Ова процедура представља минимално инвазивни третман у лечењу анеуризматског проширења грудне аорте. Процедура се обавља у општој или епидуралној анестезији приступом кроз артерије у препонској регији пацијента. Посебним катетерима уз контролу X-зрака у ангиосали пласирају се покривени стентови тј. стент графтови на место проширења. Може се ставити један или више графтова у зависности од дужине сегмента који се лечи. Овим се спречава да дође до пуцања аорте и временом долази до смањења ширине аорте у том сегменту. На крају процедуре се место приступа хируршки затвара или се користи специјална врста затварача за артерије у оваквим процедурама.
Некада је потребно урадити преходну хирургију на артеријама лука аорте или на препонским артеријама да би се обезбедило место за приступ и правилно пласирање стент графта. Ово су тзв. хибридне процедуре и могу се радити у истој или одвојеним хоспитализацијама пацијента.
Осим третирања анеуризматске болести, ови графтови се у одређеним случајевима могу користити и у лечењу дисекције аорте, интрамуралног хематома, пенетрантног аортног улкуса као и трауме торакалне аорте.

 

ПРЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ

ПОСЛЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ