У петак 23. септембра 2022. године у хотелу ,,Crown Plaza“ у Београду одржаће се Први коронарни самит који ће окупити светски позната имена из области кардиоваскуларне хирургије и кардиологије. Очекује се да на Самиту, који ће спојити истакнуте лекаре, буду искристалисане и донешене одлуке о начину лечења најчешћих срчаних обољења. Хирурзи, клинички и интервентни кардиолози продискутоваће и предложити начине најоптималнијег лечења пацијената са сложеним облицима коронарне болести.

На Првом коронарном самиту учесницима ће бити представљена најновија достигнућа у техникама хируршке реваскуларизације миокарда (CABG) које су развили стручњаци широм света. У фокусу овог једнодневног састанка биће тимови за срце и њихове одлуке о лечењу пацијената са сложеним облицима коронарне болести, представљање новитета коронарне хирургије, начин одабира, припреме и конфигурисања графтова, одређивање хемодинамске важности стеноза коронарних артерија, лечење пацијената са ниском ејекционом фракцијом, и анализа приступа у периоперативном лечењу, који убрзавају опоравак.

Организатори овог веома значајног скупа су Удружење кардиоваскуларних хирурга и  Удружење кардиолога Србије. Курсеве и програме ће водити истакнути српски кардиохирурзи и кардиолози доц. др Слободан Мићовић, асс. др Игор Живковић, академик професор др Миодраг Остојић, и професори др Светозар Путник, др Александар Реџек, др Петар Оташевић и др Анастазија Стојшић Милосављевић. На овом самиту ће учествовати и најеминентнији страни предавачи, истакнути светски кардиохирурзи, професори др Сингрид Санднер (Singrid Sandner), др Андерс Џепсон (Anders Jeppsson), др Дејвид Глине (David Glineur), др Фридхелм Бајерсдорф ( Fiedhelm Beyersdorf), др Марио Гаудино (Mario Gaudino) и др Мигел Соуза – Ува (Miguel Sousa-Uva).

Председник Удружења кардиоваскуларних хирурга Србије доц. др Слободан Мићовић очекује да ће учесници овог експертског скупа у своје радне средине понети најновија сазнања произашла из клиничких испитивaња која упоређују CABG са PCI за различите облике сложене болести коронарних артерија и дефинисати улогу Heart Team-a у доношењу одлука о лечењу у ери дигитализације. Стечена сазнања ће помоћи лакшем препознавању специфичних изазова у коронарној хирургији код пацијената са ниском вентрикуларном ејекционом фракцијом. Уједно, овладаће стратегијама за побољшање опоравка у сложеним клиничким сценаријима бајпас хирургије.