Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” и Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци ставили су потписе на споразум о научној сарадњи ових двеју угледних институција. Већ неколико година Институт ,,Дедиње“ је наставна база бањалучког Медицинског факултета чији студенти у овој реномираној установи, одрађујући свој клинички стаж, стичу комплексна медицинска знања. Нова, овог пута научна спона, формализована је потписивањем споразума, а печат на овај вид сарадње ставили су декан бањалучког Медицинског факултета проф. др Ранко Шкрбић и директор Института ,,Дедиње“ проф. др Милован Бојић. Овај догађај представља додатни, виши ниво сарадње у односу до сада, тим пре, што је у прошлој години Институт постао и научна установа, а сада покреће процес добијања статуса Научне установе од националног значаја. Била је ово прилика и за промоцију лекара Института ,,Дедиње” који су и предавачи на Медицинском факултету Универзитета у Бањој Луци: научно звање ванредног професора добила је др Драгана Лончар-Стојиљковић, док су научно звање доцената добили др Ивана Петровић, др Бранко Лозук, др Слободан Томић, др Оливера Ђокић, др Данијела Тасић и др Лазар Ангелков. Добродошлицу гостима из Бање Луке, пожелео је проф. др Милован Бојић који није крио задовољсво због потписивања, за обе установе, овако важног стратешког документа.

– Овим уговором, обавезујемо се на још плодоноснију сарадњу наших институција, а за добро наших студената, наставника и научних радника. Поносан сам што је Институт ,,Дедиње”, као елитна здравствена установа позната и препозната по својој делатности у Европи и свету, наставна база Медицинског факултета из Бања Луке који је, такође, елитна институција. Председник нашег Научног већа др Горан Лончар, боравио је недавно на Медицинском факулетету у Бањој Луци И био је фасциниран оствареним резултатима под руководством проф. др Шкрбића, како у образовној, тако и у научној делатности. Продубљивање сарадње биће прилика да наша наставна и научно истраживачка активност буде још интензивнија, да се чешће и у већем броју виђамо, и то, не само студенти основних студија, већ и специјалистичких, постдипломских и докторских, али и научно-истраживачких кадрова из обе институтције- рекао је проф. Бојић посебно истичући задовољство што су лекари ,,Дедиња” наставници на Медицинском факултету у Бањој Луци који ове дане проводе са бањалучким студентиима, упознајући их са сваким сегментом рада ове установе. – Студенти су обишли и нову зграду ,,Дедиње 2”, која је већ грађевински готова. На јесен очекујемо отварање и сигурни смо да ћемо и ви и ми постизати нове, још боље резултате у новом, савременијем објекту. Ти резултати никада нису били мали, јер је ова установа подухватима и новим процедурама које се код нас нису изводиле, прославила југословенску и српску медицину. У ,,Дедињу” је уграђено прво вештачко срце, прве трансплантације јетре и срца, први пејсмејкер, кардиовертер дефибрилатор…Воља је та која човека чини великим или малим, слабим или јаким, а ми воље на претек имамо – поручио је проф. Бојић.

Захваљујући се домаћину,декан Медицинског факултета у Бањој Луци, проф. др Ранко Шкрбић је изразио задовољство што је седам врсних колега са ,,Дедиња” изабрано у научна звања на факултету Медицине у Бањој Луци.

– Пресрећни смо што дедињски престижни стручњаци помажу нашем факултету и нашим студентима у реализацији едукативног процеса наставе. Управо, у склопу те сарадње, данас је овде са нама једна група студената бањалучког факултета Медицине који на ,,Дедињу” одрађују свој клинички стаж. Неки од наших студената су, боравећи на Институту, пожелели да специјализирају кардиоваскуларне болести, па су појединци заинтересовани за електрофизиологију, кардиологију, кардиохирургију, васкуларну хирургију… Очекујемо да ће нам овај споразум омогућити један виши ниво сарадње, те да ћемо створити услове да већи број специјализаната из Републике Српске дође на специјализацију у ову еминентну кућу – рекао је декан проф. др Ранко Шкрбић, очекујући рад на заједничким научним пројектима И развоју екперимаенталне медицине која ће послужити савременијем лечењу пацијената. Проф. Шкрбић је изразио уверење да ће ови млади људи који су данас овде, сутра бити окосница развоја медицинске науке Србије и Републике Српске.

Др Горан Лончар, председник Научног већа Института ,,Дедиње” је казао да оно што је видео боравећи у Бањој Луци завређује сваку похвалу. – У једној земљи, која је ратом била разорена, издићи, не само клиничке већ и научне активности на тако висок ниво, фасцинирајуће је. Биомедицински истраживачки центар у Бањој Луци броји седам истраживачких лабораторија у којима врви као у кошници. У њима се изводе експерименти најмодернијег нивоа на разним платформама и оно што је чињеница, ми као реномирана клиничка установа, заиста имамо огромну потребу да, као што је проф. Шкрбић рекао, направимо један добар спој са снажном експерименталном базичном медицином. На тај начин бићемо компетитивнији за публиковање у врхунским кардиоваскуларним часописима. У складу са тим, потписана је ова повеља коју треба конкретизовати. Конкретизовано јесте у едукативном, образовном и клиничком смислу, а сада следи веома озбилљан задатак конкретизације и у научном смислу, а то је заједничко публиковање и конкурисање за наше најбоље домаће и иностране пројекте. Жељно исчекујем да у наредним данима и недељама у сарадњи са тимом проф. Шкрбића, дођемо до конкретних научних пројеката- рекао је др Лончар.

Др Ивана Петровић, координатор наставе за студенте Медицинског факултета из Бање Луке је, након неколико дана проведених са студентима, изразила одушевљење овим младим људима који показују љубав према медицине и спремност да уче.

-Институт ,,Дедиње” је лидер и сматрамо да их можемо успешно упутити у све тајне кардиоваскуларне медицине и помоћи им да се одлуче одлуче – шта даље. Спојили смо наше младе лекаре и укључили их у едукацију бањалучких студената завршне године Медицине, јер на младима ће остати та сарадња коју смо ми започели- каже доц. др Петровић.

STUDENTSKA REČ

– Ovo je izuzetna prilika da student završne godine Medicine fakulteta steknu, kako praktična, tako i teoretska znanja iz onih grana medicine koje u Banjoj Luci još uvek nisu dovoljno razvijene, poput kardiohirurgije, koja je u fazi osnivanja na Univerzitetskom Kliničkom centru Republike Srpske. Ovo je jedinstvena prilika da se uključimo u interaktivnu nastavu, izvodimo neke zahvate, prisustvujemo zanimljivim predavanjima, a sve nam to mnogo znači. Ovo je jedno divno iskustvo, a kući ćemo odneti prelepe utiske iz Beograda- kaže student Šemsudin Porčić.

Njegova koleginica Nataša Šipraga se u ime svih studenata, zahvalila prof. dr Milovanu Bojiću i Institutu ,,Dedinje”na toplom prijemu i spremnosti  da im odgovore na sva pitanja – Teorijski i praktični deo nam jako lako ide zahvaljujući, pre svega,  velikim stručnjacima sa ,,Dedinja” koji su nam izuzetno posvećeni u prenošenju znanja. Ovaj klinički staž koji smo imali ovde, mnogima će pomoći  da lakše opredele za specijalizaciju.