У склопу прве званичне овогодишње посете представника Светске банке Институту ,,Дедиње“, недавно је одржан састанак у оквиру пројекта  Serbia Accelerating Innovation and Growth Entrepreneurship Project (SAIGE). Домаћини и представници Центра за науку Института ,,Дедиње”, председник Научног већа  доц. др Горан Лончар, помоћник руководиоца Центра изузетних вредности маст. ек. Милена Благојевић, чланови научног тима доц. др Слободан Танасковић, доц. др Милан Добрић, докторанд и истраживач приправник Института ,,Дедиње“ др Маша Петровић и стручни консултантски тим, срдачно су дочекали главног консултанта Светске банке за српски SAIGE пројекат Винода Гоела, консултанта за израду стратегије и планирања Ричарда Адамса,  директора SAIGE тима проф. др Виктора Недовића и националног консултанта проф. др Владимира Поповића. Путем онлајн платформе, састанак је пратио и у њему учествовао представник Светске банке Карл Вест, који је у Пројекту акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Србији у коме учествује и Институт ,,Дедиње“, као његов консултант.

-Овом приликом, разговарали смо о пројектима који се тичу ,,Доказа концепта“ у чијем је фокусу испитивање могућности комерцијализације потенцијалних иновација или проналазака., као и свих других пројеката који су до сада финансирани од стране SAIGE-а, који представља део реформских процеса у науци и подразумева трансформацију научних института кроз партнерство са Светском банком и Европском унијом, а под покровитељством Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије. Оцењено је да реализација самих пројеката тече неометано и да у предстојећем периоду можемо да  очекујемо подизање нивоа Технолошке спремности датих пројеката  до. Након ове значајне посете, добили смо могућност предрезервације средстава за даљи развој  нових иновативних пројеката у оквиру ,,Доказа концепта“, a очекујемо да их буде укупно 10.  Рок за завршетак новог позива, који подразумева прикупљање тима, затим сва неопходна одобрења и администрацију, био би 15. април 2024. године, док би иноватори имали шест до осам месеци да заврше своје пројекте – казала је Благојевић, нагласивши да су, овом приликом, од Карла Веста опет могли чути важне информације препоруке, које су им предочене током студијске посете делегације Инситута Кливленд клиници у Охају крајем прошле године.

– Подржано је потпуно развијање методе 3Д штампања на нашем Институту, чији се модели  користе у процесима планирања оперативне технике, а такође се могу користити и у едукативне сврхе. Наша кућа већ поседује два 3Д штампача, један је америчког произвођача ,,Formlabs“- водећег америчког произвођача,  док је други производ холандске компаније ,,UltiMaker“. На Институту „Дедиње“ су до сада  штампани различити прототипови анеурзме абдоминалне аорте, артериовенске малформације у супраклавикуларној регији, као и модел тоталног вештачког срца (ТAH), те је разматрана набавка још једног 3Д штампача, али и најсавременијег софтвера за сегментирање добијених ЦТ слика, који ће употпунити бржу израду самих модела. Добили смо и ,,зелено светло“ за расписивање другог, новог позива у оквиру пријекта ,,Иновације и идеје“ , намењен  младим  лекарима до 35 година старости, у износу од 50.000 евра, где би максимални буџет по пројекту износио 8.000 евра. Резултати овог пројекта ће помоћи у изградњи иновативне научноистраживачке инфраструктуре, побољшати национални истраживачки екосистем и биће презентовани на националним и интернационалним конгресима, са крајњим резултатима у виду публикација. Такође, резултати истраживања треба да допринесу побољшању у пружању медицинских услуга, третмана и терапија пацијентима, што ће допринети развоју здравства у земљи – казала је Благојевић.

Током састанка, истакнут је значај набавке HoloLens наочара, које данас имају широку примену у медицини, од обуке медицинског особља, па до приказивања медицинских информација и података пацијената у реалном времену. Осим тога, разматрана је и набавка друге неопходне опреме која ће омогућити неометану имплементацију у процесу трансфера технологија.

-Консултанти су предложили и да се научно-истраживачки тим додатно оснажи, обзиром на растући број пројеката – закључила је Благојевић.

Институт за кардиоваскуларне болести “Дедиње” се нашао у другој групи института, који у оквиру, SAIGE пројекта желе да ојачају своје капацитете, унапреде свој рад и ефикасније се укључе у међународну научну мрежу, уз помоћ међународне експертске процене и подршке, обука и разних видова усавршавања.