У Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ минимално инвазивна хирургија представља важан сегмент у приступу лечења кардиоваскуларних обољења. Захваљујући напредној технологији и стручности медицинског особља, Институт је у могућности да пружи пацијентима најновије и најефикасније минимално инвазивне процедуре, омогућавајући им многе предности, између осталог, мање трауматичне оперативне захвате, мањи бол у постоперативном периоду, смањен ризик од компликација, бржи опоравак и  способност да се пацијенти што брже врате својим нормалним животним активностима.

Тим поводом, овог четвртка, Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ у сарадњи са компанијом ,,Medtronic“, једној од највећих светских компанија за производњу медицинских средстава, био је домаћин једнодневног симпозијума из области минимално инвазивне хирургије. Овај значајан догађај оснажен је, пре свега, способношћу и знањем медицинског особља, као и напретком технологије, што Институту омогућава да пружи својим пацијентима најефикасније и најсавременије методе.

Симпозијум је гостима из региона – Републике Српске, Федерације БиХ, Македоније и Србије, омогућио да учествују у теоријским предавањима и практичном делу програма. Из операционе сале, уживо је преношена ендоскопска операција замене аортне валвуле, кроз рез од само неколико центиметара, преко другог међуребарног простора на предњој страни грудног коша код седамдесеттрогодишњег пацијента. Процедура је успешно завршена, пацијент се добро осећа, а гости су имали  прилику да учествују у квалитетној дискусији са оператерима, анестезиолозима, кардиолозима и другим стручњацима, доприносећи размени искуства – казао је управник Клинике за кардиохирургију Института ,,Дедиње“ доц. др Слободан Мићовић, нагласивши да се при таквим процедурама веома често користи асистирана техника, где је камера од изузетног значаја за успешно извршење таквих процедура.

Медицински тим са дугогодишњим искуством, укључујући доц. др Слободана Мићовића, асс. др Петра Милачића, др Бранислава Стојковића и др Богдана Окиљевића, уз анестезиолога др Александру Калуђеровић, кардиологе, медицинске сестре, техничаре и инструментаре, несебично је поделио своје знање са колегама из региона, који су на основу онога што су овом приликом научили изразили наду да ће их у будућности применити и подићи ниво квалитета лечења у здравственим установама из којих су дошли.

Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ настоји да остане водећа институција у области минимално инвазивне хирургије, активно пратећи најновије светске трендове и технике. Овај симпозијум представља само један од начина на који Институт показује своју посвећеност сталном усавршавању и подизању стандарда у здравственој заштити.

oznorCO