Негујући добру праксу одржавања симпозијума на којима домаћа и светска имена размењују своја искуства и достигнућа из области савремене медицине, Институт ,,Дедиње“ је и ове године био организатор и домаћин скупа који је одржан у онлајн форми како би се испоштовали захтеви, сходно тренутним епидемиолошким стањем у земљи. У фокусу овогодишњег симпозијума били су  најсавременији начини лечења значајне аортне стенозе са посебним акцентом на  транскатетерску имплантацију аортне валвуле (TAVI) и њену хируршку замену (SAVR), а све у циљу бољег третмана пацијента. Овај значајан виртуелни скуп, отворио је директор Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ проф. др Милован Бојић, посебно нагласивши да је ,,Дедиње“ једина здравствена установа која је протеклих година промовисала и радила на увођењу TAVI процедуре у нашу кардиологију.

-Веома сам поносан на резултате које смо постигли имплантирајући, транскатетерски, више од 60 аортних валвула, чиме смо широко отворили врата да TAVI процедура уопште буде прихваћена и препозната од Републичког фонда здравственог осигурања. Као и много пута до сада, промовисали смо савремену медицину, указујући осталим великим здравственим кућама из области кардиологије, које ће и саме почети да уводе ову методу, на њену несумњиву корист. Наравно, то су за кратко време препознали и наши пацијенти- истакао је проф. др Бојић уверен да је Институт и даље, у сваком часу спреман,  да своје знање стави на увид, како стручној тако и научној јавности.

– Институт је за то посебно заинтересован, с обзиром да смо постали научно-истраживачка установа акредитована од стране Министарства за науку и технолошки развој. Наша искуства ће бити полазна основа за даљи стручни и научни рад на ову тему, с обзиром на значај TAVI процедуре у савременој кардиологији – рекао је директор Института наговевстивши да се овај скуп одржава у предвечерје отварања монументалне зграде ,,Дедиње 2“.

У пет сесија о актуелним темама говорили су бројни излагачи из земље и иностранства: Немачке, Француске, Републике Српске, Црне Горе, Сједињених Америчких Држава, Шведске, Словеније и Грчке.