Рад на одељењу

Амбуланта за поликлиничку дијагностику, испитивање и лечење хипертензије и коморбидитета је почела са радом 2012. године. Амбуланта је саставни део Клинике за Кардиологију ИКВБ Дедиње. Амбуланта посебну пажњу посвећује персонализованом и мултидисциплинарном приступу у раном откривању хипертензије, благовременој и правилној дијагностици као и лечењу оболелих од повишеног крвног притиска и њених компликација. Амбуланта има посебан програм едукације становништва кроз рад Саветовалишта за болеснике са повишеним крвним притиском. Опремљена је са најсавременијом опремом за дијагнозу хипертензије и њених компликација као и праћења ефекта нефармоколошког и фармаколошког лечења. Амбуланта за хипертензију има дугогодишњу стручну и научну сарадњу са Светским Удружењем за Васкуларно здравље. Лекари своју делатност обављају у просторијама амбуланте за хипертензију.
Кадровска организација амбуланте за Хипертензију:
начелник амбуланте: Доц. Др Данијела Тасић
Лекари: Др Биљана Деспотовић, спец.интерне медицине, Др МиланАрсић, клинички лекар, Др Зорана Ковачевић, клинички лекар
Медицински техничари: Александар Старчевић, Ивана Андиев

Списак процедура

Циљани и детаљан интернистички –кардиолошки преглед болесника са хипертензијом са анализом ЕКГ а и ултразвучним прегледом срца.
Израчунавање кардиоваскуларног ризика код хипертензивних болесника.
Амбулаторни мониторинг крвног притиска (АМКП) помоћу апарата за 24-часовно мерење крвног притиска и анализа резултата у корелацији са клиничким прегледом.
24-часовно снимање ЕКГ-а (Холтер мониторинг ЕКГ-а) код пацијената са симптомима срчане аритмије, омаглице или губитка свести.
Рани „сцреенинг“ атеросклеротске болести и детаљну анализу фактора ризика код хипертензивних болесника као и других болесника са повишеним кардиоваскуларним ризиком (дијабетичари и др.) кроз: доплер крвних судова врата (одредјивање ИМТ-а), доплер крвних судова бубрега, одредјивање и анализу биомаркера атеросклерозе (ЦРП, хомоцистеин, мокраћна киселина и др.), МСЦТ крвних судова и др
Додатна дијагностика функције срца и крвних судова применом најсавременијих апарата за дијагностику (Сомнотоуцх, Спхyгмоцор идр.)
Консултативни рад у оквиру саветовалишта за хипертензију и кардиоваскуларне болести са посебним освртом на начин исхране и друге аспекте нефармаколошке терапије хипертензије. (дуван, физичка активност и др.).
Дијагностика и лечење малигне и резистентне хипертензије код болесника хоспитализованих на ИКВБ Дедиње ради дијагностике и лечења од кардиоваскуларних болести.
Програм дијагностике, лечења и праћења резистентне хипертензије са посебним освртом на програм инвазивног лечења хипертензије – Ренална денервација.

Упутство за болеснике

Опште информације о раду:

Радно време:

Први прегледи : Понедељак , уторак и среда 14.00-16.00; Четвртак и петак 09.00-11.00.
Контролни прегледи: понедељак уторак и среда од 16-17.20ч; Контролни прегледи четвртак и петак: 11-12.20

Потребна докукментација:

За преглед у Амбуланти потребан је упут лекара специјалисте интерне медицине, заказивање се врши електронски преко ИЗИС Система или кроз приоритетне упуте код хипертензије са компликацијама. Контролни прегледи се заказују у року од 30 дана до 90 дана.

Контакт

Телефон:

  • Call centar Института Дедиње 011 3601 700

Факс:

Емејл: