У духу обарања европских, али и сопствених рекорда, Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” наставља да ниже успехе обарајући, овог пута, онај највећи – светски. Стручни тимови Института ,,Дедиње“ успели су да изведу седамнаест замена аортног залистка на срчаном мишићу (TAVI процедуре) и тиме су дефинитивно освојили светски победнички трон. Ово је још један велики дан и радост за све запослене, целу српску медицину и пацијенте што ће њихов живот, не само продужити, већ га учинити и значајно квалитетнијим. Изванредни стручни тимови, за десет сати, надмашили су и рекорд који су поставили као изазов колегама, када су крајем овог марта оборили европски рекорд, којим су престигли и чувену лајпцишку
клинику, која је до тада држала рекорд са 10 TAVI процедура урађених у једном дану. Седамнаест пацијената је добило нови аортни залистак који се састоји од стента у комe се налазе листићи од свињске срчане марамице.

Прошли понедељак, 05. децембар 2022. године остаће упамћен у српској медицини, јер је оборен сопствени европски рекорд по броју великих операција на отвореном срцу (операције са употребом машине за вантелесни крвоток), када је ,,Дедиње“ свој властити рекорд од 21, попео на 25 таквих операција. Данас смо са радошћу, у добром општем стању, испратили својим кућама све пацијенте који су тада оперисани. Ми у ,,Дедињу“ не мирујемо, јер данас ,,ударамо“ на светски рекорд, односно највећи број урађених процедура у једном дану – са поносом истиче проф. др Милован Бојић, директор Института и додаје да је ,,Дедиње“ до сада био европски рекордер у тој области, а данас су институтски тимови извели седамнаест успешних процедура код пацијената старости од 74 до 85 година, чије је виталне индикације потврдила комисија Републичког фонда за здравствено осигурање Србије.

– Овај миниинвазивни захват подразумева да се без скалпела, отварања грудног коша и заустављања рада срца пацијенту мењају оболели залисци „протезама” направљеним од свињске срчане марамице. Болест аортног залистка, односно аортна стеноза, подразумева изузетно тешку клиничку симптоматологију. Пацијент има гушење и ,,глад“ за ваздухом, болове у грудима, несвестице и, неретко, напрасну срчану смрт. Аортни залистак је једна врста вентила која се налази између леве срчане коморе и највеће артерије у нашем организму – аорте. Зато је та клиничка слика толико тешка и зато је замена аортног залистка класичном кардиохирургијом изузетно компликована по пацијенте. Резање грудне кости и ,,стављање“ срца у мировање помоћу машине за вантелесни крвоток и његово поновно враћање са пумпе у ,,природан“ рад, представља велики оперативни ризик за ове пацијенте, а и постоперативни ток је веома тежак и носи са собом неизвесну прогнозу. За такве болеснике TAVI процедура је непроцењив дар – каже др Дарко Бољевић, руководилац TAVI програма у Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“.

Др Михаjло Фаркић наводи да се TAVI процедуром код тако ризичних пацијената смртност смањује за 50 одсто и да сваки лекар мора бити сертификован за овај захват који траје око сат времена.

– Свака протеза, која се, иначе, састоји од металног дела и биолошког материјала свиње или говечета, прави се појединачно и прилагођава пацијенту. Током процедуре, на наједноставнији начин, улазимо катетерима кроз препонску артерију, слично коронарографији, односно уградњи стентова. На врху катетера налази се валвула која је прављена од говеђе или свињске срчане марамице и попут ,,кишобрана“ имплантирамо је на место оболелеог залистка. Такви пацијенти се у болници задржавају два до три дана, а онда опорављени одлазе својим кућама, породици и друштву – објашњава др Фаркић.

Ова метода се у свету користи већ од 2002. године. Међутим, њена употреба у Србији започела је поновним повратком проф, др Милована Бојића на чело Института ,,Дедиње“.

-Пре неколико година, започели смо комерцијални развој овог програма, уз помоћ и разумевање појединих компанија чије су валвуле пацијенти морали да плаћају из сопствених средстава. На такав начин, они су били поштеђени ,,лутања“ по свету у потрази помоћи у страним светским болницама, а наши доктори су добили могућност да стичу тренинг руку, развијајући идеје. Осим стручног лекарског тима, у постизању овог успеха, веома је важна и држава, која је омогућила изградњу нове зграде ,,Дедиње 2“, као и Фонд за здравствено осигурање, који је препознао значај ове процедуре за пацијенте и прихватио да је финансира из државне касе, па је сада пацијенатима довољна само здравствена књижица – истиче проф. Бојић.

Врхунски тим лекара који изводе TAVI процедуру не крију задовољство због резултата вредних светске пажње, али истичу да циљ нису само бројке које их стављају на светски трон, већ оваквим збрињавањем великог броја оболелих, заправо желе да што пре помогну пацијентима који се налазе на листама чекања, да им олакшају муке и дају шансу за бољи и дужи живот. Овај подвиг могу да ураде само велике светске куће, пре свега, изузетно добро организоване, синхронизоване, добро вођене и руковођене одличном логистичком подршком. Овај својеврстан подвиг извео је институтски тим лекара у којем су учествовали интервентни кардиолози, радиолози, кардиохирурзи, васкуларни хирурзи, анестезиолози, биохемичари, трансфузиолози, сјајне медицинске сестре, инструментарке, техничари и болничарке. Међу њима су били проф. др Драган Сагић, интервентни кардиолози др Дарко Бољевић, др Михаjло Фаркић, др Саша Хинић, доц. др Милан Добрић, др Драган Топић, док је ехокардиографију водила проф. др Александра Николић.

– Велика ми је част да будем на челу установе која има овакав кадар, која осваја и постиже овакве изванредне резултате и са лакоћом усваја светска знања и вештине, која се бави науком препознатом од Светске банке и највећи центри моћи у Европи и свету – с поносом истиче проф. Бојић.