Велики међународни конгрес анестезиолога и интензивиста, чији је Београд био домаћин, завршио је дводневни рад. У београдском хотелу Crowne Plaza окупило се више од 700 учесника из наше земље, Европе и света. Овај значајни скуп који је организовало Удружење анестезиолога и интензивиста Србије, окупио је еминентне светске стручњаке, који су радећи у пет сесија представили своја достигнућа у области анестезиологије и интензивне неге.

Учесници – предавачи на 14. међународном конгресу анестезиолога и интензивиста изнели су своје виђење будућности у овим медицинским дисциплинама. Око 70 предавача из земље и иностранства разменило је своје научне ставове и искуства, а презентовано је и 40 постер радова међу којима су и радови лекара Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“.

Отварајући Конгрес, председник Удружења анестезиолога и интензивиста Србије проф. др Небојша Лађевић и генерални секретар ESAIC проф. др Радмило Јанковић, изразили су велико задовољство због огромног интересовања и великог одазива учесника, који су овај скуп учинили међународним, у сваком смислу те речи. Колико овај конгрес значи струци, независно из ког краја света долази, потврдио је својим присуством, али и учешћем као предавач, проф. др Каи Захаровски, председник Европске асоцијације анестезије и интензивне неге.

На овом великом скупу, који се одржава сваке четири године, запажена су излагања доц. др Драгане Унић Стојановић, управнице клинике за анестезију и интензивно лечење, која је уједно била и модератор сесије ,,Терапија периоперативног крварења“

– Не могу, а да не изразим задовољство што сам од учесника сесије у којој сам била модератор већ два, три дана након конгреса чула да су многи од њих већ применили терапију периоперативног крварења са којом су се на нашој сесији упознали. Такође, упознали смо се са новим принципима лечења након пандемијске стабилизације, али и са новитетима лечења пацијената који нису ковид позитивни. Веома нам је значио наступ четворо наших младих лекара у конгресним радионицама, који су се упознали са приципима примене ултразвука у јединицама интензивног лечења и са нутритивном терапијом критично оболелих пацијената. Веома је значајно да се на оваквим скуповима појављују млади људи са својим идејама, па у том смислу желим да истакнем младе специјализанте међу којима су др Ивана Ђоковић и др Милица Стојичић, које су имале успешне постер презентације – каже доц. др Унић Стојановић.

-Стимулација младих лекара је наш развојни пут и правац којим желимо да идемо, јер, колико улажемо у младе, толико ће нам се у будућности вратити. Стога је учешће младих лекара на овако важним међународним скуповима од изузетног значаја – наводи асс. др Јелена Лешановић, специјалиста анестезиологије, реаниматологије и интензивног лечења.