Почетком марта, лекари Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ само у једном дану, успели су да изведу десет замена аортног залистка на срчаном мишићу, чувених ТАВИ процедура, што је ову институцију сврстало на европски победнички трон, који сад дели са болницом у Лајпцигу. Овај својеврстан подвиг извео је институтски тим лекара у којем су били проф. др Драган Сагић и интервентни кардиолози др Дарко Бољевић, др Михаило Фаркић, др Саша Хинић, као и изванредне сестре и техничари. Не бележи овај подухват само бројчани успех. На радост свих, пацијенти се осећају веома добро и већ за дан или два дана ће бити отпуштени на кућно лечење.  Овај миниинвазивни захват подразумева да се без скалпела, отварања грудног коша и заустављања рада срца пацијенту мењају оболели залисци „протезама” направљеним од свињске срчане марамице. Оно што је веома важно истаћи јесте чињеница да је ТАВИ програм започет 2019. године у Институту ,,Дедиње“ као комерцијални програм, а због остварених одличних резултата, Републички фонд за здравствено осигурање је препознао значај ове процедуре за пацијенте.

 – Постигли смо фантастичне резултате у тој области. РФЗО је то препознао и прихватио финансирање ТАВИ процедуре из државне касе, па је од сада, на радост пацијената којима је потребна ова интервенција, довољна само здравствена књижица – каже др Бољевић и с поносом наводи да је десет пацијената, код којих би класична хируршка интервенција била изузетно ризична, у једном дану добило биолошке валвуле, без тешке хирургије и отварања грудног коша.

Доктори који изводе ТАВИ процедуре истичу да оваквим збрињавањем великог броја оболелих, заправо, желе да што пре помогну  пацијентима  који се налазе на листама чекања, да им олакшају муке и дају шансу за бољи и дужи живот.

Након ових, у једном дану обављених, десет, нимало једноставних процедура ,тим лекара већ ради на припреми нових пацијената, што подразумева бројне мултидисциплинарне анализе како би се пацијенти са аортном стенозом припремили за безбедно извођење ове интервенције. У свему томе време је важан фактор, јер код критично суженог залистка долази до недовољног пумпања крви из леве срчане коморе у аорту, па пацијент има гушење, замарање и губитак свести, а многи доживе и напрасну срчану смрт. За такве болеснике ТАВИ процедура је непроцењив дар, јер се изводи преко артерије препоне преко које катетер стиже до срца, где се ,,лепи“ нови залистак који је направљен од једног стента у ком се налазе листићи од свињске овојнице. На тај начин се решава проблем сужења природног залистка. Све се ради без реза и отварања грудног коша. Постоји минимални ризик од компликација, а пацијент се након два до три дана враћа свакодневним обавезама.

Лекари ,,Дедиња“ су били спремни да оборе европски рекорд, али је један пацијент добио повишену температуру, па је захват пролонгиран за неко друго време. Дедињски лекари у шали кажу да ће Лајпциг ,,пасти“ у некој од следећих недеља.