Делегација Министарства здравља Руске Федерације, предвођена министром Михаилом Мурашком, стигла је јуче у дводневну посету Београду. Руски министар здравља, проф. др Михаил Мурашко и министарка здравља Републике Србије проф. др Даница Грујичић, посетили су данас Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“. Уважене госте дочекао је директор Института проф. др Милован Бојић са својим сарадницима, изразивши посебно задовољство њиховим доласком и истакавши, овом приликом, пуну подршку Меморандуму, који је данас потписан између два министарства. Професор Бојић, најпре је угостио угледног руског кардиохирурга, професора Амирана Ревишвилија, академика Руске академије медицинских наука, који је у пратњи истакнутих лекара и запослених Института обишао нову зграду „Дедиње 2“.

 –У ову кућу су долазила најпознатија имена светске кардиоваскуларне медицине, али се  вашем доласку посебно радујем. Сматрам да ћемо знањем и ауторитетом ове куће потписаном Меморандуму о сарадњи између Министарства здравља Руске Федерације и Министарства здравља Србије, ми из сфере кардиоваскуларне медицине, дати снажан допринос. Уважени професоре Ревишвили, много успеха је било у овој кући, а верујем да ће их бити и убудуће. Радујемо се што ћемо бити део сарадње између две кардиоваскуларне медицине, велике, мени драге Русије  и Србије, пре свега за добро наших пацијената, медицине, наших народа и држава-поручио је уваженом госту проф. Бојић.

 Директор Националног медицинског истраживачког хируршког центра ,,А. В. Вишњевски“ проф. др Ревишвили, изразио је своје велико задовољство боравком у Београду. Он је истакао да му је изузетна част што има прилику да се упозна са свим благодатима које пружа здравствени систем Србије. Са задовољством је домаћине упознао са свим досадашњим резултатима и начином функционисања болнице ,,А. В. Вишњевски“ у којој ради, не пропустивши прилику да проф. Бојићу упути срдачан позив да у септембру ове године присуствује свечаности поводом обележавања 150 година њеног постојања, као и 80 година од оснивања хируршког центра у оквиру ње.

Др. Милијана Балевић, која је некада била студенткиња професора Ревишвилија у Москви, данас је кардиолог у Институту „Дедиње“, те је овом приликом изразила своје најискреније одушевљење што јој се сада, након много година, указала прилика да се сретне „очи у очи“ са својим некадашњим професором Ревишвилијем. Она је изразила неизмерну захвалност за најинтересантнија предавања на којима је присуствовала током свог школовања и којима се заједно са својим колегама, слушајући иста, враћала и по неколико пута.

Након састанка са кардиохирургом проф. др Ревишвилијем, посету су употпунилируски министар здравља проф. др. Михаил Мурашко и министарка здравља Републике Србије проф. др. Даница Грујичић. Проф. др. Бојић им се срдачно обратио, изражавајући добродошлицу и захвалност што су посетили Институт ,,Дедиње”.

Посета високе руске Делегације и министарке Грујичић Институту ,,Дедиње“, омогућила је прилику да цењени гости буду упознати са начином рада и изванредним резултатима које је ова српска здравствена установа до сада постигла, а све у циљу заједничке сарадње на међудржавном нивоу. Делегацији Министарства здравља Русије приказан је филм о развоју Института током 45 година свог постојања, а министар Мурашко је након његовог завршетка истакао да Институт заиста заслужује поштовање за тако велики успех, за остварене европске и светске рекорде, захваљујући квалитетним стручњацима, истичући њихов значај као кључних актера у остваривању високих стандарда и постизању изванредних резултата у медицинској пракси. Том приликом, министар здравља Руске Федерације срдачно је поздравио запослене речима: „Добар дан, Клинико шампиона“, изражавајући на тај начин уважавање према њиховом раду и доприносу у области здравства.

На основу свега што сам видео, ви заиста заслужујете поштовање. Ова наша посета је усмерена ка обнављању историјских контаката наших народа и наших стручњака. Зато вас позивамо да дођете и нама у посету и нека овај долазак буде импулс за сарадњу наших стручњака у области нових технологија лечења, нових открића и хируршке праксе која је у данашњем свету све већег квалитета. Наиме, код нас у Русији постоји савремени приступ у производњи протеза за лечење леве коморе срца, вештачких залистака..., те размена искустава у тој области може да помогне реализацији ваших идеја и открића. Позивамо вас на отворену сарадњу – рекао је министар Мурашко.

У знак пажње, будуће сарадње и ванредних успеха које постижу у кардиохируршкој, стручној и научној области, проф. др Милован Бојић је уваженим гостима из Русије уручио поклоне, између осталог и специјалну грамату.

Као резултат недавних посета лекара и стручњака из Србије Русији у циљу размене праксе и упознавања српских стручњака са медицинским достигнућима здравственог система Руске Федерације, овој посети је претходило потписивање Меморандума о сарадњи између Министарстава здравља Републике Србије и Руске Федерације у Палати ,,Србија“, коме су присуствовали и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, као и директори најважнијих здравствених установа главног града, међу њима и проф. др Бојић. Потписивањем Меморандума,  најављено је јачање сарадње два здравствена система у областима организације и управљања, превенције незаразних болести, превенције и контроле заразних болести, заштите здравља мајке и детета, офтамологије, ортопедије, онкологије, кардиологије…Заједничке активности односе се и на размену информација, едукацију стручњака, заједничка истраживања и све друге области сарадње.

Осим Института ,,Дедиње” министар Мурашко и еминентни ескперти из различитих здравствених области посетили су и Универзитетски клинички центар Србије, Институт за онкологију и радиологију Србије, Универзитетску дечју клинику ,,Тиршова“ и Агенцију за лекове и медицинска средства.