У организацији Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ и Универзитетске болнице из Цириха одржана је прва дводневна радионица из области магнетне резонанце срца са међународним учешћем – ,,Магнетна резонанца у модерној кардиологији“.

Организација симпозијума о савременој магнетној резонанци срца имала је за циљ да се побољша едукација млађих лекара  и учине доступним нова знања, како би ову вештину у будућности изводили на највишем нивоу. Теме су обухватале примену магнетне резонанце у дијагностици и лечењу кардиолошких обољења, напредак у технологији, као и изазове и перспективе у примени ове методе у будућности.

Током дводневне интерактивне радионице, више од 20 највећих ауторитета из наше земље, региона и Европе, међу којима су и проф. др Ружица Максимовић, проф. др Ида Јовановић, доц. др Марија Здравковић, доц. др Радослав Видаковић, доц. др Маја Пирнат из Универзитетске болнице у Марибору, проф. др Роберт Манка из Универзитетске болнице у Цириху, заједно са тимом лекара Института ,,Дедиње“,  прихватили су улогу предавача и модератора на овом симпозијуму. У оквиру овог значајног међународног скупа заједно са колегама – предавачима ове куће, међу којима су се нашли управник Службе за инвазивну и интервентну дијагностику и лечење „Дедиња“ др Желимир Антонић, шеф кардиолошке магнетне резонанце доц. др Горан Лончар, др Снежана Трајић, др Милица Драгичевић Антонић, др Владимир Михајловић, др Љиљана Ранковић Ничић, рендген сестре и техничари, дискутовало се о улози савремене магнетне резонанце у процени дилатираног срца, задебљања миокарда леве коморе, аритмогеној кардиомиопатији, евалуацији срчаног тромба или тумора, код болесника са урођеним срчаним манама итд.

Шеф кардиолошке магнетне резонанце Института ,,Дедиње“ доц. др Горан Лончар навео је да је идеја за организацију овог симпозијума проистекла из успеха који је Институт ,,Дедиње“ постигао за непуних годину и по дана, откако је започела са радом кардиолошка магнетна резонанца (CMRI – Cardiovascular Magnetic Resonance Imaging).

Током највећег европског кардиолошког конгреса ESC у Амстердаму 2023. године, на предлог једног од највећих ауторитета у области магнетне резонанце у Европи и свету, проф. др Манке из Цириха, који је обучавао тим за магнетну резонанцу срца Института ,,Дедиње“, родила се идеја да наша установа, као центар од изузетног значаја у Европи, буде домаћин овакавог скупа. Иако је наш центар за магнетну резонанцу срца најмлађи у Србији, ми имамо фантастичну сарадњу са великим европским и светским центрима, са професором Манком из Швајцарске, који је био и наш едукатор, затим доц. др Мајом Пирнат из Словеније и многим другим. Задовољство је учити од таквих ведета – казао је доц. др Лончар.

На радионици посвећеној савременој магнетној резонанци срца, интерактивност је играла кључну улогу. Нарочито је био истакнут други дан симпозијума, када су учесници имали привилегију да учествују у анализи прегледа. Под надзором ментора и модератора из Србије, свако је индивидуално имао прилику да се упусти у процес анализе, стичући дубоку представу о могућностима магнетне резонанце срца у дијагностици.

Овај нови дијагностички приступ, иако присутан у неким центрима у Србији у последњих неколико година, није био нарочито доступан за пацијенте, али захваљујући напредном истраживању и обуци, стално се шири као корисно средство у дијагностици срчаних обољења. Проф. др Ружица Максимовић из Клиничког центра Србије, прва је започела са радом ове нове дијагностичке методе, ту је и КБЦ ,,Земун“, КБЦ ,,Бежанијска коса“ који на челу са проф. др Здравковић ову савремену методу ради већ дужи низ година. Мали је био број центара који је могао да задовољи велику потребу савремене кардиологије. Са укључивањем Института „Дедиње“ у систем рада магнетне резонанце срца, ова процедура је постала доступнија – рекао је др Лончар и додао да је акценат радионице био на практичности и снажној интеракцији између  угледних предавача и учесника из земље и региона.

Суштина радионице је био да на једном врло прагматичном нивоу прикажемо шта све савремена магнетна резонанца срца пружа у лечењу и дијагностици наших болесника са кардиоваскуларним болестима. Магнетна резонанца срца представља веома важан и све више незаобилазан део једне јако лепе дијагностичке слагалице коју користимо у свакодневној кардиолошкој пракси. За 16 месеци постојања овог Центра, урадили смо више од 1.400 прегледа, а тај број ће свакако и расти. Код многих обољења срца, овим снимањем добијамо јако важне информације које се не могу добити другим дијагностичким алатима. Ту, пре свега, мислим на додатну карактеризацују, текстуру и остале варијабле миокардног ткива, које су потребне за постављање праве дијагнозе. Податак који указује на значај магнетне резонанце срца у савременој кардиологији јесте да се у европским званичним препорукама за лечење кардиоваскуларних болести налази 100 препорука које су директно посвећене магнетној резонанци. Од тога, 70 одсто њих је поткрепљено највишим степеном доказа, што наглашава важност и поверење у ову дијагностичку методу у области кардиологије. Предности које магнетна резонанца срца нуди су изузетно значајне. Онa обезбеђује тачну дијагнозу и пружа бољу евалуацију прогнозе у неким сложеним ситуацијама као што је, рецимо, кардиомиопатија и помаже у одређивању оптималног начина лечења, што је од суштинског значаја за успешну терапију пацијената – навео је др Лончар. Према његовим речима, у прилог значају магнетне резонанце срца, важно је напоменути да се у 60 одсто случајева, код пацијената којима је урађено магнетно снимање, деси промена у дијагностичком или терапијском приступу.

Сваком болеснику који се суочи са болестима срчаног мишића, магнетна резонанца срца представља неопходну процедуру. Исто тако, за сваког пацијента који преживи миокардни инфаркт без значајног сужења крвних судова срца, магнетна резонанца срца унутар болничког лечења представља оптимални стандард. Међутим, то раније није било могуће, јер није постојао довољан капацитет за извођење ових прегледа. Институт ,,Дедиње“ је сада то омогућио многим здравственим центрима у Београду и ван њега. Индикације за употребу магнетне резонанце срца су бројне, а ту свакако спадају и конгениталне, односно урођене срчане мане одраслих особа које, апсолутно, морају бити евалуиране у одређеним временским интервалима -нагласио је др Лончар. Он наводи да магнетна резонанца срца представља најкомплекснији преглед магнетном резонанцом, првенствено зато што је срце покретан орган, што је посебан изазов.

Преглед траје око сат времена, али са новим алатима вештачке интелигенције, који су пре неколико дана инсталирани код нас у Институту ,,Дедиње“, захваљујући, пре свега, великом ангажовању директора проф. др Милована Бојића, преглед ће бити временски скраћен, али не на уштрб квалитета добијених секвенци и слика. Напротив, тиме ћемо побољшати њихов квалитет– поручио је он.

 Еминентни лидер у области магнетне резонанце срца, угледни клиничар и истраживач, шеф магнетне резонанце у Цириху, проф. др Роберт Манка, изразио је велику похвалу за Институт ,,Дедиње“.

Сматрам да је Институт ,,Дедиње“ фантастичан здравствени центар и да његов комплетан тим поседује изузетно добре идеје и истрајност у њиховом остваривању, што ме је додатно импресионирало. Опрема у Институту је изузетно квалитетна, а његови доктори пуни знања, искуства и предани свом послу. Треба да буду поносни на себе и свој успех, који је евидентан и у светским размерама – казао је проф. Манка и истакао да му је увек  задовољство сарађивати и размењивати искуство са колегама из ове куће, које описује као врло професионалне и сјајне.

 

Лекари који су се, овом приликом, едуковали за магнетну резонанцу срца,  изузетно су  задовољни због прилике да буду део ове јединствене обуке. Током протекла два дана, најистакнутији стручњаци из области магнетне резонанце срца су не само делили своје богато знање, већ су пружили дубље разумевање најновијих техника, технологија и методологија у овој области,  омогућавајући им да се у најкраћем року знатно оснаже у овој вештини.

Скуп је добио и званично одобрење европске организације ESC EACVI, а програм симпозијума је акредитован од стране Здравственог савета Републике Србије.