Ова процедура представља минимално инвазивни третман у лечењу анеуризматског проширења трбушне аорте. Процедура се обавља у општој, епидуралној или локалној анестезији приступом кроз обе артерије у препонској регији пацијента. Посебним катетерима уз контролу X-зрака у ангиосали пласира се покривен стент тј. стент графт на место проширења. Овим се спречава да дође до пуцања аорте и временом долази до смањења ширине аорте у том сегменту. На крају процедуре се место приступа хируршки затвара или се користи специјална врста затварача за артерије у оваквим процедурама.
Велики број анатомских критеријума мора бити испуњен да би пацијент био кандидат за ЕВАР процедуру, који се проверавају на претходно урађеном ЦТ прегледу аорте и артерија ногу.

Постоје и друге врста ових стентова, стент графтови са бочним отворима, као и са бочним гранама којима се омогућава проходност артерија које полазе са саме трбушне аорте, што повећава број пацијената који може да се лечи на овај ендоваскуларни начин.
Некада је потребно урадити преходну хирургију на препонским артеријама да би се обезбедило место за приступ и правилно пласирање стент графта. Ово су тзв. хибридне процедуре и могу се радити у истој или одвојеним хоспитализацијама пацијента.

Аутор: Владимир Kовачевић, Радиолог