Да ли је потребно превијање рана по отпусту из болнице?

Ране није потребно превијати по отпусту из болнице, осим ако то није посебно назначено у отпусној листи. Уколико је превијање неопходно, врши се од стране медицинског особља. Не препоручује се самостална примена дезинфекционих средстава, крема и масти без консултације са надлежним хирургом.

Када и где треба да се скину конци са постоперативних рана?

Датум препорученог скидања конаца са рана ће бити јасно назначен у отпусној листи. Конци се скидају у регионалном здравственом центру или у Амбуланти васкуларне хирургије нашег Института.

Да ли је неопходно придржавати се посебног режима исхране после операције?

У непосредном постоперативном току исхрану контролише надлежно особље Института. Дозвољено је конзумирати храну и пиће спремљену ван болнице, али уз претходну дозволу особља. По отпусту из болнице потребно је придржавати се умереног режима исхране, без тешке хране и са доминантно бареним намирницама и доста воћа и поврћа.

Коју терапију треба узимати у току боравка у болници?

Лекари ординирају одговарајућу терапију током боравка болесника у болници. Све неопходне лекове даваће Вам медицинско особље. Апсолутно је забрањено самостално узимање било каквих лекова и терапијских средстава.

Да ли постоје ограничења у физичкој активности после операције?

После оперативног захвата треба избегавати тежак физички рад у било ком облику. Саветује се умерена физичка активност после свих типова операција, као што је свакодневна лагана шетња у трајању од 45 минута. После одређеног времена (у зависности од типа оперативног захвата), уз консултацију са ординирајућим хирургом, болесник се враћа свакодневним физичким  и осталим активностима.

Када је дозвољено време посете болесницима?

Време посете на Одељењу је сваког дана од 15:00 – 16:00. Забрањен је улаз на Одељење деци млађој од 12 година и особама са инфективним обољењима. Посете болесницима у Јединици интензивне неге су забрањене, осим уз посебно допуштење лекара.

Како је могуће информисати се о стању и току лечења болесника?

Сваког радног дана у преподневним часовима могуће је тражити разговор са ординирајућим лекаром болесника ради информисања о тренутном стању болесника и о даљем лечењу. Неопходно је пријавити се на пулту на улазу у болницу и сачекати лекара који ће Вам бити на располагању у складу са његовим/њеним обавезама.

Када се оперишу срчани залисци?

Оперишу се када су изгубили своју функцију, или су сужени значајно или пропуштају крв у фази када би требало да буду затворени.

Када се врше операције аортокоронарног бајпаса?

Када су сужења на великим гранама коронарних артерија велика и спречавају да крв стигне до срчаног мишића коме доносе кисеоник и хранљиве материје.

Да ли постоје лекови које би требало да прекинем да узимам пре доласка на операцију ?
Болесник не би требало да самоиницијативно мења преписану терапију, већ искључиво у договору са својим лекаром. Лекови као што је Аспирин (Aspirin, Andol, Cardiopirin, Brufen и сл.)  могу довести до повећаног крварења током операције, и треба престати са њиховим узимањем најмање 7 дана пре операције. Исто важи и за лекове као што је Plavix. Уколико узимате антикоагулантне лекове типа Sintrom, Farin, Coumadine, Sincum и сл. обавезно консултујте лекара пре било какве промене режима терапије.

Које бих прегледе требало да урадим пре доласка на операцију?
Списак допунских прегледа и потребних лабораторијских анализа, у циљу проперативне припреме, ћете добити у кардиохируршкој установи у којој ће се лечење спровести, приликом клиничког прегледа у кардиолошкој амбуланти. Најчешће је потребно урадити ЕКГ, радиографију грудног коша, крвну слику са леукоцитарном формулом, биохемијске анализе крви и мокраће (преглед урина и уринокултура), крвну групу и преглед крви на преносиве болести, време крварења и време коагулације. Брис носа и грла су некад потребни. Болесници којима се оперишу залисци требају да имају сређен стоматолошки статус и да за то донесу потврду од свог зубара. За болеснике који имају друга хронична придружена обољења, вероватно ће бити потребно урадити друге допунске прегледе и донети мишљења ординирајућег специјалисте који лечи болесника.

Када бих требало да престанем да пушим?
Пушење екстремно нарушава кардиоваскуларни систем и представља један од главних фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова и треба сместа прекинути. Пушење такође доводи до хроничних плућних болести, које додатно повећавају периоперативни ризик. Престаните са пушењем моментално!

Које врсте физичких припрема треба радити пре операције?
Физичка активност кардиоваскуларних болесника, зависи превасходно од индивидуалног примарног кардиоваскуларног обољења, али и од опште кондиције болесника и придружених обољења. О степену физичке активности се договарате са ординирајућим кардиологом. За кардиохируршко лечење није потребно, нити препоручено, допунско физичко припремање.

Колико траје операција на срцу?
Кардиохируршке операције су једне од најсложенијих хируршких интервенција. Трајање операције зависи од сложености налаза, али и од других немедицинских фактора као што је припрема сале, измена болесника и сл. Због свега је тешко предвидети трајање операције. Просечно време потребно за бyпасс на срцу је између 4 и 5 сати.

Када ћу се пробудити након операције?
Болесници би требало да се пробуде неколико сати након операције, међутим већина болесника ће бити у потпуности будна и способна да самостално дише следећег јутра.

Колико ћу боравити у интензивној нези?
Боравак у интензивној нези траје од 24 до 48 часова. Код комплекснијих случајева боравак у интензивној нези бива продужен, до стабилизације општег стања, и достизања способности за следеће фазе опоравка.

Колико ћу боравити у болници након операције?
Болесник обично иде кући 7 до 10-ти након операције на срцу, али је дужина хоспитализације генерално индивидуална, и може бити продужена код појединих случајева.

Када смем да се купам после операције?
Одржавање личне хигијене је важно у сваком моменту након оперативног лечења и спроводи се од момента операције од стране медицинског особља, док је болесник хоспитализован. Након завршетка хоспитализације, у кућним условима, се наставља са одржавањем личне хигијене, без директног квашења оперативних рана, трљањем помоћу сунђера и благог раствора сапунице. Након скидања конаца, значи 10 до 14 дан након интервенције, дозвољено је туширање и/или купање без ограничења, осим ако хирург или кардиолог не нагласе другачије.

Зашто морам да спавам искључиво на леђима после операције?
Да би се приступило срцу потребно је исећи грудну кост, а да би она зарасла потребно је 4-6 недеља. За то време без обзира на челичне жице које је учвршћују треба избегавати спавање на страни. Ако вам се деси да се током ноћи некада окренете на бок, не треба да вас хвата паника од могућих последица. У овом периоду зарастања грудне кости, потребно је да избегавате ношење већих терета у рукама, као и све активности, које додатно оптерећују грудне мишиће и мишиће раменог појаса. Током ране рехабилитације, која се спроводи у болници након операције, физиотерапеути ће Вас информисати и едуковати о свему овде наведеном.

Каквом физичком активности могу да се бавим након изласка из болнице?
Првих месец дана након интервенције препоручује се физичка активност у складу са могућностима, до границе умарања. Болесник треба да се понаша у складу са својим могућностима, али никако не треба да испитује своју снагу и да се оптерећује преко границе замора. Временом се враћа снага и општа кондиција, а са тиме и Ваше физичке способности. Препоручују се шетње у благом темпу и дистанце које иду до границе умора. Потребно је избегавати екстремне температурне промене, тј. пре изласка из кућне средине потребно је адаптирати се на спољну температуру. Одећу и обућу увек прилагодити спољним метеоролошким условима. Током рехабилитације у неком од специјализованих центара, ће бити обављен тест физичким оптерећењем, након којег ће Вам лекари саветовати режим даље физичке активности.

Коју исхрану да упражњавам након операције?
Непосредно након операције нема рестрикција у исхрани, осим за концетроване слаткише и намернице које су богате трансмасним киселинама (индустријски обрађене намернице), или уколико је због специфичног стања и/или присуства других обољења (дијабетес, бубрежне болести, гихт…) неопходан посебан режим исхране. Генералне препоруке за квалитетну исхрану важе и за Вас, конзумирање нутритивно вредне хране ће довести до бржег и бољег опоравка након операције. Будући начин исхране, тј. дијета, мора бити индивидуализован, што значи прилагођен Вашим личним карактеристикама (године старости, пол, основно кардиоваскуларно обољење, придружена обољења, начин живота и рада, актуелна терапија…) и зато је најбоље да се посаветујете са лекарима који су специјализовани у овом пољу, тј. са нутриционистом.

Да ли могу да конзумирам алкохол?
Употреба алкохола може значајно да модификује дејство лекова које користите, неке да ослаби, а неке да појача. Употреба алкохола је апсолутно забрањена у прва два месеца, а препоручено је уздржавати се на даље, јер ће већина болесника имати доживотну хроничну терапију. Социјално конзумирање алкохола (повремено у посебним приликама) је дозвољено, али је неопходно о овоме разговарати са ординирајућим лекаром, који ће Вам објаснити како алкохол делује на лекове које користите и какве ефекте можете да очекујете.

Да ли могу да пијем чај и кафу?
Конзумирање кафе, као и топлих напитака који се праве од биљке чај (бели, зелени, црни чај) не препоручује се у првих месец дана након операције, због активних супстанца које садрже, а које могу утицати на Ваше кардиоваскуларне карактеристике. Уколико не можете да се у потпуности суздржите од употребе истих, припремљени раствори би требало да буду блаже концентрације. Након месец дана од операције, препоручује се да се о даљој конзумацији ових напитака договорите са Вашим лекаром, а да дневни унос не прелази 1-2 шоље.

Имам вештачки залистак и пијем Фарин (Синтром 4, Синцум…) – да ли могу да једем салату и друго лиснато и зелено поврће?
Конзумирање зеленог лиснатог поврћа, као и осталог зеленог и црвеног поврћа, које је богато витамином К, може да доведе до потребе за већим дозама лекова који се користе као орална антикоагулантна терапија, да би се вредности ИНР одржале у препорученом терапијском опсегу. Није забрањена употреба овог поврћа, али морате бити свесни да је приликом већег уноса ових намерница, неопходно чешће контролисање ИНР-а, јер ће се вероватно Ваша стабилна шема узимања Фарина или других лекова из ове групе, променити, тј. биће потребне веће дозе него уобичајено.

Имам вештачки залистак, а чуо сам да сада постоје нови антикоагулантни лекови којима не треба контрола ИНР. Да ли могу да их узимам и избегнем чест крвне анализе?
Употреба нових антикоагулантних лекова, такозваних NOAK-а (Pradaha, Heralto, Eliquius) за сада није дозвољена код болесника који имају вештачке механичке залиске. Разговарајте о овом питању са Вашим кардиологом, који ће Вас обавестити уколико дође до проширења индикација за њихову употребу.

Гојазан (гојазна) сам, кад након операције могу да започнем рестрикциону дијету за редукцију телесне тежине?
План спровођења рестрикционе дијете и адитивних мера у циљу редукције телесне тежине се мора спроводити под контролом тима лекара разних специјалности (кардиолог, нутрициониста, ендокринолог, физијатар) који се бави поремећајем исхране и/или метаболизма. Након два месеца од операције можете да започнете препоручени плански режим исхране и физичких активности, ради регулисања телесне тежине.

Зашто ми отиче нога са које ми је скинута вена?
Када се са ноге скине вена за бyпасс, отицање венске крви из те ноге је отежано те она може отицати док се не успостави споредна циркулација. Потребно је носити еластичне завоје или еластичне чарапе у том периоду. Начин аплицирања еластичних завоја или чарапа ће Вам бити објашњен током боравка у болници.

Зашто ми отичу ноге иако ми нису скидане вене?
Разлози за појаву отока након операције могу бити различити. Потребно је да се јавите свом лекару како би се одредио прави узрок и дала правовремена терапија.

Када бих могао да наставим сексуалну активност након операције?
Способност за упражњавање сексуалне активности је индивидуална и директно зависи од индивидуалне толеранције физичког напора и општег стања. Генерално се препоручује наставак сексуалних активности након 6-8 недеља од операције, али је најбоље да о томе разговарате са својим ординирајућим лекаром.

Да ли могу да користим виагру или друге лекове за еректилну дисфункцију?
Употреба лекова за еректилну дисфункцију може да угрози Ваше здравствено стање, те је неопходно да одлуку о томе донесе Ваш ординирајући лекар, а у складу са Вашим општим стањем и лековима које користите у редовној терапији. Немојте никада ове лекове користити на своју руку!

Када бих могао да почнем да возим након операције на срцу?
Управљање возилом се не препоручује до потпуне стабилизације здравственог стања и зарастања грудне кости, а то је не пре 6 до 8 недеља након интервенције.

Да ли имам права на бањско лечење након операције на срцу?
Након операције на срцу имате право на рехабилитацију у неком од специјализованих центара, што ће бити наведено на отпусној листи, која ће Вам бити дата након завршетка хоспитализације. Захтев за остваривање овог права се подноси у оквиру месец дана након завршетка хоспитализације због кардиохируршког лечења. О процедури подношења захтева се треба детаљно распитати пре или након операције, код Вашег изабраног лекара у установи примарне здраствене заштите, тј. Дому здравља.

Оперисао сам срце, хтео бих у инвалидску пензију шта да радим?
Срце се не оперише да би болесници ишли у пензију, већ да би нормално живели и радили, тј. да би се побољшао квалитет живота и спречило настанак кардиоваскуларних догађаја. Већина болесника после операције на срцу може да настави са послом убрзо након операције. Некада је потребна промена врсте и типа послова, које болесник обавља на свом радном месту. Уколико постоји озбиљно оштећење функције срца или општег здравственог стања, ранијим кардиоваскуларним догађајима и/или након операције, треба проценити радну способност болесника. Овим се баве посебне медицинске службе у оквиру медицине рада, а у складу са прописаним процедурама од стране Министарства здравља и Владе Републике Србије, о чему ће Вас информисати у установама примарне медицинске заштите.

Када се окрећем у кревету осећам да ми се нешто помери на месту грудне ране?
Вероватно је грудна кост нестабилна. Јавите се свом кардиохирургу. На исто, могу упућивати и симптоми да се нешто помера или крцка приликом дисања.

Имам повишену температуру. Из грудне ране ми нешто цури?
Повишена температура, црвена рана и секреција из ране могу бити знак инфекције ране. Код сваке сумње на инфекцију ране треба се одмах јавити у надлежну кардиохируршку установу.

Оперисао сам срце пре две недеље, слабо се осећам?
Различити болесници различито подносе операцију на срцу. То зависи од старости, целокупног здравственог стања и тежине операције. Слабост након операције је најчешће питање споријег опоравка. Уколико не осећате напредак или Ваше стање почне да се погоршава обавезно се јавите лекару.

По доласку кући имам температуру?
Температура непосредно након операције није неуобичајена ствар. Међутим болесници одлазе из болнице тек када имају нормалну температуру. Уколико Вам се код куће јави повишена температура јавите се надлежном лекару и никако не започињите самолечење антибиотицима. Ваш надлежни лекар ће одлучити о даљем лечењу и евентуалном поновном упућивању у кардиохируршку установу у којој сте оперисани.

Након операције на срцу сам промукао, зашто?
Промуклост након операције на срцу је последица присуства једне цеви која је омогућавала несметано дисање док сте били у анестезији. Требало би спонтано да прође. Уколико не прође за две недеље јавите се лекару.

При мокрењу након операције имам осећај печења?
Вероватно се ради или о иритацији мокраћних путева након присуства катетера или је у питању инфекција. Потребно је да се јавите свом лекару.

Након операције имам пролив, шта да радим?
Због употребе антибиотика који се користе након операције, често долази до нарушавања нормалне цревне бактеријске флоре. То неретко изазива појаву пролива, који се углавном може санирати употребом препарата са пробиотским бактеријским културама (Bulardi, Linex, Probiotic…), које можете узимати и пре него се саветујете са лекаром. Уколико је број течних, неформираних столица, велики и дуго траје и доводи до значајног општег слабљења, неоходна је лекарска помоћ и даље микробиолошко испитивање, ради одређивања адекватне терапије.

Срце ми убрзано и неправилно лупа, низак ми је притисак, лоше се осећам?
Ово могу бити знаци присуства анемије, дехидратације и других лакше коректабилних узрока; али и озбиљнијих срчаних проблема и/или других придружених поремећаја. Јавите се лекару!

Шта су ти минимално-инвазивне кардиохируршке процедуре?
Минимално инвазивна кардиохирургија подразумева интервенције са мањом оперативном траумом – мањим резом.

Шта се све у кардиохирургији може оперисати минимално-инвазивним методама?
Могу се оперисати изоловане болести срчаних залистака и bypass-еви.

Шта је то мини-стернотомија?
Мини-стернотомија или Ј-стернотомија је приступ срцу уз само делимично пресецање грудне кости. Остаје само мањи рез по средини грудне кости. На овај начин може се приступити срчаним залисцима.

Шта су ендоскопске операције срца?
Ендоскопске операције срца спадају у минимално инвазивне кардиохируршке процедуре код који се срце оперише по пинципима ендоскопске хирургије, али је због уградње прстена или залиска потребно направити мали рез у набору испод десне дојке. Због овога се ове процедуре називају “port-access” хирургијом или операцијама кроз “кључаоницу”.

Које су предности ендоскопских – “порт-аццесс” операција на срцу?
То су интервенције код којих је траума знатно смањења уз истовремено значајан естетски ефекат. Сама интервенција на срцу при томе мора бити урађена на исти начин као и при нормалном резу. Ови болесници имају мањи постоперативни бол, бржи опоравак, раније се враћају свакодневним активностима, могу спавати на страни.

Шта се све на срцу може оперисати ендосопским путем?
Овим путем са углавном оперише, реконструише или мења митрални залистак. Могу се радити и мање урођене мане као и интервенције на трикуспидном залиску. За успех интервенције болесник мора бити правилно одабран и стимулисан.

Да ли се сваки васкуларни проблем може третирати ендоваскуларно?

Не, упркос развоју и успону ендоваскуларног лечења, за извесна патолошка стања отворена васкуларна хиругија остаје једини адекватан начин лечења.

Колико траје боравак у болници након ендоваскуларне процедуре?

Уобичајено, пацијент излази из болнице један дан након извођења процедуре, уз адекватан постпроцедурални опоравак. У случају комплексних процедура попут ендоваскуларне репарације торакалне или абдоминалне анеуризме, боравак у болници је 2 – 5 дана.

Да ли би пре извођења ендоваскуларне процедуре требало да попијем своју редовну терапију?

Да, обавезно попиити своју редовну терапију уз мало воде пре извођења процедуре, уколико вам другачије није нагласило медицинско особље.

Алергичан сам на јод, да ли то значи да нисам кандидат за ендоваскуларно лечење?

Не. Неопходно је да вашем лекару обавезно пријавите алергију и уз припрему одговарајућим лековима, могуће је извођење ендоваскуларних процедура.

Колико брзо након процедуре се могу вратити својим редовним активностима?

Неоходно је да се минимум 24 сата након процедуре уздржавате од тежег напора и подизања терета, након тога можете се вратити вашим редовним активностима.

Да ли могу да користим Метформин пре планиране ендоваскуларне интервенције?

Лекове на бази Метформина је потребно искључити 48 сати пре и после процедуре.

Имам хронично обољење бубрега, да ли то значи да не могу бити подвргнут ендоваскуларном лечењу?

Не, хронично обољење бубрега не искључује ендоваскуларно лечење, али је неопходна консултација нефролога пре извођења процедуре.