ПТА бубрежних артерија је ендоваскуларно лечење сужења и запушења као и анеуризматских проширења на бубрежним артеријама. Сужења на овим артеријама повезана су са појавом високог артеријског крвног притиска и са смањењем функције бубрега. Код анеуризматских проширења постоји ризик од пуцања крвног суда на месту проширења и крварења.


Процедура се обавља у локалној анестезији приступом кроз артерије ногу или руку, док се контрола врши коришћењем X – зрака у ангиосали, уз употребу јодног контрастног средства. Ангиопластика представља ширење зида зачепљеног или суженог крвног суда помоћу посебног медицинског балона. Балон се поставља унутар лумена крвног суда, надува се и тиме потискује плак према зиду артерије истовремено ширећи њен лумен.
 
 
 У случајевима када сама ангиопластика није довољна за решавање сужења у артерије ногу се могу пласирати један или више стентова. Стент је метална цевчица која се ставља унутар крвног суда, дуж артеријског зида и спречава његово поновно сужење. На крају процедуре се место приступа затвара ручном компресијом или се користи специјална врста затварача за артерије.

 

Слика 1


Слика 2

Аутор: Владимир Ковачевић, Радиолог