Циљ ове процедуре је превенција можданог удара код пацијената који пате од атријалне фибрилације (АФ) код којих је примена оралне антикоагулантне терапије контраиндикована.

Шта је атријална фибрилација?

Атријална фибрилација представља кардиолошко стање које се манифестује убрзаним и неправилним радом срца (аритмијом). То може резултирати у задржавању крви и могућности формирања тромба у аурикули леве преткоморе.

Шта је аурикула леве преткоморе?

Срце сваког човека има аурикулу или ушасти наставак на преткоморама. Овај наставак се налази у нивоу горње леве плућне вене. Приближно је величине палца и подсећа на мали џеп, неку врсту слепе улице, где се крв задржава код пацијената са атријалном фибрилацијом и на тај начин потенцијално може доћи до стварања крвних угрушака.

Како долази до можданог удара?

Крвни угрушак, или део угрушка, може се одвојити и путовати крвотоком према мозгу где може запушити артерију (мождана тромбоемболија). Ова блокада може спречити снабдевање крвљу тог подручја мозга и изазвати мождани удар.

Главни третман за смањење ризика од можданог удара болесника са атријалном фибрилацијом су лекови који се зову антикоагуланси, познатији као разређивачи крви. Међутим, неки пацијенти могу имати контраиндикације за примену ових лекова или компликације након њихове примене у виду озбиљнијих крварења.

Шта је уређај за затварање аурикуле леве преткоморе?

Уређај за затварање аурикуле леве преткоморе је трајни имплантат који се поставља на улазу аурикуле. Дизајниран је тако да онемогућава улазак крвних угрушака у крвоток и тиме спречава настанак можданог удара. Имплант је израђен од материјала који се налазе у многим медицинским уређајима, као што су на пример стентови.

Како функционише затварање аурикуле атријума?

Процедура се обично изводи у тоталној анестезији, а траје отприлике између 45 минута и једног сата. Поступак је сличан техникама које се користе у ангиопластици (постављање стента у срчану артерију).

 • Лекар води уређај према унутрашњости срца, кроз мали катетер уметнут унутар венског система, на подручју препона.
 • Након што је катетер правилно постављен, лекар снима срце како би измерио леву аурикулу и одредио величину уређаја која ће се уградити. Након постављања уређаја, лекар врши додатна мерења и прави додатне слике како би се уверио да је уређај добро постављен.
 • Пошто је провера завршена, уређај се ослобађа како би се могао трајно уградити у срце.
 • Уобичајено време за опоравак након интервенције је 24 сата.

Шта се догађа након имплантације уређаја у аурикулу леве преткоморе?

Након имплантације, пацијент ће бити отпуштен кући са одговарајућом антикоагулантном или антитромбоцитном терапијом за спречавање згрушавања крви и стварања тромба. Лекар може пацијенту прописати и друге лекове ако утврди да су неопходни у вези са извршеном интервенцијом. Неколико недеља након интервенције пацијент долази на контролу. Том приликом ће се можда извршити ултразвучно снимање срца како би се на основу добијене слике проценила имплантација уређаја. На основу добијених резултата, лекар ће пацијенту променити или прекинути терапију или наставити дотадашњу терапију.

Да ли је овај поступак уобичајен?

Овај поступак се примењује од 2003. године и изведен је код више од 150.000 пацијената широм света. Протокол за имплантацију уређаја за затварање аурикуле леве преткоморе је униформан и поткрепљен клиничким подацима.

Међутим, као и код сваке интервенције, и овде постоје одређени ризици и могуће компликације као што су хематоми, настанак аритмија (неправилног срчаног рада), настанак тампонаде срца и у изнимним случајевима летални исход. Одговорни лекар ће детаљно разговарати са Вама о детаљима процедуре и одговорити на сва Ваша питања.

УПУТСТВО ЗА ПРИПРЕМУ ОПЕРАЦИЈЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ НА ЛИНКУ >>>

Шта је катетерско/перкутано затварање ПФО?

То је инвазивна кардиолошка метода која служи за затварање малог отвора који се зове форамен овале и налази се између леве и десне срчане преткоморе. Свако се рађа са овим отвором, који спречава да крв циркулише у плућа пре него што се беба роди. Обично се он сам затвара убрзо након рођења, када бебина плућа почну да функционишу. Отворени форамен овале настаје када се рупа не затвори како би требало. У већем броју случајева не изазива симптоме или компликације, али већи ПФО могу изазвати мождани удар.

Људи са симптоматичним или великим ПФО могу имати користи од ове процедуре.
Специјалисти у нашем програму интервентне кардиологије користе дугу, флексибилну цев (катетер) да кроз артерију у препони убаце уређај за затварање отвора у срцу. Овај уређај затвара ПФО и спречава проток крви између леве и десне преткомопе.

Која је припрема за затварање ПФО?

Ваш лекар ће вам дати конкретна упутства за припрему за ову процедуру. Можда ћете морати да престанете да узимате одређене лекове, као што су разређивачи крви, на кратак период пре процедуре. Седам дана пре интервенције ћете кренути да пијете антитромбоцитне лекове (ацетилсалицилну киселину и клопидогрел). Мораћете да престанете да једете или пијете око поноћи на дан процедуре.

Шта очекивати током поступка затварања ПФО?

Затварање ПФО траје око 30 минута. Процедура се ради без опште анестезије, добићете лекове за умирење и локалну анестезију у препони.

Током поступка, интервентни кардиолог:

 • прави мали рез у вашој препони и убацује катетер у крвни суд,
 • користи ултразвучну слику за ближи приказ ПФО,
 • провлачи уређај за затварање кроз катетер и поставља га у ПФО тако да се причврсти за сваку страну ПФО, ефикасно затварајући отвор.

На располагању је неколико ПФО уређаја за затварање, прилагођених величини и анатомији отвора.

Опоравак након процедуре

У болници остајете 24 сата након процедуре. Пре отпуста ће бити урађен ултразвук срца. Већина људи се може вратити својим уобичајеним активностима у року од недељу дана. Контролни ехокардиограм ће се обавити 30 дана до шест месеци након процедуре како би се потврдило потпуно затварање ПФО.

Уређај за затварање ПФО остаје трајно у вашем срцу. Временом, ваше срчано ткиво расте око уређаја. Не можете да осетите уређај и на њега не утичу кућни апарати, безбедносни сензори или медицински алати за снимање.

Ваш кардиолог ће вам дати конкретна упутства за опоравак. Мораћете да узимате лекове за разређивање крви шест месеци или дуже да бисте спречили настанак угрушака.

Предности и ризици затварања ПФО

Иако већина људи са ПФО не доживљава симптоме, знаци ПФО могу бити озбиљни, укључујући мождани удар или пролазни исхемијски напад (ТИА), али и јаке главобоље. У поређењу са операцијом на отвореном срцу, затварање ПФО на бази катетера нуди мањи рез и бржи опоравак, укључујући краћи боравак у болници.

Компликације затварања ПФО су веома ретке. Када се појаве, ризици од затварања ПФО могу укључивати:

 • аритмије (неправилан срчани ритам)
 • крварење
 • оштећење крвних судова
 • инфекцију
 • проблеме са уређајем за затварање ПФО, као што је померање уређаја са свог места.

Шта је атријални септални дефект (АСД)?

АСД је урођена срчана мана код које постоји дефект на прегради између леве и десне срчане преткоморе. Манифестује се исто као и код постојања ПФО. Уколико лекар постави индикацију за затварање овог дефекта кардиохируршки конзилијум ће одлучити да ли је пацијент кандидат за хирургију или је отвор могуће затворити катетерски, кроз артерију у препони.

Уколико се пацијент упути на катетерско затварање АСД-а, даља процедура је иста као и код катетерског затварања ПФО.

УПУТСТВО ЗА ПРИПРЕМУ ОПЕРАЦИЈЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ НА ЛИНКУ >>>

Зашто се ради овај преглед?

Коронарографија је преглед којим се врши снимање крвних судова срца. Овај преглед је најбољи начин да се процени да ли постоје и колико су велика сужења на крвним судовима који исхрањују срце. У зависности од налаза лекар ће предложити који је најбољи начин Вашег даљег лечења.

Како се ради овај преглед?

Да би се урадила коронарографија морате бити примљени у болницу. Уобичајено је да се преглед ради истог дана када будете примљени и да будете отпуштени следећег дана. У изузетним ситуацијама (постојање тешких придружених обољења, компликације самог прегледа) су могућа одступања и продужење боравка у болници. Пре отварања историје болести морате потписати писмени пристанак за извођење прегледа.

Сама коронарографија се ради тако што се иглом убоде крвни суд на руци или препони и катетером се кроз крвне судове долази до ушћа коронарних артерија и у њих се више пута убризгава контраст. Цео преглед се ради у локалној ансестезији. Минимални бол је присутан само током убода крвног суда, док је остатак прегледа потпуно безболан. Трајање самог прегледа је обично 10-15 минута, мада понекада може трајати и дуже.

Уколико је преглед рађен из артерије која се налази на руци по његовом завршетку се ставља се наруквица која зауставља крварење и после два сата можете устати из кревета. Наруквица се уклања следећег јутра.  Уколико је пак преглед рађен из артерије која се налази у препони онда се крварење зауставља ручним притиском у трајању од 5-10 минута, на место убода се стављају газа и фластер, док је устајање из кревета могуће тек следећег јутра. Пре устајања се уклањају газа и фластер.

Да ли постоји могућност компликација током и након овог прегледа?

Као и код сваког инвазивног прегледа и код коронарографије постоји могућност компликација. Компликације су веома ретке и јављају се у приближно 0.7% болесника који се подвргну овој врсти прегледа. Могуће су следеће компликације: алергија на јодни констраст, шлог, инфаркт, попуштање бубрега и крварење на месту убода. У изузетно ретким случајевима може доћи до смртног исхода.

Да ли постоји посебна припрема за овај преглед?

Да, потребно је да извршите одређене прегледе и донесете одговарајуће прегледе. Све неопходне претраге су побројане на посебном листу и не смеју бити старије од 15 дана. Такође не треба да доручкујете на дан пријема.

Шта се догађа након завршетка прегледа?

Истог дана када је преглед урађен Ваши налази се представљају конзилијуму који сачињавају интервентни и клинички кардиолог, као и кардиохирург. Након сагледавања свих релевантних чињеница конзилијум доноси одлуку о даљем начину Вашег лечења. Даљи начин лечења може бити наставак терапије лековима, предлог за перкутану коронарану интервенцију (балон-дилатација, стентови) или операцију срца. Такође је могуће да конзилијум тражи додатне прегледе и дефинитивну одлуку одложи до приспећа резултата. Одлуку конзилијума и отпусну листу добијате на дан отпуста из болнице. На отпусној листи је наведен предлог терапије коју треба да узимате.

Уколико желите да тражите друго мишљење молимо Вас да то кажете Вашем лекару како би се направио дупликат одговарајуће медицинске документације.

УПУТСТВО ЗА ПРИПРЕМУ ОПЕРАЦИЈЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ НА ЛИНКУ >>>

Зашто се ради ова интервенција?

Перкутана коронарна интеревнција (ПKИ) је терапијска интеревенција којом се отклањаjу сужења на крвним судовима срца. На тај начин се омогућава несметан доток крви до срчаног мишића и омогућава његово правилно функционисање. Ви то можете приметити тако што више нећете имати болове у грудима и/или што ћете се мање замарати при напору. Постоји могућност да све тегобе неће у потпуности бити отклоњење, али се свакако очекује њихово смањивање. Такође се смањује могућност појаве инфарткта срца и смрти.

Како се ради ова интервенција?

Да би се урадила ПКИ морате бити примљени у болницу. Уобичајено је да се интревенција ради следећег дана након пријема у болницу. У изузетним ситуацијама (постојање тешких придружених обољења, компликације самог прегледа) су могућа одступања и продужење боравка у болници. Пре отварања историје болести морате потписати писмени пристанак за извођење интервенције.

Сама ПКИ се ради тако што се иглом убоде крвни суд на руци или препони и катетером се кроз крвне судове долази до ушћа коронарних артерија и затим се у њих улази одговарајућим балонима и/или стентовима. Цео преглед се ради у локалној ансестезији. Минимални бол је присутан током убода крвног суда, док је остатак прегледа углавном безболан. Постоји могућност да осетите бол у грудима током надувавања балона и/или стентова у крвном суду. Трајање саме интревенције  је тешко предвидети, али је обично око 45 минута, мада понекада може трајати и дуже.

Уколико је интервенција рађена из артерије која се налази на руци по његовом завршетку се ставља се наруквица која зауставља крварење и после два сата можете устати из кревета. Наруквица се уклања следећег јутра.  Уколико је пак преглед рађен из артерије која се налази у препони онда се пластична цевчица оставља у препоне након завршетка интервенције. Након 3-4 сата се цевчица вади и крварење зауставља ручним притиском у трајању од 5-10 минута, на место убода се стављају газа, фластер и врећица са песком, док је устајање из кревета могуће тек следећег јутра. Пре устајања се уклањају газа и фластер.

Да ли постоји могућност компликација током и након овог прегледа?

Као и код сваке инвазивне интревенције, тако и код ПКИ постоји могућност компликација. Компликације су ретке и јављају се у приближно 3% болесника који се подвргну овој врсти прегледа. Компликације су углавном благе и пролазне. Могуће су следеће компликације: алергија на јодни констраст, шлог, инфаркт, попуштање бубрега и крварење на месту убода. У изузетно ретким случајевима може доћи до смртног исхода (0.05%).

Да ли постоји посебна припрема за овај преглед?

Да, потребно је да извршите одређене прегледе и донесете одговарајуће прегледе. Све неопходне претраге су побројане на посебном листу и не смеју бити старије од 15 дана.

Шта се догађа након завршетка прегледа?

Истог дана када је интревенција урађена Ваши налази се представљају конзилијуму који сачињавају интервентни и клинички кардиолог, као и кардиохирург. Након сагледавања свих релевантних чињеница конзилијум доноси одлуку о даљем начину Вашег лечења. Даљи начин лечења може бити наставак терапије лековима (далеко најчешћа одлука), предлог за поновну перкутану ПКИ или операцију срца. Такође је могуће да конзилијум тражи додатне прегледе и дефинитивну одлуку одложи до приспећа резултата. Одлуку конзилијума и отпусну листу добијате на дан отпуста из болнице. На отпусној листи је наведен предлог терапије коју треба да узимате.

Уколико желите да тражите друго мишљење молимо Вас да то кажете Вашем лекару како би се направио дупликат одговарајуће медицинске документације.

УПУТСТВО ЗА ПРИПРЕМУ ОПЕРАЦИЈЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ НА ЛИНКУ >>>

Зашто се изводи спирометријско тестирање?

Спирометрија  је основни тест са којим се почиње испитивање дисајне функције, на основу кога се одређује које тестове треба даље урадити да би се утврдио степен функционалног остећења.

Спирометрија може непосредно да укаже на болести код којих доминирају поремећаји функције плућа. Спирометрија је битна у процени подобности да се подвргнете агресивнијим дијагностичким и терапијским поступцима. Овим тестом можемо пратити даљи ток болести, проценити учинак лечења и сходно томе процени Вашу способност за рад.

Налазом спирометрије можемо искључити неке друге болести и стања, као што су нека срчана обољења, психички поремећаји који могу да изазову гушење и понекад дају тегобе које личе на плућне сметње, и да тачно утврдимо о ком се поремећају ради.

Да ли постоје потенцијални ризици за ово тестирање?

Спирометрија је веома ретко праћена компликацијама.

 • Краткотрајно  након  теста можете осећати недостатак ваздуха или вртоглавицу.
 • Спирометрију не треба да радите уколико сте недавно имали срчани удар, друге срчане проблеме или скорашње операције.
 • Овако форсирано дисање није природно и може да изазове спазам и напад отежаног дисања.
 • Веома ретко извођење теста може испровоцирати озбиљније проблеме са дисањем.

Када добијем резултате свог теста?

Одмах након теста добијене вредности се штампају из апарата за спирометрију. По завршеном спирометријском испитивању, Ваш лекар интерпретира добијене резултате у склопу Вашег клиничког стања и примењене терапије.

Уколико сте тест урадили амбулантно, онда ће резултати теста бити уписани у вашу електронску медицинску документацију и добићете одштампани примерак теста са свим подацима.

Оверите налаз на шалтеру Поликлиничке службе ИКВБД.

УПУТСТВО ЗА ПРИПРЕМУ ОПЕРАЦИЈЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ НА ЛИНКУ >>>

Шта је аортна стеноза?

Срце је мишић који пумпа крв у плућа и остатак тела. У срцу постоје четири залиска. Ови залисци се отварају како би пустили крв да тече кроз срце напред, али и да би заустави крв да тече уназад. Један од ових залистака се назива аортни залистак. Када је отворен, омогућава проток крви са кисеоником из срца у аорту, главну артерију која снабдева остатак тела. Код неких људи, аортни залистак се може променити и сузити, што за последицу има тешко отварање. Ово стање се назива аортна стеноза. Као резултат тога, срце не може лако да пумпа крв кроз сужени залистак. Сужење залиска доводи до симптома као што су: недостатак даха, гушење, вртоглавица, губитак свести и бол у грудима. Симптоми могу бити присутни при физичкој активности или у миру. Такође, ова промена на аортном залиску може довести до појаве течности у плућима, отока глежњева и потколеница и на крају до тешке слабости срчаног мишића. Ако се не лечи, аортна стеноза обично се временом значајно погоршава.

Шта је ТАВИ?

Транскатетерска имплантација аортног залиска (ТАВИ) је метода лечења аортне стенозе када се нови вештачки залистак убацује унутар суженог. Ово је интервентна кардиолошка процедура, која се обично изводи под локалном анестезијом или у аналгоседацији, ретко у општој анестезији (када је то потребно).

Зашто би требало да имам ТАВИ?

Постављање новог аортног залистка може побољшати рад срца, што би требало да смањи симптоме. Потенцијално може повећати квалитет живота и очекивано трајање живота.

Важно је запамтити да је аортна стеноза озбиљно стање, ако се не лечи, вероватно је да ће се симптоми временом погоршавати, утичући на квалитет живота и очекивани животни век.

Који су кораци за спровођење ТАВИ процедуре?

Сваки пацијент коме је установљена тесна аортна стеноза на ултразвуку срца пролази кардиохируршки конзилијум нашег Института.

Ради разматрања подобности за ТАВИ проћи ћете неколико дијагностичких процедура – анализа, познатих као ТАВИ обрада. Ови тестови треба да потврде да су Ваше срце и крвни судови анатомски прикладани и да је ТАВИ најприкладнији третман за Вас.

 • МСЦТ снимак аорте како би се проценила анатомска подобност за ТАВИ
 • коронарографија (сликање крвних судова срца), а по потреби и пласирање стента у коронарну артерију
 • ултразвучни преглед артерија врата
 • друге додатне дијагностичке процедуре или прегледе које надлежни лекар утврди да су неопходни пре извођења саме процедуре.

Који су ризици ТАВИ процедуре?

Као и код сваке медицинске процедуре, постоје одређени ризици. Ризик од компликација укључује:

 • 10-20% ризик од неправилног срчаног ритма (аритмије),
 • 5-10% ризика од спорог откуцаја срца који захтева стални пејсмејкер,
 • 5% ризик од крварења, модрица или бола на месту приступа,
 • 5% ризика од оштећења артерије, што захтева хируршку или перкутану санацију,
 • 5% ризик од умереног до озбиљног пропуштања залистка,
 • 3% ризик од можданог удара,
 • < 3% ризик од оштећења бубрега контрастом,
 • < 2% ризик од инфекције,
 • < 1% ризик од срчаног удара,
 • < 1% ризика од алергије на констрастно средство,
 • < 1% ризика од преласка на операцију на отвореном срцу.

Ретко, проблеми са уређајем и процедуром могу довести до смрти, због било ког или комбинације горе наведених околности. Молимо разговарајте са лекаром који брине о Вама ако имате питања или недоумице.

Како да дам своју сагласност (дозволу) за процедуру?

Желимо да Вас укључимо у одлуке о Вашем лечењу. Ако се одлучите за ТАВИ процедуру, тражићемо да потпишете формулар за сагласност. Особље ће објаснити све ризике, користи и алтернативе пре него што потпишете формулар за сагласност. Формулар за сагласност наводи да се слажете да се изведе ТАВИ процедура и разумете шта то укључује. Ако нешто не разумете или Вам треба више времена да размислите о процедури, молимо Вас да обавестите лекара – чак и ако је то након потписивања. Одлука је Ваша да ли да имате процедуру, а Ваше жеље ће се поштовати у сваком тренутку.

Шта се дешава током ТАВИ процедуре?

Чланови тима ће Вас прегледати када дођете на процедуру. Вече пре, или јутро пре захвата, један од анестезиолога ће Вас прегледати. Од Вас ће се тражити да будете без хране и небистрих течности (дозвољена је само вода), шест сати пре процедуре.
Током поступка: катетер (шупља цев) ће бити уведен у артерије у препонама, који преноси вештачки залистак у срце унутар отвора природног залиска. Ако је потребно, балон се може надувати да би се направио простор за нови залистак. ТАВИ имплант је вештачки срчани залистак, направљен од стента (металне цеви) и свињског или говеђег материјала. Постоје и други могући приступни путеви ако пут кроз препоне не одговара. Лекар ће Вам објаснити све алтернативе. Поступак обично траје један до два сата. Тим ће затворити место убода са уређајима који затварају крвни суд. ТАВИ залистак је након уградње видљив под X зрацима.

Да ли ћу осетити бол?

Можете осећати непријатност на месту захвата након ТАВИ процедуре, али то ће проћи за пар дана. Добијаћете лекове против болова ако је потребно. Могу да постоје модрице или бол у препонама.

Опоравак у болници након ТАВИ процедуре

Бићете на монитору срца један или два дана након процедуре. Сваки дан ће вас обилазити лекар. Тим ће пратити потребне параметре. У зависности од потребе може бити потребно да се уради: рендгенски снимак грудног коша, редовне рутинске анализе крви, електрокардиограм (ЕКГ), ултразвук срца, као и друге ређе методе ако за то постоји потреба.

Отпуст из болнице.

Обично се болница напушта 48-72 сата након процедуре ако то дозвољава стање. Уколико буде потребно лекар Вас може задржати и дуже. На отпусту добијате Отпустну листу са лековима који ће Вам бити препоручени да користите. Биће Вам детаљно објашњен поступак опоравка након ТАВИ и биће Вам дати одговори на сва питања.

Тест оптерећења срца (ергометрија) је незаобилазна метода испитивања у кардиологији. Ергометрија пружа податке о физичким могућностима испитаника, субјективним тегобама у време и након оптерећења, показује промене на електрокардиограму које указују на значајну болест крвних судова који исхрањују срце и појаву аритмија, што даје увид у прогнозу болести.

Шта је то Ергометрија?

Ергометрија је тест током кога испитаник хода по покретној траци која свака три минута мења брзину и повећава нагиб. Пре теста медицинска сестра ће поставити електроде на грудни кош испитаника како би се током и након теста бележио ЕКГ запис.  Притисак се мери током сваког степена оптерећења. Уколико испитаник нема  тегоба, тест се прекида када се постигне одређени број откуцаја срца, односно када се достигне 85% отерећења које је предвиђено за пол и узрастну доб испитаника.

Када тест указује да са срцем нешто није у реду?

Постоје различити разлози због којих се тест прекида пре него што се постигне циљ. Уколико се јаве тегобе у виду бола, нелагодности у грудима, вртоглавице, опште слебости или уколико крвни притисак падне значајно испод почетних вредности или порасте изнад оних које могу да угрозе испитаника, уколико дође до појаве неправилног срчаног рада, тест се прекида пре планираног завршетка.

Након теста испитаник седи још неко време столици, док лекар и медицинска сестра који су задужени за тест, анализирају  ЕКГ и крвни притисак.

Да ли тест носи неки ризик по Вас?

Тест физичким оптерећењем је генерално сигуран, а компликације су ретке. Али, као и у свакој медицинској процедури, постоји ризик од компликација, укључујући:

 • Крвни притисак може пасти током или одмах након вежбања, што може довести до осећаја вртоглавице или слабости. Проблем би требало да нестане након престанка ходања.
 • Аритмије изазване тестом, обично нестају убрзо након што престане да ходате. Уколико аритмија настаје или се погоршава током теста, исти ће бити прекинит и даћемо Вам одговарајућу терапију.
 • Срчани удар (инфаркт миокарда) се јавља изузетно ретко, али могуће је да тест провоцира тегобе које могу да узрокују срчани удар. Уколико до ове компликације дође, то стање ће захтевати хитну хоспитализацију у нашем Институту.

Када се добијају резултати теста?

Одмах након теста, лекар који је радио тест ће исти описати и дати Вам написани резултат са прилозима ЕКГ записа који ће даље помоћи да се анализирају Ваше тегобе.

Налаз оверите на шалтеру Института.

УПУТСТВО ЗА ПРИПРЕМУ ОПЕРАЦИЈЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ НА ЛИНКУ >>>

Шта је ТЕЕ преглед?

Трансезофагеална ехокардиографија (ТЕЕ) је минимално инвазивна дијагностичка метода у кардиологији којом се постављањем ехокардиографске сонде у једњак омогућује прецизнија визуализација срчаних структура и детаља. Из анатомије грудног коша познато је да само зид једњака дели трансезофагеалну сонду од срца и великих крвних судова на његовој бази, тако да се срце и крвни судови боље приказују него код трансторакалне ехокардиографије (ТТЕ) која се врши преко површине грудног коша. Бољи приказ срчаних структура и крвних судова омогућава детаљнију анализу уочених промена на срцу и крвним судовима што смањује могућност погрешне интерпретације резултата прегледа.

Кад се користи ТЕЕ преглед?

ТЕЕ се првенствено користи за приказивање оних срчаних структура које се код трансторакалне ехокардиографије приказују непотпуно, као што су аурикула леве преткоморе, плућне вене, преграда између преткомора или грудна аорта. Такође када ехокардиографски преглед не пружа поуздане податке (гојазни, болесници са опструктивном болешћу плућа, болесници на вештачкој вентилацији), може се применити ТЕЕ. Ова метода се најчешће користи код болесника са срчаном инсуфицијенцијом која је удружена са валвуларним и урођеним срчаним манама и код оних са сумњом на ендокардитис и тромбозу леве преткоморе (преткоморска фибрилација).

Које су најчешће индикације за ТЕЕ преглед?

 • Откривање узрока емболизма (крвног угрушка) у срцу,
 • Инфективни ендокардитис ( наслаге микрорганизама на залисцима, водичу срчаног ритма и др,)
 • Дисекција аорте (раслојавање зида аорте) и анеуризма аорте (врећаст изглед аорте),
 • Митрална регургитација (враћање крви из срчане коморе у преткомору) и евулација вештачких залистака,
 • Преглед у току оперативних захвата у кардијалној хирургији,
 • Преглед током затварања дефекта преграде срчаних преткомра и комора,
 • Преглед током електрофизиолошких процедура,
 • Преглед код транскутаних интервенција на залисцима

Који су ризици током извођења ТЕЕ прегледа?

 • Грч гркљана,
 • Поремећаји дисања,
 • Успорен или убрзан срчани ритам,
 • Превремени ударци срца (аритмије),
 • Акутни застој срца,
 • Перфорација једњака,
 • Крварење из једњака,
 • Напрасна смрт.

УПУТСТВО ЗА ПРИПРЕМУ ОПЕРАЦИЈЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ НА ЛИНКУ >>>

Шта је ТТЕ преглед?

Трансторакална ехокардиографија је неинвазивна дијагностичка метода у кардиологији којом се постављањем ехокардиографске сонде на грудни кош испитаника могућује визуализација срца

Овим прегледом се процењује величина и снага срчаног мишића, покретљивост срчаних залистака, величина и проходност великих крвних судова, итд.

Како се изводи ТТЕ преглед?

Пацијент се позиционира у леви бочни положај на специјалном  кревету са отвором, како би се добио најоптималнији ехокардиографски запис.

За преглед је неопходно донети:

 • Упут за специјалистички преглед (за пацијенте из унутрашњости оверен код надлежног фонда здравственог осигурања)
 • Извештај надлежног лекара о разлогу упућивања пацијента
 • Претходну медицинску документацију
 • ЕКГ, РТГ (уколико поседујете)

Зашто се фармаколошки стрес тест изводи?
Тест се користи за процену функције срца и срчаних валвула, када пацијенти нису у могућности да вежбају на покретној траци или бициклу.

Када се фармаколошки стрес тест користи?

 • Да утврди како се срце понаша при напору
 • За процену сужења на крвним судовима који исхрањују срце
 • За процену оправданости извођења хируршке или нехируршке интервенције на срцу
 • За процену степена оштећења валвула

Како се изводи тест?

 • Тест се изводи у Ехо амбуланти. Лекар пре почетка теста прегледа медицинску документацију, потом уради почетни ехокардиографски преглед да би се утврдило да ли је пацијент погодан за овај начин тестирања.
 • Током теста пацијент лежи на левој страни на кревету прилагођеном за овај начин тестирања, тако да лекар може да изведе ехокардиографски преглед.
 • Електроде којим се региструје ЕКГ запис ће бити залепљене на одређеним местима на грудном кошу и приказиваће карактеристике рада срца током теста.
 • Медицинска сестрa/техничар ће урадити стандардни ЕКГ пре теста, на крају теста и на крају одмора.
 • Поставља се манжетна апарата за крвни притисак на надлактицу руке и мери се крвни притисак више пута током теста.
 • Интравенска линија (браунила) ће бити пласирана у вену на руци пацијента, да се лек може убризгавати директно у крвоток у одређеним временским интервалима.
 • Лековима се убрзава рад срца, и тиме се имитира физички напор, те је могуће да пацијенти имају осећај топлоте, благе исцрпљености, а у неким случајевима благе главобоље.
 • Неопходно је пријавити особљу присуство било каквих тегоба, као што су бол или нелагодност у грудима, руци или вилици, присуство кратког даха, вртоглавице или неправилног срчаног рада.
 • Прате се све промене у ЕКГ-у и у ехокардиограму и самим тим се тест може обуставити на време, некада и пре добијене циљне вредности пулса, односно 85% предвиђеног оптерећења за пацијентов пол и израстну доб.
 • Тест се може прекинути и на захтев пацијента.
 • Када се заврши тест ординира се лек који враћа пулс и притисак на почетне вредности пре теста,
 • Браунила ће бити уклоњена са Ваше руке пола сата након завршетка теста.

Колико дуго траје тест?

Тест ће трајати око сат времена. Време инфузије је обично око 15 минута. Неопходно је остати у чекаоници најмање 30 минута након завршетка процедуре или док се сви симптоми који су се јавили током теста не изгубе.

Да ли је тест ризичан за пацијенте?

Фармаколошки тест се обавља у контролисаним условима и ниско је ризичан тест, али постоји могућност да у неким ситуацијама дође до компликација.

Након што је пре теста лекар прегледао медицинску документацију, предочиће пацијенту да ли је у већем ризику од могућих комликација, што зависи од пацијентовог општег стања. Неке компликације се дешавају непредвиђено и изузетно ретко као што је срчани удар.

Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње је врхунска установа за лечење кардиоваскуларних болесника која има све потребне садржаје, адекватну опрему и искусан медицински тим који обезбеђује брзо и сигурно збрињавање евентуалних компликација.

Када се добијају резултати теста?

Након што је лекар прегледао тест, резултати ће бити уписани у електронску медицинску документацију и добија се одштампани примерак теста са свим подацима.

Неопходно је налаз оверити на шалтеру Поликлиничке службе ИКВБД.

УПУТСТВО ЗА ПРИПРЕМУ ОПЕРАЦИЈЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ НА ЛИНКУ >>>