На Институту за кардиоваскуларне болести одржао се Интернационални кардиоваскуларни дигитални конгрес ,,Дедиње 2020” (Интернатионал цардиовасцулар цонгрес Дедиње 2020). Овај скуп је био планиран као изузетан догађај који би у Београду окупио истакнуте стручњаке кардиоваскуларне медицине, али је пандемија вируса ЦоВИД 19 осујетила те планове, међутим, не и намеру да се конгрес одржи у виртелном формату. Дигитална размена искустава и знања из области кардиоваскуларене медицине, са укупно осам предвиђених панела, чија је тема била реконструтрукција аортне валвуле, одржана је у клубу Института ,,Дедиње“. Циљ одржавања овог дводневног виртуелног скупа бија је презентација дедињских научних и стручних резултата, са намером да се рад Института представи најширој медицинској јавности.

У име директора Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” проф. др Милована Бојића, учеснике виртуелног скупа поздравио је председник Научног већа асс. др Горан Лончар, рекавши да је овај скуп планиран много раније и замишљен као велики међународни скуп еминентних светских стручњака.

Нажалост, због пандемије ЦоВИД -19, Институт ,,Дедиње” није био у могућности да у Београду окупи велики број међународних и домаћих предавача из области кардиоваскуларне медицине. Др Лончар је изразио наду да ће и овај виртуелни скуп успети да достигнућа ,,Дедиња“ учини доступним свима који су заинтересовани да дају своје мишљење и валоризују рад ове институције.

Отварајући овај догађај др Горан Лончар је рекао:

-Без обзира на комплексну и тешку епидемиолошку ситуацију, одважили смо се да организујемо састанак, јер научна мисао, упркос тешким епидемиолошким околностима, не сме да буде стопирана. Током 2019. године Институт ,,Дедиње“ је забележио значајан резултат у клиничком и научном раду. Истакао бих укупан број операција на отвореном срцу, више од 2500, што је најбољи резултат у историји постојања наше куће.

Započeli smo TAVI program (transvaskularna implementacija aortne valvule), vrlo značajnu proceduru za dalji razvoj i međunarodni renome naše kuće. Takvih operacija je do danas bilo ukupno 33. Vrlo su nam važne i brojne druge inovativne procedure, a mi činimo maksimalne napore da ih realizujemo. Konkretno, Mitra Clip je u finalnoj fazi pripreme. Kadar je obučen u međunarodnom centru u Briselu, ali se čekaju povoljnije epidemološke okolnosti za obavljanje prve procedure Mitra Clip-a u ovom delu Evrope, kaže ass. dr  Lončar koji se ovom prilikom osvrnuo i na naučni rad  “Dedinja“.

-Што се тиче науке, наша кућа је постала научно акредитована овог лета, чиме смо добили неопходне услове, како би научни развој био убрзан и како би могли да се у научним оквирима приближимо резултатима које имамо у свакодневном клиничком раду. У погледу научног развоја, планови су веома озбиљни, што укључује формирање јединственог научног центра са врхунском медицинском опремом, а сам тај развој не би био могућ без младих људи. Стварамо услове за реалиазацију њихових високих научних амбиција, које укључују и рад на докторским дисертацијама високог нивоа, публиковање научних радова у познатим светским часописима, објашњава асс. др Лончар.

Концепт овог виртуелног скупа објаснио је доцент др Слободан Мићовић:

-Била ми је велика част и задовољство да отворим дводневни симпозијум на чијој смо организацији доста радили и врло смо поносни на чињеницу да у оваквим условима организујемо ово дешавање, састављено из осам различитих тематских панела. У сваком од ових панела имали сте прилику да чујете више предавања, а након сваког сета предавања, уследила је дискусија и одговарање на питања путем онлине платформе на нашем сајту. Први панел је резервисан за хирургију аортне валвуле, што је значајно поље у кардиохирургији, поље у којем се значајно одмакло у смислу реконструкције, замене и примене нових технологија, не само у кардиохирургији, већ и у области интервентне кардиологије, рекао је доцент др Мићовић.

У осам предвиђених панела који обухватају област реконструкције аортних и митралних залистака, могућности електрофизиологије и електростимилације које пружа Институт ,,Дедиње“, достигнућа интервентне кардиологије, могућа решења тешке срчане слабости и каротидне болести, као и улогу изванредног сестринског кадра у успесима Института ,,Дедиње“, своју реч су дали домаћи стручњаци из Србије, али и учесници из Француске, Шведске, Италије, Украјине, Словеније и Хрватске.