Центар за лечење васкуларних обољења мозга, формиран пре четири и по месеца на Институту ,,Дедиње“, и Одељење Клинике за васкуларну хирургију које се, нешто више од годину дана бави ласерским лечењем проширених вена, обележавају своје мале јубилеје. Дедињски неурорадиолози, извели су за то време две стотине интервенција на крвним судовима мозга и кичмене мождине, а васкуларни хирурзи стоту ласерских операција вена.

-У Центру за лечење васкуларних обољења мозга, успели смо да урадимо две стотине врло компликованих интервенција код пацијената из свих крајева Србије. Та цифра ће бити много већа када са отварањем ,,Дедиња 2“ добијемо нове просторне могућности. И у овако скученим околностима, успели смо да премашимо планирани број интервенција и одрадимо комплетан дијапазон болести крвних судова мозга и кичмене мождине, који подразумевају девет различитих програма. Трудимо се да, према степену хитности, наши пацијенти не чекају дуже од петнаестак дана. Ми, наравно, све то изводимо савременим техникама, уз помоћ најсавременијих материјала који нам олакшавају рад. Дакле, технологија и материјали прате најсавременију светску медицину, а с обзиром на осетљиву проблематику болести, потребна нам је веома софистицирана операциона сала – каже др Слободан Ћулафић, управник Центра за лечење васкуларних обољења мозга.

Одељење Клинике за васкуларну хирургију које се бави венском патологијом, последњих годину дана, технолошки је оспособљено за ласерске операције вена. У том периоду урађено је стотину ендоскопских миниинвазивних ласерских процедура. Тај програм је комерцијалног карактера, што је до сада била привилегија само приватних клиника.

-Број ових миниинвазивних процедура би био далеко већи, да пандемија није учинила своје и искристалисала ,,прече од пречега“. Овај програм ласерских операција вена је за Институт веома значајан и на његовом унапређењу ћемо итекако инсистирати и из финансијских разлога, али и едукативних, јер је веома значајно да млади васкуларни хирурзи овладају најсавременијим техникама. Тим пре што болест проширених вена није ни случајно занемарљива. Она сама по себи може бити некомпликована, али у неким познијим годинама, болест проширених вена може бити озбиљна контраиндикација за неку хируршку интервенцију, због велике вероватноће добијања тромбозе. Зато лечење ласерским техникама, а и оним класичним, представљају превентивне процедуре за спречавање тромботских компликација код пацијената који ће бити лечени од сваколиких болести- каже управник Клинике за васкуларну хирургију Института проф. др Ненад Илијевски.