У Институту ,,Дедиње“ почела је са радом кардиоваскуларна магнетна резонанца (CMRI – Cardiovascular Magnetic Resonance Imaging). Овај чудесни апарат један је од најимпозантнијих алата у савременој медицини, јер обезбеђује високо информативну и реалистичну слику у дијагностици широког дијапазона кардиоваскуларних обољења.

На овом савременом апарату радиће лекари и медицинско особље Института који су претходних месеци прошли захтевну едукацију, под будним оком стручњака светског гласа, консултаната проф. др Роберта Манке  из Универзитетске болнице у Цириху, која је дала 12 добитника Нобелове награде, укључујући Алберта Ајнштајна и Вилхелма Рентгена, члана комитета одговорног за едукацију при Европској Асоцијацији за кардиоваскуларни имиџинг, као и доц. др Маје Пирнат из Универзитетске болнице у Марибору, која је основала и води најквалитетнију  регионалну школу за кардиоваскуларни имиџинг. Проф. др Манка и доц.др Пирнат ће од данас и званично бити консултанти Института, што је потписивањем уговора и потврђено. Они су, како рече др Желимир Антонић, начелник центра за кардиоваскуларну компјутеризовану томографију и магнетну резонанцу, постали део дедињског тима.

– И онда,  како не бити пресрећан кад у своје двориште доведеш Премијер лигу, а у овој области медицине, наши консултанти проф. Манка и доц. др Пирнат су, заиста, премијераши – поручује др Антонић

Присуство таквих стручњака, обезбеђује јаке темеље и поставља врхунске, међународно признате стандарде, помера границе нових сазнања и обећава да ће рад на дедињској кардиоваскуларној магнетној резонанци од самог почетка бити  постављен на ниво водећих европских центара.

Код ових угледних стручњака на едукацији су боравили лекари који ће радити на кардиоваскуларној магнетној резонанци, асс. др Горан Лончар, председник Научног већа Института, др Желимир Антонић, докторке Љиљана Ранковић Ничић и Милица Драгичевић Антонић, које су месец дана боравиле у Универзитетској болници у Марибору код доц. др Маје Пирнат, следбенице чувене школе проф. др Рајнера Рајнмилера, који је више од две деценије био председник Европског удружења за кардиоваскуларну радиологију и један од пионира кардиолошког CT и MR.

– Цењени проф. Манка постао је наш званични консултант, са којим ће наши лекари анализирати најкомликованије случајеве и заједнички доносити одлуке. Магнет ће бити револуционарни помак у дијагностици и лечењу кардиоваскуларних болести. Наш циљ и задатак је да брзо учимо и да наше искуство пренесемо другима, јер знање је моћ – рекао је, дочекујући госте, проф. др Милован Бојић, директор ,, Дедиња“ и посебно нагласио да ће научноистраживачки рад бити право лице Института, делатност којом ћемо се поносити, што је већ препознала и Светска банка, а и други домаћи и међународни субјекти фокусирани на област науке.

– Јако сам поносан што ћете потписивањем консултантског уговора бити део наше институтске породице – каже проф. Бојић.

– Кардиоваскуларни магнет је изузетно користан и за тумачење структуре самог зида крвних судова као и потенцијалних плакова. За то је такође потребна врхунска просторна резолуција субмилиметарских пресека, које обезбеђује градијент овог апарата, који ће, између осталог, скраћивати време доношења одлука и успостављање индикација. О истраживачким могућностима да и не говоримо, с обзиром да је то истраживачко поље у читавом региону прилично неразвијено – каже др Антонић и наводи веома дугачак списак болести које ће ово ново магнетно око откривати, као што су урођене болести срца код одраслих и деце, аномалије коронарних артерија, мерење протока крви кроз сужене залистке, разни облици кардиомиопатије, болести перикарда, коронарних артерија, болести залистака.

Како наводи др Антонић, осим у кардијалној, кардиоваскуларни магнет има више него значајно место и у васкуларној патологији код праћења анеуризми аорте, аортне дисекције, улкуса, плућне емболије, артериографије свих анатомских регија, патологије вена, испитивање артеријског зида (плакови, упални процеси, аутоимуни процеси)…

Специфичности магнетне резонанце су везане, како за посебне техничке предуслове, тако и за морфологију и патофизиологију срца и крвних судова. Срце је једини непрестано покретан орган и као такво захтева беспрекорно техничко знање како би се добили што бољи сликовни записи његовог рада. Исто тако, и пролазак крви кроз крвне судове представља динамичан процес са сличним захтевима. Због тога је кардиоваскуларну магнетну резонанцу потребно третирати као врло специфичну.

Доц. др Пирнат је истакла да јој је веома драго што је могла да помогне институтској супер екипи.

– Сада сам се уверила, упознавши Вас проф. Бојићу, одакле њима толика енергија и мотивација– рекла је доц. Пирнат.

Проф. др Роберт Манка је изразио велико задовољство што ће сарађивати са кућом у којој се осећа пријатно и у којој има много пријатеља.

Међу гостима који су присуствовали ,,отварању“ кардиоваскуларне магнетне резонанце, била је и проф. др Ида Јовановић, једно од најпознатијих имена европске дечије кардиологије која је својим присуством, како је рекао проф. Бојић, указала велику част Институту.

Цео свој живот сам посветила деци и особама са срчаним манама и велики део живота едукацији из дечије кардиологије. Срећна сам кад видим да они које сам ја учила, сада уче друге. Гледам ове младе људе који настављају мисију у којој и сама деценијама учествујем – указује професорка Ида Јовановић.

Бард српске кардиологије, академик Миодраг Остојић је истакао да су успеси које Институт постиже резултат сјајне организације у којој су до изражаја дошле изванредне менаџерске способности проф. Бојића, који као прави селектор, зна како се одабира најбоља екипа.