У организацији Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ и америчке медицинске компаније за производњу, дистрибуцију и развој медицинских уређаја, ,,Abiomed“, недавно је одржан први симпозијум под називом ,,Dedinje – Impella open dооr, посвећен лечењу компликованих облика кардиогеног шока, са нагласком на примени дуготрајне механичке потпоре циркулацији.

Помоћница директора Института ,,Дедиње“, доц. др Драгана Унић Стојановић, у име директора проф. др Милована Бојића и у своје лично име, отворила је овај значајан нтерактивни скуп, пружајући корисне информације, пре свега, кардиохирурзима, анестезиолозима, интензивистима, кардиолозима, али и медицинским сестрама и техничарима.

Циљ организације оваквог догађаја у Србији био је да се лекарима и медицинском особљу омогући упознавање са најновијим сазнањима у лечењу кардиогеног шока, као и правилном организацијом служби које се баве овим изазовним стањима. Такође, жеља је била представити рад Института „Дедиње“ и знање у лечењу ове групе болесника колегама из других болница, посебно коронарних јединица у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу. Проф. др Федерико Папалардо (Federico Pappalardо) из Италије, реномирани стручњак за механичку потпору циркулацији, био је један од предавача на овом значајном скупу. Његово богато искуство и стручност допринели су обогаћивању дискусија о кардиогеном шоку и његовом лечењу.

 

Професор Федерико Папалардо долази са Универзитета Вита-Салуте Сан Рафаеле у Милану (Vita-Salute San Raffaele University), где ради као директор Програма за напредну срчану инсуфицијенцију и механичку циркулацију. У фокусу интересовања проф. Папаларда су механичка подршка циркулацији, коагулација, биокомпатибилност и биоинжењеринг, па су његова неоспорна стручност и искуство у овој области били довољни разлози да буде предавач на нашем симпозијуму и на тему кардиогеног шока и начина његовог лечења одржи два, од укупно четири предавања. Др Љубомир Ђоковић, кардиолог наше куће, кроз своје предавање се осврнуо на функцију и искуства у коришћењу две врсте механичке подршке левој комори, Impella 5.5 и Impella CP пумпе, које се разликују по дизајну, начину имплантације, величини, а пре свега јачини мотора   – навео је руководилац Центра за срчану слабост у Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” доц. др Саша Боровић, који је у оквиру своје презентације представио случај једног пацијента, као увид у све аспекте и кораке лечења кардиогеног шока. Нагласак је стављен на важност правовремене интервенције и примене савремених терапијских метода код болесника са кардиогеном шоком.

Кардиогени шок је изузетно озбиљно стање које настаје када срце није у стању да пумпа довољно крви како би одржало нормалну циркулацију у телу. Настаје због разних обољења срца- болести коронарних артерија, залистака, срчаног мишића итд. У том случају недовољно су снабдевени битни органи као што су бубрези, мозак, органи за варење, па долази до поремећаја њихове функције. Дакле, када срце не може адекватно да пумпа крв, витални органи не добијају довољно кисеоника и хранљивих материја, што доводи до њиховог оштећења и дисфункције.  То је акутно стање које захтева хитну медицинску интервенцију, јер може довести до озбиљних компликација, чак и смрти, нажалост и до 50 одсто у прва 24 сата, уколико се не предузму одређене терапијске мере. Симптоми кардиогеног шока укључују знојење, убрзано и отежано дисање, низак крвни притисак, убрзан или неправилан срчани ритам, губитак свести конфузију, губитак свести и друге кардиоваскуларне поремећаје – објаснио је доц. др Боровић.

Према његовим речима, Институт за кардиоваскуарне болести ,,Дедиње“ има привилегију да располаже свим најсавременијим пумпама које делимично или потпуно могу да замене рад срца.

Сваки пацијент је прича за себе и за сваког од њих се бира најбољи начин лечења, односно пумпа која помаже циркулацију и одмењује рад срца, између осталог и Impella,  која је у Институту у примени већ неколико година, а која омогућава безбедније извођење интеревентних процедура и операција, посебно код пацијената са знацима срчаног попуштања.Свака интервенција у случају кардиогеног шока, када срце не функционише како треба, носи висок ризик од смртности код пацијената. Међутим, примена Impella пумпе омогућава срчаним пацијентима са смањеном функцијом леве срчане коморе, након акутног инфаркта миокарда, кардиотомије или код синдрома лоше контрактилне способности срчаног мишића, да преживе и издрже неколико сати или дана. Ова пумпа им пружа привремену механичку подршку циркулацији, чиме се срчаном мишићу омогућава да се опорави и смањи ризик од даљег оштећења или смртности, док се не спроведе одговарајућа интервенција која ће их спасити. Другим речима, она обезбеђује активан рад леве коморе и одржавање нормалног крвног притиска, а оваква адекватна циркулаторна подршка спречава непредвидиве и опасне ситуације попут срчаног застоја и наглог пада притиска, који угрожавају живот пацијента – закључио је доц. др Боровић.

Институт „Дедиње“ стреми ка примени најновијих смерница у лечењу срчаних обољења. Без обзира да ли је реч о лековима или медицинским уређајима који подржавају срчану функцију и побољшавају циркулацију, ова кућа има капацитет и стручност да пружи најбољи модалитет лечења.

Наставићемо са серијом предавања посвећених теми лечења срчане слабости, како хроничне тако и акутне. Наша врата су отворена за колеге из других српских центара терцијалног нивоа, који желе да се образују и унапреде своје знање. Планирамо да успоставимо снажну комуникативну мрежу доступну 24 сата дневно, сваког дана у недељи, како бисмо заједно могли да пружимо оптималну негу пацијентима који се суочавају са срчаним проблемима. Уз заједнички напор и размену искустава, можемо побољшати квалитет лечења и побољшати исходе за наше пацијенте-поручио је доц. др Боровић.