Институту ,,Дедиње“ и његовој клиници за васкуларну хирургију, уручен је сертификат који ће овој институцији прпознатој по изузетности омогућити  отварање Школе за примену ласерске методе у лечењу болести венског система. Звање овлашћеног инструктора за ову ласерску методе додељено је доц. др Предрагу Матићу, који ће бити главни едукатор у будућој Школи, где ће заинтересовани лекари из Србије и ширег региона учити примену ласерске методе у лечењу болести венског система. Марк Ричли (Marc Richly) и Иштван Паткос из истакнуте европске компаније за лесерку технологију и ласерски третман вена – Biolitec, и њен ексклузивни заступник за ласерску технологију др Нинослав Рибић (011 Medical  group d.o.o) препознали су могућности и квалитет Институт ,,Дедиње”, као прве државне установе у којој је почела примена савременог ласерског минималноинвазивног третмана крвних судова екстремитета.

– Одељење Клинике за васкуларну хирургију које се бави венском патологијом, последњих годину дана, технолошки је оспособљено за ласерске операције вена. У том периоду урађено је 150 ендоскопских миниинвазивних ласерских процедура у програму  комерцијалног карактера, што је до сада била само привилегија приватних клиника. Због интересовања, број ових миниинвазивних процедура би био далеко већи, да пандемија није учинила своје и искристалисала ,,прече од пречега“. Овај програм ласерских операција вена је за Институт веома значајан и из њега је проистекла могућност да ,,Дедиње“ покрене школу миниинвазивног ласерског лечења крвних судова – казао је директор Института ,,Дедиње“ проф др Милован Бојић.

Доајен васкуларне хирургије у Институту ,,Дедиње“ проф, др Драгослав Ненезић истакао је значај ове дедињске школе и за лекаре и за пацијенте, јер болест проширених вена, како каже,  није ни случајно занемарљива.

– Она сама по себи може бити некомпликована, али у неким познијим годинама, болест проширених вена може бити озбиљна контраиндикација за неку хируршку интервенцију, због велике вероватноће добијања тромбозе. Зато лечење ласерским техникама представља најкомфорнију превентивну процедуру за спречавање тромботских компликација код пацијената који ће бити лечени од сваколиких болести – рекао је проф. др Ненезић.

-Захваљујем се свима који су омогућили и препознали могућност и значај наше куће у примени ласерске технологије у лечењу оболелих вена у нашем Институту. Посебно се захваљујем господину Марку Ричлију који нам је указао изузетно поверење, потврђујући овим сертификатом изузетност наше куће и наших лекара. Овај сертификат је потврда наше изузетне сарадње од које ће највише користи имати наши пацијенти. Верујемо да ће нам овај сартификат отворити могућност да постанемо важан интернационални тренинг центар за додатно, образовање младих лекара – каже доц. др Предраг Матић, васкуларни хирург.

Директор Института проф. др Милован Бојић је истакао да се нада ће у наредном периоду одређени број ласерских процедура лечења проширених вена ући у  услуге које покрива Републички здравствени фонд.