Четврти Међународни конгрес Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога – HISPA i HISPA BH, Међународног удружења за васкуларно здравље (ISVH) у Београду и Института за кардиоваскуларне болести “Дедиње” под називом ,,Успешна и правовремена превенција – једини пут у здраву будућност” биће одржан у хотелу ,,Hyatt Regency“ од 02 – 04. марта 2023. године у Београду.

У фокусу овогодишњег Конгреса биће HISPA програм како у Србији, тако и у Европи – предуслови свеобухватне превенције и очување здравља, хипертензија као водећи фактор ризика за кардиоваскуларни систем, метаболички синдром, правовремена дијагноза и лечење шећерне болести, поремећај метаболизма масти, обструктивни поремећаји дисања током спавања, контрола атријалне фибрилације и хипертензије… У HISPA сесији медицинских сестара и техничара, биће речи и о улози медицинских сестара у превенцији кардиоваскуларних обољења, дијабетесу као фактору ризика, лабораторијској дијагностици хипертензије, правилном начину исхране као превенцији кардиовскуларних болести, али и утицају пушења на здравље.

Учешће су, поред истакнутих експерата из области српске медицине, узели су и познати светски стручњаци из Португалије, Грчке, Израела, Русије, Бугарске, Данске, Републике Српске, Хрватске, Француске, Пољске и БиХ,  те ће, тако, бити донесене одговарајуће препоруке, смернице и закључци.

 -У јубиларној 2023. години, HISPA слави десет, док ISVH 15 година свог постојања и рада. У оквиру ове прве деценије постојања. HISPA програм очувања здравља и снижења кардиоваскуларног ризика, позиционирао се као један од водећих стручних и научних светионика превенције, дијагностике и лечења кардиоваскуларних, али и других обољења.  HISPA данас броји више од 100 центара, са око 3000 чланова и велики број задовољних пацијената. Присутно на пет континената са великим бројем међународних експерата из ове области, Светско Удружење за васкуларно здравље и старење (ISVH) ,једно је од најзначајнијих удружења за бригу о васкуларном здрављу и старењу. Ове године, јубилеј ћемо обележити величанственим научним програмом уз присуство великог број међународних стручњака из различлитих области не само кардиоваскуларног здравља, превенције инфаркта, шлога и срчане слабости већи и бројне сесије HISPA-e, ISVH и наших „партнерских“ удружења. Научни програм је конципиран кроз бројна предавања, округле столове, радионице и друге интерактивне сесије. – каже председник Организационог комитета Конгреса, HISPA-е и ISVH-а проф. др Небојша Тасић, посебно се захваливши спонзорима конгреса на искреној подршци у организацији и припреми конгреса.