3D штампање је модерна технологија производње тродимензионалних објеката свих облика. То је адитивна производња, процес у коме се слојеви материјала додају један на други. Ова технологија производи моделе који верно опонашају изглед, утисак и функционалност. У зависноти од типа штампача, предмет може бити од различитог материјала и различитих боја.

Медицинско 3D штампање се све више примењује у клиничке и истраживачке сврхе. Укључује стварање физичких реплика анатомских структура коришћењем процеса 3D штампања. Модели су специфични за пацијенте и изведени су из процеса 3D снимања. Сами модели се користе у процесима планирања оперативне технике, а такође се могу користити и у едукативне сврхе. Способност визуелизације и могућност истраживања сложене анатомије као правог тродимензионалног објекта, пружа медицинским професионалцима подршку у одлучивању најбољег модалитета лечења. Модели се могу користити у планирању најбоље хируршке технике, а такође и како би се пацијенту објаснило како ће изгледати оперативни захват.

Највећа предност 3D штампе је управо у брзом прављењу прототипова, што у хирургији може бити од животне важности за неке пацијенте.

3D штамапа у биомедицини је тек на почетку оног што је могуће, стоматологија предњачи у усвајању дигиталног процеса рада. У универзитетеској болници Саламанке у Шпанији, пресађена је прва 3D грудна кост и део грудног коша од титанијума, пацијенту који је боловао од малигног тумора. На Викторија универзитету у току је пројекат „Victoria Hand Project“ где тим инжењера, дизајнера и волонтера ради на изради 3D протетичке руке. Такође једна компанија из Велике Британије се бави развојем произвда за апликацију лекова у фармацеутској индустрији.

Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ поседује два 3D штампача. Један је Formlabs водећег америчког произвођача,  а други је UltiМaker холандске компаније. На Институту „Дедиње“ до сада су штампани различити прототипови анеурзме абдоминалне аорте, артериовенске малформације у супраклавикуларној регији, као и модел тоталног вештачког срца (ТАH).

3D штампач у медицини доноси многе користи и предности и олакшава свакодневни рад:

 • Израда персонализованих модела
  3D штампачи омогућавају израду прецизних и детаљних модела срца и крвних судова. То може бити изузетно корисно за едукацију медицинског особља, анализу случаја сваког пацијента и планирање хируршких захвата.
 • Обука и едукација
  Kардиоваскуларни стручњаци могу користити 3D принтане моделе за обуку и едукацију студената и хирурга. Ови стварни модели омогућавају боље разумијевање анатомије и патологије срца и крвних судова.
 • Едукација пацијената
  3D принтани модели омогућавају пацијентима да боље разумеју своје стање и планирани третман. То може побољшати комуникацију између пацијената и медицинског особља и помоћи пацијентима да донесу информисане одлуке о свом здравственом третману.
 • Смањење ризика и времена операције
  Прецизни 3D  модели помажу хирурзима да смање ризик и време трајања операције, јер им омогућавају бољу припрему и визуализацију критичних детаља.
 • Повећање ефикасности
  Kоришћење 3D штампача може побољшати процесе дијагнозе, планирања и лечења кардиоваскуларних болести.

У сарадањи са свим лекарима и медицинским техничарима, циљ нам је да 3D штампање што више уђе у свакоднени рад и олакша процес одлучивања о модалитету лечења најтежих пацијента.