Eкипа страучњака Института ,,Дедиње”, први пут у Србији, а и региону, након Мађарске, употребила савремени софтвер vFFR, који омогућава брже, лакше и прецизније дијагностификовање стеноза на коронарним артеријама. Помоћу овог софтвера прави се 3Д реконструкција снимка артерија, добијеног коронарографијом, која даје прецизније податке о проценту сужења, пречнику наслага и дужини опструкције крвног суда. Овај савремени програм 3Д реконструкције слике суженог или зачепљеног крвног суда, заправо, процењује степен пада притиска у њему. Ова  процедура у којој је софтверски налаз проценитељ тежине болести, односно, степена зачепљења крвног суда је, заправо, замена инвазивне методе FFR, којом се до сада успостављала дијагностичка слика, али на инвазиван начин уз употребу жица, катетера и контрасних средстава.

– Виртуелна резерва фракционог протока (vFFR) је фантастична замена која прецизно и за краће време, разоткрива све показатеље стенозе са раније добијеног коронарног снимка, а уз помоћ рачунарског моделовања динамике флуида. Зато, за овакав метод можемо рећи да представља златни стандард у процени стенозе коронарних артерија, којим се убрзава најпрецизније доношење клиничких одлука и омогућава брза процена да ли сужење на крвном суду захтева уградњу стента, или се стеноза може лечити и уз помоћ лекова. Када се визуелно процењује степен сужења стенозе на крвним судовима срца, није увек могуће са сигурношћу утврдити да ли се ради о хемодинамски значајним наслагама, или не. За разлику од стандардне методе FFR,  која је  због примене одговарајућих жица помало незгодна и захтевна за рад и где постоји могућност одређених компликација, а уз то и финансијски доста кошта, vFFR програм ће за пацијенте бити безбеднија и бржа метода, за Институт  јефтинија,  а за лекаре једноставнија за рад – рекао је проф. др  Петар Оташевић, управник Клинике за кардиологију у Институту за кардиваскуларне болести ,,Дедиње“.

Уз помоћ овог  софтвера, у Институту ,,Дедиње“, одмах након презентације ове нове дијагностичке методе, којом је двојици пацијената старости 59 и 62 године, за кратко време, констатован  степен стенозе и одлучено да ли треба да се оперишу или ће бити довољна само уградња стента. Предности  vFFR методе представили су холандски стручњаци Bert Stoffer и  Jorn Roien, едукујући домаћине за примену овог виртуелног програма који ће у наредна два месеца бити на ,,пробном“ раду у Институту ,, Дедиње“ , што је сасвим довољно времена да се процени да ли се досадашњи рутински рад помоћу FFR методе, може заменити овом новом.