси и ради. Компанија ,, Medtronic “ је препознала нашу установу као центар од посебног значаја и место које може да обезбеди овакву врсту подршке свим лекарима из региона, поготово онима којима треба више додатног знања и вештина, нарочито када су у питању специфичне електрофизиолошке процедуре. Ове године, планирамо нове курсеве за криобалон катетерске аблације у лечењу атријалне фибрилације, те се надам, драге колеге, да ћете бити и део те едукације. Хвала вам што сте дошли у нашу кућу – поручио је иностраним лекарима електрофизиолог Института ,,Дедиње“ др Дејан Којић, истакавши да је захваљујући доброј организацији и одличним руковођењем  Института ,,Дедиње“ , Одељење за електрофизиологију добило две нове савремене сале, што ће значајно повећати број урађених процедура .

Захваљујући нашем директору проф. Бојићу, који подржава развој електрофизиологије ове куће,  поседујемо сва три 3D mapping система која тренутно постоје на тржишту (CARTO, ENSITE, RHYTHMIA), помоћу којих лако уочавамо места поремећаја и идентификујемо узрочнике аритмије, скраћујући поступак аблације плућних вена, без или са минимумом јонизујућег зрачења – казао је др Којић, посебно акцентујући савремене услове рада и значајно искуство које поседују лекари Института ,,Дедиње“.

Директор  компаније,, Medtronic“ у Србији Дејан Шљивић упутио је захвалност директору Института ,,Дедиње“ проф. др Бојићу  на већ традиционалном гостопримству ове куће.

Драго ми је што нашу сарадњу подижемо на виши ниво и што ћемо бити у прилици да организујемо периодичне тренинге као што је овај. Уверен сам да ће ово бити велика ствар, не само за Институт ,,Дедиње“, већ и за целу Србију, да се поново промовишу одлични резултати наших лекара, нарочито константни успеси стручњака Института ,,Дедиње“. Радујем се што ће овде, у Институту ,,Дедиње“, бити организовани  и други слични догађаји за неке друге терапије из области кардиоваскуларне медицине– казао је директор Шљивић.

Веома сам срећна и задовољна што сам у вашој кући. Припреме су трајале заиста дуго, јер се није једноставно организовати за један овакав тренинг. Међутим, пошто у региону доста радимо, имамо искуство и рутину, дајући све од себе да олакшамо лекарима посао, да имају што више задовољних и здравијих пацијената и да им помогнемо да се њихова продуктивност подигне на највећи могући ниво. Ви имате врхунске електрофизиологе који на најбољи начин могу пренети знање својим колегама из света. Образовање лекара је од екстремне важности за развијање одређених грана медицине. Срећни смо што имамо вас и овај здравствени центар у Београду, што нам је пружена могућност да овде организујемо специфичне курсеве који се нигде нису одржавали. Сада можемо да доведемо лекаре и из Централне Европе, Балкана и Африке и да их овде научимо разним процедурама и техникама над пацијентима и у правим лабораторијским условима. Млади лекари имају све више могућности за усавршавање и сјајне услове да у својој земљи науче све оно што их о медицини занима –поручила је Дарија Воробјева, координатор за едукацију.

Лекари из Казахстана и Грузије, задовољни су оним што су научили од српских колега, истакавши да је од непроцењивог значаја могућност да уче тајне процедура, којима у својим матичним кућама у далеким земљама, нису до сада значајно владали.