Као што је недавно и најављено, у Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ наставља се са увођењем фантастичних TAVI решења. Данас, по први пут у Србији, код две пацијенткиње је имплантирана посебна Portico валвула, произвођача АББОТТ, која је нарочито погодна за оне пацијенте који имају придружену болест срчаних крвних судова, односно болест коронарних артерија. Такође, поред интервенција са новим протезама, по први пут у Србији, приступна места за извођење ТАВИ процедура затворена су специјалним уређајем за васкуларно затварање, такозваном MANTOM, која у себи садржи посебну врсту лепка, чијим се наношењем веома успешно зауставља крварење из великих отвора на феморалним артеријама.

– Нови дизајн протезе са отвореним ћелија великог промера омогућава лакши приступ великим крвним судовима, односно препонским артеријама, што је, за нас лекаре, олакшавајућа околност у извођењу свих будућих потенцијалних интервенција као што су, на пример, пласирање стента или балон дилатације – каже координатор TAVI програма у ,,Дедињу“, интервентни кардиолог др Дарко Бољевић, напомињући да Институт наставља да ради у пуном капацитету, да смањује листе чекања, а све за добробит својих пацијената.

Након отварања нове зграде, Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње започео је извођење TAVI програма у пуном капацитету. Лекари Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ су прошле недеље оборили европски рекорд по броју TAVI процедура урађених у једном дану, па су стручни тимови Института успели да изведу тринаест замена аортног залистка на срчаном мишићу (TAVI процедуре), чиме су дефинитивно освојили европски победнички трон, који су до сада делили са болницом у Лајпцигу.

Да подсетимо, због остварених одличних резултата, Републички фонд за здравствено осигурање је препознао значај ове процедуре за пацијенте и прихватио да је финансира из државне касе.