У Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” званично је почео са радом Центар за васкуларна обољења мозга, у којем ће, за сада, радити три интевентна неурорадиолога, два неуролога и два анестезиолога, десет медицинских сестара међу којима су два рендген техничара и два анестетичара, које ће предводити истакнути интервентни неурорадиолог др Слободан Ћулафић. Ширећи свој делокруг рада, Институт ,,Дедиње“ уводи процедуре интервентне неурорадиологије које спадају у ред минималноинвазивних техника, а које подразумевају да се преко малог реза у препони, путем крвних судова (ендоваскуларно), дође до патолошки промењених места (анеуризма, атериовенска малформација, тумор и др.) у централном нервном систему, регији главе, врата или кичме, где се специјалним материјалима оболела места третитрају. Тим поводом, директор Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” проф. др Милован Бојић, на конферецији за медије, званично је пожелео добродошлицу новом тиму лекара, сестара и техничара.

-Драге колеге, добродошли у нашу кућу. Први пут сада, након 44 године постојања Института ,,Дедиње“, изведене су две процедуре на крвним судовима мозга и тиме смо значајно проширили репертоар институтске делатности. Отварање Центра за васкуларна обољења мозга било је преко потребно, јер смо ми Институт за срце и крвне судове, које је неопходно лечити независно ком делу тела припадају. Ми смо до сада третирали све крвне судове до уласка у лобању, закључно са каротидама, а у лечењу каротидне болести смо у самом светском врху. Од сада, у нашој кући ће се лечити пацијенти који имају проблема и са крвним судовима мозга. Прве две интервенције урадила је екипа на челу са др Слободаном Ћулафићем, нашим врсним неурорадиологом, човеком који је ову методу инаугурисао у другим здравственим установама, али на нашу обострану радост, он ће то убудуће радити на ,,Дедињу“-будућем Националном Институту за срце и крвне судове. Посебно нам је важно да смо ове интервенције извели у ,,предвечерје“ усељења у нову зграду у којој ће и ова служба наћи своје комфорно место. Институт ,,Дедиње“ је познат као кардиоваскуларна хируршка и кардиолошка кућа, а од данас ће бити познат и по овом изузетно важном сегменту медицине. Број пацијената којима је оваква медицинска услуга потребна, изузетно је велики – истакао је проф. др Бојић и изразио задовољство што се ова нова врхунска екипа добро уклопила у дедињски стручни мозаик.

-Веома ми је драго што сам дошао у ову велику кућу. Претходно сам радио на Војномедицинској академији 19 година, а у болници ,,Свети Сава“ последњих десетак. Веома успешно смо урадили прве пацијенте са компликованим интракранијалним анеуризмама. Циљ нам је био да те анеуризме затворимо, да спречимо њихово пуцање и крварење и евентуалне последице које то крварење оставља. У свету се такве интервенције раде под тоталном анестезијом, док се код нас, у последњих дванаест година, раде у будном стању. Приликом затварања анеуризми, користили смо најсавременија средства и најновију генерацију стентова. Након интервенције, пацијенти се због терапије задржавају до два дана, након чега се отпуштају и настављају са нормалним темпом живота. После интервенције пацијенти долазе на прву контролу након месец дана, а потом на тромесечну и шестомесечну контролу. У нашем Центру можемо да лечимо сва обољења крвних судова који постоје на мозгу и на кичменој мождини. Једноставно, све оно што се ради у свету, можемо и ми у нашем Центру – казао је др Ћулафић.

Новопридошлим колегама, добродошлицу је пожелела др Маја Нешковић, шеф неуролошког одељења на Институту.

-Наш Институт има вишедеценијско искуство са ендоваскуларним процедурама које смо ми до сада успешно радили на крвним судовима врата. Сада ширимо своју делатност збрињавајући, ендоваскуларним процедурама, пацијенте са оболењем крвних судова мозга (анеуризме без обзира да ли су руптуиране или не, артериовенске малформације мозга, кичмене мождине, дисекције интракранијалних крвних судова мозга, интракранијалне фистуле, стенозе, тандем стенозе и акутне мождане ударе). Ове процедуре су вишеструко комфорније за наше пацијенте у смислу смањења периоперативног ризика, бржег опоравка, мање компликација, па је евидентан значај овог Центра за нашу установу и Србију. Урађене процедуре су добро прошле, пацијенти се одлично осећају, немају тегобе, уредног су неуролошког статуса и убрзо ће својим кућама – рекла је др Маја Нешковић.

Управник Клинике за анестезију и интезивно лечење др Унић–Стојановић, истакла је да је на Институту ,,Дедиње“ за нову екипу колега обезбеђен простор као и све што је потребно за мониторинг пацијената, како би најбезбедније прошли кроз све потребне процедуре. Желим добродошлицу др Ћулафићу и свим члановима његове екипе – истакла је др Унић-Стојановић.

Фонд здравства Србије ће покривати све ове интервенције, јер је реч о пацијентима који су животно угрожени.