Настављајући успешну сарадњу, договорену још пре неколико година, студенти шесте године Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци, стигли су у Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” где ће наредних дана одрађивати клинички стаж, учећи од најбољих кардиоваскуларних стручњака.
Пожелевши им добродошлицу, директор Института ,,Дедиње” проф. др Милован Бојић, је студенте завршне године Медицине, упознао радом куће у којој ће одрађивати свој клинички стаж.
-Драги студенти, добродошли на Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње”, вашу и нашу кућу која је задужена да вам помогне у стицању и основних и комплекснијих знања и вештина које познаје медицинска наука и струка, а овде све то имате. Дошли сте у најбољу наставну базу, јер је наш Институт водећа здравствена установа овакве врсте, не само у региону, него и у европским и светским размерама. У медицини, нарочито кардиоваскуларној, има места и за логику, за рутину, струку, али и за тренинг руку и идеја. По тим критеријумима, ова кућа је, заиста, сам европски и светски врх. Рећи ћу вам да смо у 2019. години, као да смо знали шта ће бити са короном, били први у Европи по броју урађених операција на срцу, и то оних операција које користе машину за вантелесни крвоток. Замислите, ми мали, уз буку машина које раде на градилишту ,,Дедиња 2”, били смо испред клиника из Немачке, Француске, Италије, Шпаније, В. Британије. Ништа необично, јер ,,Дедиње” је, по много чему, и раније било испред јачих клиника Европе и света.

Реализација идеје да ,,Дедиње” буде наставна и научна база Медицинског факултета из Бање Луке, потврђује да смо један народ и да нас никаква река не може делити. Не деле нас ни дипломе, поштујемо труд који улажете у знање и трудићемо се да га вреднујемо пратећи ваш рад као што пратимо рад студената Медицине у Србији, па ће можда најбољи од вас, у блиској будућности, добити прилику да буду део дедињског колектива. Сарадња бањалучког Медицинског факултета и ,,Дедиња” ће се и даље ширити, па ће ваш декан проф. др Ранко Шкрбић ускоро бити гост ,,Дедиња” , где ћемо потписати уговор о научној сарадњи – рекао је проф. др Милован Бојић, директор ,,Дедиња” наглашавајући да студенти треба да знају да је Институт акредитована научна установа од стране Министарства за просвету, науку и технолошки развој, установа са моћним научним потенцијалом, укљученим у велике домаће и стране научне пројекте.
Домаћини бањалучким студентима Медицине биће доц. др Бранко Лозук, васкуларни и грудни хирург, доц. др Ивана Петровић, заменик председника Научног већа Интитута ,,Дедиње”, доц. др Слободан Томић, ехокардиолог и доц. др Данијела Тасић, кардиолог, који ће се трудити да студенте упознају са радом свих институтских јединица на којима ће тећи њихова едукација.
Студенти из Бање Луке су, све док их корона није зауставила, априла сваке године, долазили у Институт, и бивали у прилици да се по групама укључе у рад колега са ,,Дедиња”, да виде како се приступа дијагностици, програмима лечења, како се изводе захвати у интервентној кардиологији и кардиоваскуларној хирургији.

Студенти су обишли нову зграду ,,Дедиња 2”, а асс. др Јелена Јованић са Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци, захваљујући се Институту ,,Дедиње” на пријатељству и сарадњи, рекла је: ,,Осећамо као код куће, међу својима”.
Бањалучки студенти боравиће на Институту ,,Дедиње” пет дана и колико се год чинило, како рече проф. др Бојић, да је времена мало – није мало, уколико постоји интересовање, јер свет је онолико интересантан, колико смо ми радознали.