Тринааесточлана делегација Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње”, овог априла, боравила је у студијској посети важним медицинским институцијама Народне Републике Кине. Том приликом, представници ове установе, предвођени директором проф. др Милованом Бојићем, посетили су  Универзитет за традиционалну кинеску медицине (БУЦМ) у Пекингу, Фуваи болницу и њихов истраживачки центар (НЦЦД), Кинески национални центар за биоинформатику (ЦНЦБ), Пекиншку академију за науку и технологију (БЈАСТ), као и Аншан болницу, такође у Пекингу. Лекари Института ,,Дедиње“ су, овом приликом, могли да се упознају са радом кинеских колега, што је била изузетна шанса за договоре и нове видове сарадње.

По повратку у Србију након седмодневног боравка у Пекингу, проф. др Бојић је са пуним ентузијазмом представио резултате и постигнуте договоре током ове значајне посете најисточнијој азијској земљи. Ова историјска мисија обележена је посетом реномираним клиникама, те је делегација имала привилегију да истражи истакнуте универзитете и институте, размењујући идеје и искуства са кинеским колегама.

Ова интеракција отворила је нове перспективе и могућности за размену знања и развој сарадње у области кардиоваскуларне медицине. Њихова истраживања и комплетан начин функционисања и организације су фантастични, почев од опреме, бројa медицинских услуга, па све до научних радова. Наш млади кадар и њихове могућности у стицању знања и учења не треба доводити у питање, па би се додатним дошколовавањем и учењем од искусних кинеских колега могли усавршити и кроз велике научноистраживачке пројекте и  расти заједно са њима. Сарадња са кинеским партнерима је од изузетног значаја за обе стране, па ће договорено потписивање уговора о сарадњи допринети не само научном напретку, већ и економском процвату обе земље. Кинески партнери су веома заинтересовани за сарадњу с Институтом  ,,Дедиње“, па ћемо се у скоријој будућности опет срести и то њиховом узвратном посетом Србији. То  је шанса коју не смемо пропустити – с огромним оптимизмом, поручио је проф. др Бојић и најавио да ће ова успешна посета бити само први корак у плодној сарадњи, која ће обележити будућност медицине и науке у обе државе.

Представнике Института у чијем саставу су били и помоћник директора доц. др Драгана Унић Стојановић, председник Научног већа Института доц. др Горан Лончар, начелник Центра за едукацију проф. др Небојша Тасић, шеф Неурокардиолошке  лабораторије ,,Дедиња“ проф. др Бранислав Миловановић, начелник одељења за преоперативну припрему пацијената доц. др Ивана Петровић, доц. др Слободан Танасковић, доц. др Данијела Тасић, асс. др Михаило Нешковић, помоћник директора у Центру изузетних вредности Милена Благојевић, др Маша Петровић, главна сестра Института Зорица Васић и руководилац Службе за односе с медијима Јелена Бурмуџија, првог дана посете срдачно су дочекали домаћини пекиншког Универзитета за традиционалну кинеску медицине (БУЦМ), председник Универзитета и молекуларни имунолог проф. Сју Алонг (Xu Anlong), као и директор за међународну сарадњу и неурофармаколог проф. др Танг Минке.

Универзитет за традиционалну кинеску медицине је основан 1956. године и представља спој традиције и иновације. Његов кампус обухвата како стари део, који одише историјом и сећањима, тако и нови део, где се налази цела администрација. Посебно је истакнут најновији кардиоваскуларни центар у болници која припада Универзитету, пружајући образовање на свим нивоима, од основних до докторских студија, док се његова међународна репутација огледа кроз сарадњу са 31 земљом и 118 института широм света. Његов велики успех произилази и из сарадње са угледним институцијама као што су Универзитет технологије Сингапур, Универзитет технологије Нанyанг, као и институције у Туркистану и Ирану, где дипломирани студенти медицине имају прилику да прошире своје знање традиционалне кинеске медицине (ТЦМ). Важност развоја традиционалне кинеске медицине истакнута је кроз подршку институција попут Националних института за здравље (НИХ) и Института Кисинџер. Импресивна су достигнућа у отварању ТЦМ болница у Аустралији, Русији и Немачкој, посебно са причом о Немцу који је, користећи ТЦМ лекове, продужио свој живот и постао главни инвеститор у Пекингу. Са осам ТЦМ болница у Кини, од којих су четири лоциране у Пекингу, пекиншки Универзитет за традиционалну кинеску медицину се истиче као лидер у лечењу кардиоваскуларних болести, што представља кључни део интегративног приступа који комбинује кинеску и западну медицину – казао је др Лончар и додао да је посета овој установи за делегацију Института ,,Дедиње“ била инспиративно искуство које ће у будућности додатно подстаћи активну сарадњу и размену знања између ове две институције.

Посетили смо Донгжимен (Dongzhimen) болницу, која представља део Универзитета за традиционалну кинеску медицину. Тамо нас је дочекао заменик директора, професор Шанг Хонгцаи (Shang Hongcai). Ова болница, основана 1958. године, истовремено служи као медицински центар и истраживачки институт с циљем ширења традиционалне кинеске медицине широм света. Ова институција од 1991. године гради међународну сарадњу у области ТЦМ-а. Јединствена је по томе што спаја концепте кинеске и западне медицине. У случајевима хитних стања, западна медицина пружа прву помоћ, након чега се снажно укључује традиционална кинеска медицина. То укључује широк спектар терапија попут различитих масажа, вежби Фенг Шуи, акупунктуре и друге методе. Болница сарађује с реномираним институцијама попут Фуваи и Мејо клинике. Поседују четири болнице у Пекингу, а ми смо имали прилику да посетимо њихова савршено организована одељења и лабораторије. Укупна површина од 120 хиљада квадрата укључује и импресивних 8. 000 квадрата лабораторија за истраживање. Ту се истражују фармакологија и токсикологија ТЦМ лекова. Посебно је значајно одељење за кардиоваскуларне болести, с више од 200 кревета и особљем које броји више од 200 стручњака – казао је др Лончар истичући да је у овој болници изведен први Тavi и MitraClip у Кини 2018. године и да се у њој обављају и други инвазивни кардиоваскуларни захвати, попут више од хиљаду PCI годишње, око три хиљаде коронарографија, IVUS/FFR итд. Такође, како је рекао, поседују и центар за рехабилитацију срца, где се годишње обави више од 150 хиљада прегледа и изда око 125 хиљада рецепата за ТЦМ лекове.

Током протеклих пет година, остварили су значајне резултате учествујући у 25 националних пројеката, објавили су чак 476 научних радова од којих је 211 уврштено на SCI листу, као и више од 30 патената. Посебно су се истакли у развоју ТЦМ стента и ТЦМ балона, што говори о њиховом континуираном ангажману у истраживању и развоју у подручју традиционалне кинеске медицине – додао је др Лончар.

Потпредседница Фуваи болнице, интервентни кардиолог др Јанг Веисијен (Yang Weixian) и шеф васкуларне хирургије др Шу Чанг (Shu Chang) испред Фуваи болнице, срдачно су дочекали представнике Института ,,Дедиње“. Ова болница, како истиче др Лончар, призната је као глобални лидер у области кардиоваскуларне медицине. Сваке године, пекиншка Каики кардиоваскуларна фондација (Kaiqi Cardiovascular Foundation) која припада овој болници, организује националну конференцију о кардиологији и васкуларној хирургији, а овом приликом и ,,Дедињу“ је упућен позив да учествује на овом престижном скупу, заказаном за септембар 2024. године.

Фуваи остварује сарадњу са 50 болница и институција широм света и директно је под ингеренцијом Националне комисије за здравље НР Кине. Директор болнице, академик и кардиохирург проф. Ху Шенгшоу (Hu Shengshou), предводи овај највећи кардиоваскуларни центар на свету. У фебруару 2024. године отворена је мултимодална дигитална операциона сала (ЦТ+хибрид). Болница располаже са 1.521 креветом, 17 лабораторија и 36 операционих сала, укључујући пет хибридних сала. Број хируршких интервенција и коронарографија/PCI процедура значајно је порастао у последњој години, што сведочи о посвећености изврсности. Фуваи има четири сектора – Одељење кардиоваскуларне хирургије, кардиологију, Одељења за болести срца и крвних судова и Одељење за имиџинг и тестирање – што доприноси његовом сталном рангирању као водеће установе у земљи током последњих 11 година. Такође, Фуваи је допринео развоју других центара у Кини, као и у Камбоџи, Танзанији, Индонезији, Филипинима, Лаосу, Непалу, Казахстану и Узбекистану – истакао је др Лончар наводећи још један важан податак – да Фуваи, када је у питању број публикација у области кардиоваскуларне медицине, заузима четврто место на глобалном нивоу, активно учествујући у значајним клиничким студијама које имају велики утицај на напредак у овој области.

Наша делегација је посетила и истраживачки центар Фуваи болнице (НЦЦД), који поседује Центар за експерименталне студије и евалуацију кардиоваскуларних болести, Биобанку, Национални клинички истраживачки центар за кардиоваскуларне болести, државну кључну лабораторију за кардиоваскуларне болести, Превентивни центар за кардиоваскуларне болести, Центар за промоцију здравог живота, Центар за чување података и Центар за евалуацију клиничких истраживања. Током посете, присуствовали смо изложби НЦЦД-а, обишли биобанку у којој је сачувано 1.000 људских срца. Одржали смо плодоносне састанке са руководством НЦЦД-а, који су изразили жељу за будућом сарадњом. Такође смо посетили и Центар за експерименталну медицину, где су у току експерименти на свињама – казао је др Лончар и додао да је заједно са осталим члановима делегације посетио и Кинески национални центар за биоинформације (ЦНЦБ). Том приликом, професор Јанг Јингуи (Yang Yungui), директор ЦНЦБ-а, срдачно је дочекао представнике Института ,,Дедиње” и заједно са својим сарадницима отворио дискусију о двосмерној сарадњи.

Директор ЦНЦБ-а проф. Јанг Јингуи и наш директор проф. др Бојић, у име својих институција, потписали су Меморандум о разумевању (МоУ) који отвара нова врата за будућу сарадњу. Институт ,,Дедиње“ је прва установа у Србији којој је указана изузетна част – да буде потписница овог Споразума, који обухвата размену особља, изградњу мрежа за дељење података, као и сарадњу у домену истраживања кардиоваскуларних болести – с поносом је истакао др Лончар.

Пекиншка академија науке и технологије (БЈАСТ) је истакнута мултидисциплинарна истраживачка институција која је основана 1984. године. Посвећена је примењеном основном истраживању, високим технологијама и истраживању јавних добара. Циљ БЈАСТ-а је лидерство у развоју националних центара за научне и технолошке иновације, са посебним фокусом на интеграцију научног развоја у региону Пекинг-Тјеђин-Хебеи. Институт надгледа различите специјализоване институте и фокусира се на разноврсне истраживачке области, укључујући урбано обезбеђење, науке о животној средини, напредне технологије, биомедицину, здравствену исхрану и научну комуникацију. Такође, активно учествује у међународним и регионалним сарадњама како би промовисао глобалну научну размену.

Током наше посете Кини, посетили смо и БЈАСТ, који има кључну улогу у унапређењу научног и технолошког оквира Пекинга, претварајући научне резултате у значајне комерцијалне иновације, подржавајући на тај начин развој града као светске престонице која је хармонична и пријатна за живот. Један од интересантних аспеката БЈАСТ-а је њихова лабораторија за 3Д биоштампу и наномедицину, где истраживачи користећи ове технологије раде на напретку медицине. Такође, ту планирају да сместе и лабораторију за вештачку интелигенцију, што ће им омогућити анализу великих количина података и подржати различите истраживачке пројекте. Све ове организације су смештене у њиховом центру за иновације високе технологије, подстичући сарадњу између различитих дисциплина– рекао је др Лончар.

Како је Институт „Дедиње“ водећи центар за истраживање кардиоваскуларних болести и један од најуспешнијих медицинских установа у Србији и шире, одобрено му је придруживање националном научном парку БИО 4. Професор Бојић је домаћинима Центра за истраживање Фуваи болнице  истакао своју вишедеценијску посвећеност промовисању међународне сарадње у области обуке особља и истраживања болести са водећим кинеским болницама за кардиоваскуларне болести и истраживачким институцијама, почевши од његове прве посете Кини пре 25 година, када је обављао функцију министра здравља Републике Србије.

Представници Института „Дедиње“ су својом посетом Кини код домаћина оставили изузетно позитиван утисак, постигавши договор о сарадњи са Аншан болницом и унапређујући међународну размену знања и идеја у области кардиоваскуларних болести. Аншан болница, основана је 1984. године под вођством бившег директора Фуваи болнице, професора Ву Јингкаиа (Њу Yингкаи). Дакле, скоро је прославила 40 година успешног рада и осим што је посвећена пружању врхунске здравствене заштите, има значајан фокус на истраживање у области кардиоваскуларне медицине. Са око 20 до 25 пријављених патената, са огромним потенцијалом комерцијализације и употребом у клиничкој пракси, са више од 23 милиона лечених болесника и око 20.000 кардиоваскуларних операција годишње, тридесет и једном операционом салом, Аншан болница представља један од највећих центара за кардиохирургију у Кини, са значајано развијеним програмом трансплантације срца и плућа. Одељење за трансплантациону хирургију има 50 кревета и годишње се уради око 1.000 таквих комплексних операција због велике учесталости последњих стадијума срчане болести. Постала је препознатљива по својој изузетној ефикасности и квалитету медицинске услуге, активно користећи нове технологије попут вештачке интелигенције и великих база података ради унапређења медицинских услуга. Циљ им је да постану водећа здравствена установа у Кини и оствари међународну сарадњу, јер су изузетно посвећени иновацијама, истраживању и квалитетној здравственој заштити, што их чини кључним играчем у области кардиоваскуларне медицине, како у Кини, тако и ван ње – закључио је доц. др Лончар, додајући да  и поред пословних обавеза, чланови делегације ,,Дедиња“ нису пропустили прилику да искористе слободно време, посете Амбасаду и Културни центар Србије у Пекингу, али и да истраже знаменитости овог двадесетомилионског града, откривајући богату кинеску културу која је употпунила њихов боравак и НР Кини.