Традиција и поштовање претходних векова, као и спремност да се изазови будућности савладају са једнаком посвећеношћу, обележили су још једну прославу крсне славе Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“- Сретење Господње. Сечење славског колача уз славску трпезу у просторима новог објекта „Дедиња 2“, у присуству великог броја запослених и гостију, предводио је његово преосвештенство Епископ ремезијански господин Стефан, викар Његове светости Патријарха српског Господина Порфирија, заједно са својим протојерејима и ђаконом др Петром Дабићем, кардиологом у Институту „Дедиње“. Домаћин овогодишње славе био је директор Института проф. др Милован Бојић.

У свом обраћању, његово преосвештенство Епископ ремезијански Господин Стефан, истакао је важност међусобних молитви и подршке, наглашавајући да су заједничка вера и оптимизам кључни за боље друштво.

Када се молимо једни за друге, као што то чинимо данас, сигурно ћемо бити далеко бољи људи. Радујем се што сам опет овде, што је овај наш сусрет постао традиција. Оно што видим у очима вашим је оптимизам. Са једне стране старимо то је природан процес, а са друге стране носимо радост живота. Желим да и даље будете оптимистични, да помажете нашем народу и нацији, онако како ви то радите – најбоље. Нека сте благословени – казао је Епископ Стефан, преносећи благослов Патријарха Порфирија.

Директор Института ,, Дедиње“ проф. др Бојић је нагласио симболично значење прославе крсне славе, која се поклапа са Даном државности Србије. Подсетивши присутне на историјске догађаје који су се одиграли на Сретење, истакао је важност разумевања српске историје и традиције. Говорећи о важности економске снаге, привредног развоја, просветног и здравственог напретка, истакао је, између осталог, и улогу Института ,,Дедиње” у борби против кардиоваскуларних болести, које су велики изазов за српско друштво.

Преосвећени Владико, часни оци, драги гости, уважене колегинице и колеге, драги пријатељи, ми данас традиционално прослављамо крсну славу Института ,,Дедиње”  коју славимо на исти дан када Србија слави Дан државности. Сматрам да то није случајно.  На Сретење се десио први сусрет Створитеља са људима, кажу да је то дан када се сусрећу зима и лето, али оно што је важно за српску историју и традицију јесте да је на данашњи дан 1804. године у Орашцу, великим Народним збором, отпочео Први српски устанак. На Сретење Господње 1835. године у Крагујевцу је проглашен Сретењски устав Кнежевине Србије, први демократски устав Србије, а у Скопљу 1909. Године, одржана је прва скупштина Срба у Османском царству. Желим да поменем још један важан догађај, а то је да су на данашњи дан 2014. године Срби на северу Косова и Метохије одржали референдум и заветовали се да ће чувати кућни праг и српски идентитет у нимало лаким, рекао бих немилосрдним и бруталним историјским околностима. Драги пријатељи, не можемо далеко догурати ако не сазнамо историју наше Србије, наше отаџбине. Она своју слободу и даље проноси кроз неслободу историје, настојећи да при том остане усправна и часна, како према прецима, тако и према потомцима. Наук је за нас да наша лепа Србија не живи само на географским картама, већ у срцима оних који је воле, њених грађана и патриота.  На том тешком путу успећемо једино уколико будемо економски снажни, привредно развијени, здравствено и просветно уздигнути. На том тешком путу успећемо, једино, уколико свако од нас у оквиру делатности свога занимања пружи свој најснажнији и највећи допринос. Ви се данас налазите у кући која то чини у својој светој мисији, да помогне болесном пацијенту, смањи његову муку, невољу и помогне у борби за његов живот. Кардиоваскуларне болести су убице број један нашег народа и у тој борби, не постоји нити један сегмент у коме ,,Дедиње“ не  даје свој најмаксималнији допринос. Ви добро знате да болест постоји само у књигама,  у животу постоје једино болесници. Брига за њих је наше посебно и најважније поглавље рада – нагласио је проф. Бојић.

Као институција која континуирано учи из искустава и дели знање са другима, како је рекао, она свакодневно тежи унапређењу своје професије и постизању врхунских резултата. Посвећеност организацији и синхронизацији рада које запослени показују, кључни су за успех у сложеном медицинском систему.

Сусрећемо се ми и са незадовољним пацијентима и из разговора са њима извлачимо значајне поуке. Ми стално учимо, јер тежимо да не погрешимо. Пацијент је светиња због које постоји наша професија и бригом за њега ми потврђујемо да смо ову професију правилно одабрали и да ћемо је стално унапређивати и усавршавати. Контролишемо свој рад да би под овим кровом, са скоро хиљаду запослених, сачували склад и добру организацију, јер је организација и посвећеност основа успеха сваког живота, било да је у питању појединац или колектив. Да смо у томе добри, показују и наши резултати, који су понос Србије у кардиоваскуларној медицини. И ми својих мана имамо и свесни смо их, али на њима свакодневно радимо. Наше знање несебично делимо са свима онима који желе учити, не само вештину и струку, већ и основе добре организације, синхронизације, вођења и руковођења. Учимо их како се у малом простору и кратком временском периоду могу постизати одлични резултати – казао је проф. Бојић.

Проф. др Бојић је своје обраћање завршио с надом да ће следећу крсну славу Института „Дедиње“ прославити у потпуно реконструисаном објекту „Дедиње 1“, уз могуће проширење просторних капацитета Института, што је недавно подржано обећањем државног врха.