ПТА артерија доњих екстремитета је ендоваскуларно лечење код болесника са функционалном исхемијом (клаудикације) или критичном исхемијом (бол у миру, улцерације стопала или прстију). Артерије које се на овај начин могу лечити се налазе изнад, у нивоу и испод колена. Процедура се обавља у локалној анестезији приступом кроз артерије ногу, док се контрола врши коришћењем X – зрака у ангиосали. Агиопластика представља ширење зида зачепљеног или суженог крвног суда помоћу посебног медицинског балона. Балон се поставља унутар лумена крвног суда, надува се и тиме потискује плак према зиду артерије истовремено ширећи њен лумен. У одређеним ситуацијама се користе и балони обложени са леком који додатно делује на зид крвног суда и спречава (успорава) поновно сужење.

Слика 1

У случајевима када сама ангиопластика није довољна за решавање сужења у артерије ногу се могу пласирати један или више стентова. Стент је метална цевчица која се ставља унутар крвног суда, дуж артеријског зида и спречава његово поновно сужење.

Слика 2

Такође, у одређеним ситуацијама уз помоћ посебних катетерских система уклањају се и изражене наслаге калцијума на крвним судовима, као и тромботичне масе и успоставља се адекватан проток крви. На крају процедуре се место приступа затвара ручном компресијом или се користи специјална врста затварача за артерије.

Слика 3


Слика 4


Аутор: Владимир Ковачевић, Радиолог