Дуго сањани сан, постао је стварност. У присуству великог броја угледних гостију и запослених у Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ , нова зграда ,,Дедиње 2“, званично је отворена и већ од понедељкa почеће да прима прве пацијенте. Свечаном отварању присуствовао је председник Републике Србије Александар Вучић, а међу угледним званицама били су и министар здравља Златибор Лончар, градоначелник Града Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, декан Медицинског факултета Лазар Давидовић, директор Канцеларије за јавна улагања Владе Србије Марко Благојевић, директорка РФЗО Сања Радојевић – Шкодрић, директор КБЦ ,,Драгиша Мишовић“ Владимир Ђукић, бројни професори Медицинског факултета, лекари других медицинских установа из земље и региона.

Међу бројним честиткама које су стигле из Европе, посебну пажњу су привукли проф. Фридхелм Бајерсдорф, директор Универзитетске клинике у Фрајбургу  и председник Европског удружења за кардиоторакалну хирургију, као и председница Европског удружења васкуларних хирурга проф. Алисон Халидеј из Оксфорда, који су истакли да се радују отварању новог поглавља у раду изванредног Института ,,Дедиње“, као и будућој сарадњи.

– Данас сам видео велику страст код  лекара и медицинског особља,  али не само због овог величанственог  простора, већ због жеље и пружене могућности да грађанима ове земље спашавате животе – рекао је председник Вучић и додао да никада ништа боље није видео.

Проф. др Милован Бојић, директор Института, казао је да овај сан не би био остварив да није Владе Републике Србије са тадашњим премијером, а сада председником Србије, који је 18. јуна 2019. године положио камен темељац за ову болницу и несебично се заложио да се овај дуго сањани пројекат коначно и реализује.

– Кажу да само они који сањају могу променити стварност, а ми смо, драги пријатељи, наш сан досањали. Данас се заокружује наша визија, један пројекат који учвршћује идентитет наше установе која је најзад просторно, организационо и функционално постала један целовити систем. Био је дуг, нимало лак пут, са мноштвом препрека и ишчекивања. Почели смо далеке 1978. године, од зградице васкуларне хирургије, а 1997. смо, и поред великих препрека, ипак, изградили садашње ,,Дедиње”. Потом смо четврт века чекали данашњи дан и усељење у ову зграду. Драги пријатељи, ми смо у међувремену много радили и постизали врхунске резултате у европским и светским размерама, спашавали стотине хиљада људских живота, оплеменили југословенску и српску медицину подухватима који се до тада никада нису изводили – рекао је на церемонији отварања директор Института проф. др Милован Бојић, наводећи да су у Институту боравила највећа имена светске кардиоваскуларне медицине као што су професори Кули, Карпантије и многи други који су били задивљени и зачуђени да у таквим условима рада остварујемо фантастичне резултате – рекао је проф. Бојић истакавши да је ова свечана церемонија права прилика да се најтоплије захвали свим досадашњим директорима Института ,,Дедиње”, свим генерацијама лекара, медицинских сестара и техничара, као и свима који су се борили и никад нису губили наду.

Председник Вучић је рекао да је у изградњу новог дела „Дедиња“ Влада Србије уложила више него што је планирано, готово 50 милиона евра, од којих је више од 15 милиона инвестирано у најмодернију опрему. Добили смо објекат и опрему који могу да парирају најбољим светским клиникама. Уложено је много, али је остало још доста посла, јер осим реконструкције старе болнице, мора да се реши проблем са паркингом.

-Морамо, пре свега, направити велику гаражу, како би пацијенти могли несметано да долазе у Институт – поручио је председник Вучић и додао да се ради на разматрању изградње хелиодрома.

– Ово је велико улагање у будућност, у опстанак и останак људи. Рекли су ми да ће у уторак бити оборен европски рекорд, са 20 или 21 операцијом у једном дану. Ја сам поносан што имамо такве лекаре који живе борећи се за здравље других људи. Моја молба је да урадимо све што можемо да би нестале листе чекања. Ја нисам ни знао да нам 47 одсто смртних случајева долази од кардиоваскуларних болести, додао је Председник рекавши да је бескрајно захвалан запосленима  у ,,Дедињу” као и директору Бојићу који је уткао огромну енергију и ентузијазам да ова клиника буде завршена, као и у развој српске медицине. Обраћајући се лично директору Миловану Бојићу, Председник се захвалио за све спашене животе и додао: -Знам колико сте о овоме сањали пре 25 година, знам да није могло да се оствари, а данас се, ево, остварује. Шта год ко говорио, ово остаје као велико дело које је у Ваше време урађено. Имате чиме да се поносите.

Током обласка нове зграде, Председник није крио одушевљење оним што види, па је видно расположен разговарао са лекарима и медицинским особљем, који су истакли да су презадовољни новом опремом и зградом.

Нарочито га је импресионирао Центар за телемониторинг, који на даљину може да прати велики број најтежих болесника који за то време могу да буду и код своје куће, као и хибридна сала у којој ће пацијента, по потреби, збрињавати лекари различитих специјалности – инвазивни кардиолози и радиолози, васкуларни и кардиохирурзи.

 Посебно задовољство исказао је због сусрета са младим лекарима којима је поручио да се налазе међу најбољима, од којих имају шта да науче и подсетио их да резултати, ипак, зависе од сопственог труда.

– Кинеска пословица каже да свакога дана човек мора да ради, као што мора да једе и пије, па вас зато молим да будете вредни и марљиви, и да не слушате оне који вам говоре да ће вам све пасти са неба. Радите још више него до сада. Много сам срећан што сам могао данас да вас видим – рекао је  Председник.

-Желимо да изразимо захвалност за прилику која нам је пружена. Ми смо овде пронашли и Америку и Канаду, и зато ћемо нашим радом дати све од себе  да се одужимо својој земљи“ –  обратила се Председнику једна млада лекарка.

-Урадимо све што можемо да бисмо могли да укинемо листе чекања, да се посветимо кардиоваскуларним пацијенатима, да сваки, и стари и млади живот покушамо да сачувамо. Здравље је као питка вода, не може се без њега – казао је председник Вучић и на крају се захвалио дедињским медицинарима, пожелевши им много успеха у излечењу што више људи.

,,ДЕДИЊЕ 2” ИМА СВЕ ШТО НИСМО ИМАЛИ

-Ово велелепно здање има све што нисмо имали. У 14.000 квадрата сместила су се нова одељења лабораторије, трансфузиологије, још модернија интензивна нега, четири хируршке сале, од којих је најсавременија такозвана хибридна сала, операциони блок који подсећају на свемирске станице, око стотину болесничких кревета, преко потребне логистичке просторе за медицину и немедицину, простране чекаонице и амбулантно полуклинички блок, три нове ангио сале са нуклеарном магнетном резонанцом, телемониторинг центром, јединим на Балкану, опремом најновије технологије, а ту су и  нови саобраћајни прилази. Институт је научно акредитован, а постао је и центар изузетности у више области. Формиран је тим за превенцију кардиоваскуларних болести који ће имати саветодавну улогу у области здравља људи. Као директор ове установе могу само да кажем да је небо граница. Лечићемо пацијенте још успешније и брже их враћати својим породицама, економији, држави… – истакао је Бојић.