У знак подршке младим медицинским истраживачима, Институт ,,Дедиње“ је обелeжио свој успех у подстицању иновација и креативности у медицини. Тим поводим, овог последњег мартовског петка, одржан је први симпозијум под називом ,,Инивације и идеје“, који је био изузетна прилика да млади лекари поделе резултате својих истраживања са стручњацима из области кардиоваскуларних болести, те да добију повратне информације и подршку за даљи рад.

Скупу су присуствовали директор ове установе проф. др Милован Бојић, затим члан Међународног саветодавног одбора ,,Дедиња“ из угледне Универзитетске болнице у Цириху проф. др Зоран Ранчић, представници Центра за науку Института ,,Дедиње”, а као подршка младим колегама није изостало ни присуство многобројних лекара и запослених ове куће.

Још у јуну 2023. године, у оквиру SAIGE пројекта, расписан је први позив за конкурс за младе под називом „Иновације  и идеје“. Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ је прва установа, од укупно 18 института у процесу научне трансформације, којој је одобрена оваква врста позива. Након сјајне сарадње и искуства са Институтом ,,Дедиње“, Светска банка је одлучила да овај позив за стимулисање младих истраживача буде пракса и у другим институтима.

Расписани конкурс за истраживачке пројекте, привукао је пажњу младих лекара, те је пријављено 13 пројеката, а селекцију је обавила стручна комисија коју су чинили проф. др Зоран Рачић, менаџер Канцеларије за трансфер технологија доц. др Слободан Танасковић и председник научног већа Института ,, Дедиње“ доц. др Горан Лончар.

Оцењивање се остваривало по принципу изостанка доминантне критичности уз веома корисне сугестије, како би сваки сваки пројекат добио шансу за реализацију у наредном позиву – истакао је др Лончар, наглашавајући важност овог корака као јединствену прилику за младе таленте у остваривање својих научних амбиција.

Захваљујући подршци Светске банке, буџет је повећан са првобитних 30.000 на 50.000 долара, што је реткост у процесу научне трансформације у Републици Србији. Ово признање је проистекло из нашег труда, посвећености и квалитета првог круга пројеката, као подстрек за будуће генерације младих лекара да се укључе у истраживање и иновацију у медицини – казао је др Лончар и посебно похвалио ентузијазам и храброст свих учесника, истичући да су сви добили максималну подршку за своје напоре.

Ову могућност коју сте добили, са таквим ентузијазмом који је евидентан, грабите што више можете – поручио је младим лекарима проф. Ранчић и додао да је сваки од њих добио максималан број поена за храброст и преданост и да Институт ,,Дедиње“ треба да буде поносан на сваки њихов корак који ће допринети будућности медицине.

На симпозијуму су млади лекари презентовали своје пројекте, а један од најуспешнијих, са оценом од 89 одсто, је пројекат асс. др Игора Живковића, истичући се у револуционарном приступу хируршкој реваскуларизацији миокарда, као иновација која је обогатила репертоар лечења у Институту ,,Дедиње“. Овом приликом, он се најпре обратио колегама из кардиохируршке сале, поменувши њихов неизостраван допринос. Посебну захвалност је изразио асс. др Петру Милачићу и проф. др Слободану Мићовићу за неизмерну подршку  и професионалност.

Током презентација пројеката на симпозијуму, сваки од младих лекара је имао прилику да свој рад представи стручњацима и колегама, указујући им на напредак и нове приступе у различитим областима медицине.

Др Јован Петровић и др Слободан Пешић су представили своје истраживање и резултате  утицаја директног исхемијског посткондиционирања након каротидне ентартеректомије на промену концентрације биомаркера исхемијског оштећења мозга, као и утицају директног исхемијског посткондиционирања након каротидне ентартеректомије на промену сатурације хемоглобина у церебралној циркулацији.

Овом приликом и др Владимир Михајловић је говорио о примени  4D flow – а у асцедентној аорти у болесника са бикуспидном аортном валвулом, док је др Уна Радак  приказала какав утицај има телеметријско одређивање терапијске дозе оралне антикоагулантне терапије код  болесника који имају срчану слабост и имплатирану дуготрајну механичку потпору циркулације  (тотално вештачко срце – TAH  и пумпа која помаже функцију леве коморе- LVAD), и како се може унапредити приступ лечењу болести срца. Др Маша Петровић је истакла значај  суочавања савремених технологија следеће генерације и гејмификације са промоцијом здравља и превенцијом болести. Др Маја Милошевић је својом презентацијом о истраживању генетичке основе уникуспидне аортне валвуле донела драгоцен допринос разумевању ове комплексне срчане аномалије. На крају овог симпозијума др Зорана Богићевић је представила свој пројекат о процени укупног и резидуалног кардиоваскуларног ризика, истражујући улогу липопротеина (а) код пацијената са претходним кардиоваскуларним догађајем.

Након сваке презентације је омогућена кратка дискусија како би учесници симпозијума имали прилику да поставе питања, изнесу своје коментаре и размене мишљења о представљеним пројектима.

Очекује се да ће резултати ових пројеката имати значајан утицај на побољшање дијагностике, лечења и превенције кардиоваскуларних обољења, што ће допринети бољем здрављу пацијената и смањењу оптерећења овим болестима на здравствене системе. Институт „Дедиње“ се истакао као лидер у промовисању будућих генерација лекара и подстицању иновација у медицини, те је у том случају овај симпозијум био само је дан од примера како се улагањем у младе истраживаче може унапредити медицинска пракса у корист пацијената.

С обзиром да је Институт ,,Дедиње“ показао одличан напредак, одобрено је и расписивање другог позива од стране SAIGE јединице и Светске банке. На други позив за младе „Иновације и идеје 2“, пријавило се осам младих лекара са својим пројектима, а евалуација предлога пројекта за други позив је у току.