Тим лекара на чијем челу је био проф. др Иван Стојановић, урадио је ендоскопску реконструкцију митралног залиска педесетједногодишњој пацијенткињи из Панчева, кроз минимални рез направљен у ткиву око брадавице дојке. Шав се налази у појасу који раздваја пигментисани део од ткива коже,  скоро је невидљив, а ожиљак ће бити потпуно невидљив. Операција је успешно протекла, пацијенткиња се добро осећа.

-О бенефитима ендоскопске реконструкције митралног залиска за пацијента, довољно говори невидљиви рез, а не тако давно, то је било незамисливо, јер је на залисцима примењивана тешка хирургија, са великим резом који је подразумевао пресецање грудне кости, много спорији и тежи опоравак.  Док је за пацијента ова нова миниинвазивна метода веома комфорна, за лекаре је изузетно захтевна – објашњава проф. др Иван Стојановић, начелник Центра за миниинвазивну и ендоскопску хирургију.

-Институт ,,Дедиње” је већ одавно постао моћан центар за минималноинвазивну и ендоксопску хирургију срца, на чијем се челу налази истакнути светски стручњак у тој области, проф. др Иван Стојановић. Доктори Института су обучавани у најбољим светским центрима из којих доносе најсавременије процедуре и нове приступе у лечењу срца и крвних судова – каже директор Института за лардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ проф. др Милован Бојић.

Важно је указати да у Центру за миниинвазивну хирургију ендоскопске операције срца нису рађене  само за  презентацију у јавности као спорадични случајеви, већ се ради о озбиљном програму који постоји годинама, па ће и оваква ендоксопска процедура, код значајног броја пацијената, постати редован приступ у лечењу митралне валвуле.