Нова зграда – нови рекорди! Рукама сјајних стручњака Института ,,Дедиње“  високо је подигнута лествица у европској кардиохирургији, јер никад и нигде у Европи до сада, у једном дану, није урађена чак 21 операција на отвореном срцу. Од сада ће се, према том рекорду, одмеравати успеси других здравствених центара у Европи и свету. Ово је победа дедињских стручних тимова који су се, само три дана по отварању нове зграде Института коју многи већ називају ,,свемирском станицом“, разлетели по новим операционим салама, у жељи да докажу да су најбољи. А то и јесу! Сложиће се са тиме, пре свега, њихови пацијенти који се након операција осећају веома добро.

-Најдражи потпис који сам икад ставио на било који папир у животу је потпис на оперативни програм на којем је стајало 21 име. Знали смо да смо у стању  да реализујемо замишљено и поставимо рекорд. Али, да се разумемо, није ово била пука трка за рекордима, већ јасна порука да имамо и капацитете  и стручност, да у будућности лечимо много већи број пацијената, а тиме и спасимо многе животе. Смањићемо листе чекања које је повећала пандемија – каже проф. др Милован Бојић, директор Института.

-Велики дан за српску кардиохирургију. На институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“, први пут у историји, за непуних дванаест сати, урађена је 21 операција на отвореном срцу. Никада у Европи, ни у једној здравственој установи, није урађен толики број операција у једном дану, а то је Институт ,,Дедиње“  подигло на трон европске кардиохирургије. Са отварањем нове зграде, добили смо могућност да радимо велики број интервенција. Морам да се захвалим, пре свега, председнику Републике Србије Александру Вучићу и нашем директору проф. др Миловану Бојићу, који су нам омогућили да радимо у овако сјајним условима, на фантастичним апаратима – каже доц. др Слободан Мићовић, управник институтске Клинике за кардиохирургију.

 -Победнички резултат је важан, али је најважније да су сви пацијенти добро, да је већина већ након неколико сати од операције, одвојена од машине за дисање и да њихов опоравак тече добро. Код пацијената који су у току јутра изашли из операционе сале, истог дана у поподневним сатима већ је започета и рехабилитација. Све је функционисало као сат, сви болесници су смештени у интензивну негу, сви су под будним оком дежурних лекара и сестара, све тече како смо замислили, па могу рећи да сам, заиста, пресрећна – каже доц. др Драгана Унић – Стојановић, управник Клинике за анестезију и интензивно лечење.

– Није овде важан само број урађених операција, него лични и професионални осећај да сте годинама мислили да тамо негде далеко  постоји ,,то нешто“ што припада неком другом, а онда уђете и у нашим салама са опремом која пружа невероватне могућности, оперишете  и схватите да то ,, то нешто“ припада и нама. Кључ успеха је тимски рад са великим ентузијазмом, где нико не пита ни колико је сати, ни који је дан – каже проф. др Иван Стојановић, начелник Центра за миниинвазивну кардиохирургију  у ,,Дедињу“.

До сада је у светским кардиохируршким центрима рађено највише 19 захвата на срцу. У ,,Дедињу“ за новим расположивим капацитетима од седам ујутру, за непуних 12 сати, у седам, што нових, што старих операционих сала, урађен је 21 пацијент. Екипе кардиохирурга, анестезиолога, трансфузиолога, медицинских сестара и техничара, анестетичара су се размилиле по салама мењајући аортне и митралне залистке, коронарне бајпасеве, радећи тешку хирургију аорте… На челу оперативних тимова стајали су искусни кардиохирурзи доц. др Слободан Мићовић, проф. др Иван Стојановић, проф. др Миодраг Перић, асс. др Саша Боровић, асс. др Петар Вуковић, асс. др Мирослав Миличић, асс. др Петар Милачић, др Жељко Бојовић, др Милан Бабић, др Мирослав Јаковљевић, мр сц мед др Ђорђе Здравковић и др Милан Ћирковић.

Сви тимови су функционисали као један, а носила их је невероватно позитивна енергија.