У јавности је присутно мишљење да се ниједна здравствена установа у ширем региону није толико интернационализовала кроз своју стручну и научну сарадњу као што је Институт ,,Дедиње”, који не пропушта ниједну прилику да тај круг иностраних сарадника и пријатеља прошири. Проширење тог круга најављено је и посетом проф. др Дова Гавиша (Dov Gavish), председника израелског Удружења за превенцију, откривање и истраживање атеросклерозе и начелник у Институту за срце ,,Shaare Zedek” јерусалимског медицинског центра. Домаћини уваженом госту били су проф. др Милован Бојић, директор Института и његов помоћник проф. др Небојша Тасић, начелник Центра за научно – истраживачки рад и образовну делатност.

Изражавајући задовољство што проф. Гавиша дочекује у новој згради Института ,,Дедиње” у којој су створени услови да се већ поодавно оформљени Центар за превенцију болести најзад развије, примерено значају који му припада, проф. Бојић је рекао:

 -Идеју о оснивању Центра за превенцију болести почели смо да остварујемо одавно, формирајући лабораторију за атеросклерозу и васкуларну биологију, што је пре тих 25 година представљало прави пионирски подухват. Међутим, Центар за превенцију болести је морао да сачека неко боље време, а сад смо ,ево, у позицији да га развијамо онако како смо желели. Циљ нам је да дамо снажан превентивни приступ кардиоваскуларним болестима, па ће нам итекако значити сарадња са Вама, професоре Гавиш.

Гост из Јерусалима је своју каријеру започео као интерниста, али је, како каже, врло брзо схватио да му то није довољно, па се пребацио у одељење за молекуларну биологију и превентивну кардиологију.

-Завршио сам у кардиологији, јер ми је то посебна љубав, а превентива ме такође освојила и поклањам јој значајну пажњу, и тамо  где радим, а и у израелском Удружењу за атеросклерозу, чији сам председник. Радећи у највећем центру за инвазивну кардиологију у Израелу,  почео сам да се, кроз разговор са пацијентима који долазе на инвазивне процедуре, фокусирам на њихове чланове породица  због увида у њихову генетику, као и на њихову секундарну превенцију – казао је проф. др Гавиш, истичући да има много разлога за будућу успешну сарадњу.

-Делимо исте идеје и размишљања, а наше две земље имају доста сличности. Израел је мала земља са око девет милиона становника, али, баш као и ви, желимо да покажемо да, иако смо мали, можемо да будемо пионир у превенцији кардиоваскуларних болести.  Ми то већ радимо са доста великим успехом и тај изазов нас ,,вуче” напред. Волео бих да са вама сарађујемо у освајању непрегледног поља кардиоваскуларне превенције – каже проф. Гавиш.

Професори Гавиш Бојић и Тасић су се усагласили да је у периоду од 2011. до 2019. године  смртност од инфаркта и шлога знатно смањена, али да пандемија Ковида 19 оставља забрињавајуће последице на кардиоваскуларни систем, па је уочен значајан пораст смртности од кардиоваскуларних болести током ових пандемијских година. Истраживања неумољиво показују да нас у будућности очекује драматичан пораст кардиоваскуларних болести.

 -Морамо без предаха радити на томе да се та постковидна пошаст спречи – сагласни су и гост и домаћини који одлазе у Бијељину где ће учествовати на Међународном конгресу за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога – HISPA као и Светског Удружења за васкуларно здравље (ISVH), који ће се бавити  свеобухватним приступом у заштити срца и крвних судова у постковид ери.

Проф. др Тасић наводи да је друштво дубоко загазило у пост ковид еру која ће дуго трајати, јер је утврђено да корона вирус, пре свега, напада срце и крвне судове, али и да оставља оштећења на другим органима.

-Налазимо се на прагу тешког периода због чега морамо имати веома јасне смернице. Желели бисмо да успоставимо званичну сарадњу између нашег  Института  и превентивне кардиологије болнице проф. Гавиша у Израелу, са могућношћу да шаљемо наше младе стручњаке да се тамо едукују, али и да израелски лекари долазе код нас – рекао је проф. Тасић.