Новим технолошким искораком и набавком Coroflow софтверског система, Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” у свој програм уводи нову дијагностичку процедуру мерења протока крви кроз артерије срца, којом се прецизно утврђује степен поремећаја циркулације у малим крвним судовима, често проузрокујући микроваскуларну ангину пекторис.

Помоћу овог програма идентификује се болест малих крвних судова који су невидљиви голим оком, а тиме се успоставља и тачна дијагноза према којој се пацијентима прилагођава терапија и препоручује одговарајући начин живота.

-Захваљујући примени Coroflow система омогућена је комплетна и прецизна дијагностика код значајног броја пацијената који имају ангину пекторис и  значајне срчане тегобе, иако на снимцима коронарографије немају видљиво запушене артерије срца. Многи од тих пацијената чак имају стентовима решене стенозе, а због лоше микроциркулације, ипак, имају значајне тегобе. За њих је Цорофлоw златни детектор извора тих тегоба, а тиме и прецизан дијагностички програм према којем се може проценити стање и на великим крвним судовима срца, али, што до сада није било могуће, овом процедуром дијагностикујемо све проблеме на малим крвним судовима који проузрокују ангину пекторис. Такви поремећаји чести су код пацијената који болују од дијабетеса и различитих облика кардиомиопатије или болести залистака – каже асс. др Иван Илић, начелник интервентне кардиологије и наговештава да Институт планира озбиљан програм за пацијенте који имају исхемијску болест срца, односно ангину пекторис, иако немају значајна сужења на видљивим крвним судовима срца.

– Болест малих крвних судова срца, односно, микроваскуларна ангина, најчешће, није хитно стање, али захтева успостављање јасне и прецизне дијагнозе, да би се пацијенти адекватно лечили. Ради се о пацијентима који имају факторе ризика за атеросклерозу, попут дијабетеса, високог крвног притиска, високог нивоа холестерола и гојазности. Због тога код оваквих пацијената треба инсистирати на мењању животних навика (смањење телесне тежине, престанак пушења, регулацију крвног притиска, шећера и холестерола), па тек онда давање медикаменте терапије. Од поремећаја микроциркулације највише пате људи средње доби, начешће жене, гојазни, пушачи и хипертоничари, дијабетичари… Сви софтвери који су у служби ове дијагностике, мере проток крви и притисак пре и после сужења крвних судова. До сада се то радило врло компликованом и захтевном инвазивном методом, методом која је захтевала озбиљну способност интервентног лекара, процес израчунавања и све оно што софтвер сада уради сам.

Испитивање коронарне физиологије и микроциркулације представља савремени тренд у интервентној  кардиологији који помаже да се дође до прецизне дијагностике код значајног броја пацијената који немају јасна сужења коронарних артерија, а имају изражене ангинозне тегобе (око 40 одсто). На основу овог податка јасно је да је микроциркулација важан чинилац у настанку симптома ангине пекторис и знакова миокардне исхемије  – објашњава др Иван Илић.

На Институту, у једном дану, примењена је Coroflow дијагностичка платформа код три пацијента. На челу тима био је др Иван Илић, уз подршку проктора Карлоса Колеа (Carlos Collet) из Белгије.

-Захваљујући овој методи Институт ,,Дедиње” је добио савремену, дигиталну бежичну технологију која на врло једноставан начин дијагностикује поремећај на малим крвним судовима. Кардиолози до сада нису имали адекватно оруђе за дијагностику болести малих крвних судова срца. На овај начин започињемо метод који ће нам омогућити да приличан број пацијената добије адекватну терапију. Ова област је још увек недовољно испитана, у смислу да не постоје адекватни лекови, а нове терапије управо преиспитујемо бавећи се истраживањем микроциркулације. Овај дигитални програм је непроцењиво оруђе у будућим истраживањима терапије код ангине пекторис – казао је Карлос Коле, интеревентни кардиолог, ко – директор  Универзитетског центра у Алсту – Белгија.