Исхемијска болест срца представља један од водећих узрока смрти у свету. Један од најчешћих начина њеног лечења јесте хируршка реваскуларизација миокарда, познатија као бајпас процедура. Ова процедура се најчешће изводи на отвореном срцу, тешком хирургијом, а подразумева отварање грудног коша пресецањем грудне кости, што је за пацијенте веома трауматично. У ери минимално инвазивних процедура Институт ,,Дедиње“ је и у овој области направио искорак, урађен је први MicroCAB (микро бајпас) на свету. Стручњаци Института ,,Дедиње“ су у сарадњи са америчком колегама осмислили модификовану верзију досадашње минимално инвазивне MIDCAB процедуре, што представља значајан напредак у области савремене минималноинвазивне хирургије.

MicroCAB је по први пут изведен од стране кардиохируршког тима Института ,,Дедиње“ који су чинили хирурзи асс. др Игор Живковић, асс. др Петар Милачић, др Давор Гичевски, анестезиолог асс. др Јелена Лешановић, анестетичарка Зорица Селаковић, инструментарке Александра Кончаревић, Јелена Ванкић, Сања Илић и перфузер Дејан Милић. Директор Института ,,Дедиње“ проф. др Милован Бојић и управник Клинике за кардиохирургију доц. др Слободан Мићовић пружили су велику подршку тиму за извођење процедуре.

 -Ова процедура подразумева потпуно очување коштаних структура грудног коша. Малим резом, испод стерналне кости, хирург ендоскопски узима најбоље проходан крвни суд за бајпас, а најчешће коришћен графт јесте унутрашња грудна артерија, односно мамарија, јер је њеном употребом омогућена одлична заштита од нежељених догађаја након лечења. Након тога, кроз рез од три до четири центиметра, кроз леви међуребарни простор приступа се срцу, а потом ушива бајпас. Код оваквих болесника операција се може извести без заустављања срца, односно на куцајућем срцу – објашњава асс. др Игор Живковић, кардиохирург Института ,,Дедиње“ истичући да без добро организованог тима, опреме и изванредних услова у Институту ,,Дедиње“ не би било могуће урадити ову процедуру. Према његовим речима, успех је уследио након едукације дедињских хирурга у Америци, где су на Медицинском факултету и у тренинг центрима компаније LSI Solutions, на моделима и тренажерима вежбали са колегама из Америке и Европе. Ова угледна америчка компанија, чији истраживачки тимови послују са више од 90 земаља у свету, са великим успехом убрзано ради на дизајнирању инструмената који омогућавају изузетне резултате у савременој микрохирургији.

Радоје Гарић, седамдесетдвогодишњи пензионер из Чачка, први је пацијент коме су дедињски хирурзи, ендоскопски, његову грудну артерију искористили као премосницу у циљу стварања новог пута за снабдевање срца крвљу. Након полугодишњих здравствених проблема, бола у грудима и замарања, из чачанске болнице, упућен је у Институт ,,Дедиње“.

-Већ након четири дана по пријему, оперисан сам. Захваљујући ,,златним“ рукама др Живковића и целог тима болнице, ја сада немам болове, устајем, шетам и осећам се фантастично. Особље болнице јако добро брине о мени и свима нама овде, Све похвале за рад и организацију – рекао је пацијент Гарић.

-Са великим задовољством истичемо да је главни уредник једног значајног светског часописа препознао наш рад као универзани и први у свету и изразио жељу да овај приступ публикује као први који је изведен на човеку, што ће, свакако, оставити златни печат и Институт ,,Дедиње“ и Србију трајно уписати  на странице модерне кардиохирургије – казао је асс. др Живковић.

Даљом едукацијом, стручњаци Института ,,Дедиње“ ће и даље радити на усавршавању ове методе, како би што већи број пацијената био оперисан овим приступом. То ће значајно скратити њихов боравак у болници, умањити бол у постоперативном периоду, убрзати опоравак и враћање нормалним животним активностима.