Први пут у Институту ,,Дедиње” имплантирана је перкутана вентрикуларна пумпа иВАЦ 2Л, као циркулаторна подршка током комплексних интервентних процедура на артеријама срца. У миниинвазивној имплантацији ове пумпе, учествовао је тим лекара Института ,,Дедиње” у којем су, осим интервентних кардиолога били укључени и васкуларни хирурзи, анестезиолози, као и техничари и медицинске сестре из институтских ангио сала, али и заинтересовани посматрачи, међу којима је био и проф. др Зоран Перишић, директор Клиничког центра Ниш, у којем ће у скоријој будућности бити примењен овај савремени уређај. Ова процедура, којом се код веома комплексних ПЦИ интервенција и пацијената уградњом пумпе умањују ризици од циркулаторног слома, ући ће у стални програм рада Института ,,Дедиње” и радиће се о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање Србије. Нашем Институту, као и институтима за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Србије и Сремске Каменице, одобрена је од стране РФЗО Србије примена ових корисних пумпи код пацијената са лошом срчаном комором, а који су током извођења коронарних интервенција били у веома високом ризику.

-На захтев комисије Републичког фонда остварили смо сарадњу са холандском фирмом ПулсеЦатх, која производи и дистрибуира ове уређаје. Те пумпе одавно желимо и неопходне су нам код захтевних интервенција и пацијената са лошом комором и комплексним коронарним налазом. Колико је користан иВАЦ 2Л говори и пример пацијента из Београда, старог око 60 година, коме је управо урађена ПЦИ главног стабла леве коронарне артерије, уз подршку иВАЦ 2Л. Пре неколико дана смо покушали да обавимо интервенцију, али је током процедуре, при уласку катетера у коронарну артерију, дошло до пада притиска и поремећаја срчаног ритма, па смо због безбедности пацијента процедуру одложили, процењујући да нам је за овакве случајеве неопходна хемодинамска подршка, попут данас имплементиране пумпе, каже проф. др Драган Сагић, управник Службе за инвазивну кардиоваскуларну дијагностику и терапију.

Проф. др Сагић је истакао да је пацијент коме је рађена ПЦИ главног стабла леве коронарне артерије уз циркулаторну подршку пумпе иВАЦ 2Л, био веома погодан за ову процедуру, јер има лошу комору са ниском ејекционом фракцијом (испод 30 одсто), велике промене на срчаним артеријама и не може да толерише било какав пад притиска. Овом пацијенту је раније рађено неколико интервенција и том приликом је пласирано више стентова на грани леве коронарне артерије, па је он био идеалан за употребу овакве медицинске иновације – објашњава проф. Сагић.

-Тешко да би овај пацијент могао да издржи овако комплексну и тешку процедуру без подршке пумпе коју смо ми сада на Институту ,,Дедиње” први пут користили. Интервенција је била доста компликована, али је пацијент стабилан и можемо рећи да је све успешно одрађено, рекао је др Михајло Фаркић, члан тима који је извео ову процедуру.

Након обављене интервенције био је задовољан и др Драган Топић.

– Ова пумпа нам омогућава да ми лекари – оператори можемо мирно да радимо и урадимо све што смо планирали. Захваљујући пре свега пумпи, нисмо се плашили било каквих нежељених околности током саме интервенције, која је са припремама трајала више од три сата. Радили смо у опуштеној атмосфери, свесни да имамо механизам који ће спречити евентуалне компликације. Примена пумпе је у суштини веома једноставна, па пацијент након овакве врсте интервенције може да иде кући већ после 48 сати, рекао је др Драган Топић, један од чланова лекарског тима који је извео ову интервенцију.

Говорећи о принципу рада, др Михајло Фаркић је истакао да је заправо реч о посебној врсти катетерског система који се везује за постојећу пумпу, односно конзолу, а имплантира се путем бедрене артерије, тако да се врх катетера поставља у леву комору, а други део се смешта у аортну валвулу. Током стезања коморе (систоле), два литра крви се повуче у катетер, а током ширења коморе (дијастоле), крв се убацује у аорту. С обзиром да се два литра крви накнадно убацују у коронарне артерије, током интервенције не постоји опасност од пада притиска са смањеном перфузијом. Једноставно, ова пумпа омогућава бољу перфузију срчаних артерија, а и укупно боље снабдевање крвљу свих органа. Када радимо комплетне ПЦИ интервенције приликом надувавања балона и стављења стентова, може доћи до исхемије срчаног мишића. Пацијенти који имају лоше срчане функције, некада то тешко толеришу, па може доћи до декомпензације и циркулаторног слома. Ова пумпа служи да у таквим ситуацијама, када је пацијент нестабилан, помогне срцу да преброди кризу. Тимови наших лекара на ,,Дедињу” изводе најкомплексније интервенције, не само у Србији него и у региону, па нам примена ове пумпе веома много значи, омогућавајући сигурност тока интервенције код најтежих пацијената, а лекарима пружа спокојнији рад и мање стреса.

Проф. Сагић подсећа да лекари ,,Дедиња” раде и комплексније процедуре попут ТАВИ технике, најсавременијих метода уградње вештачких валвула, ротаблације, интервенције на каротидним артеријама. Модерним процедурама се у Институту збрињава цео кардиоваскуларни систем, тако да је наше искуство заиста велико. Имамо и доста младих који су веома обучени, имају завидно знање, и желе да уче и да се усавршавају. Мислим да ће бити наследници за понос, нас лекара, који ускоро одлазимо у пензију, са великим задовољством истиче проф. Сагић.

Уградњу прве пумпе која смањује циркулаторни слом и нагли, веома ризични пад крвног притиска, успешно је извео тим дедињских лекара, сестара и техничара међу којима су били: проф. др Драган Сагић, проф. др Ненад Илијевски, интервентни кардиолози др Михајло Фаркић, др Драган Топић, анестезиолог др Гордана Газивода, перфузер Владан Минић, инструментар Бора Глишић, рендген техничар Жарко Ерчевић, анестетичари Бранка Илић и Александар Ристић.