Како су недавно и најавили, лекари Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ управо су оборили европски рекорд по броју ТАВИ процедура урађених у једном дану. Стручни тимови Института ,,Дедиње“ успели су да изведу тринаест замена аортног залистка на срчаном мишићу (ТАВИ процедуре) и тиме су дефинитивно освојили европски победнички трон, који су до сада делили са болницом у Лајпцигу. Чувена лајпцишка клиника у једном дану је урадила десет ТАВИ процедура, а дедињски лекари су јој се, са исто толико урађених ТАВИ процедура, прикључили почетком марта, обећавши да ће Лајпциг ,,пасти“ у некој од следећих недеља. И ево, управо то се и десило. Тринаест пацијената је добило нови залистак који се састоји од стента у ком се налазе листићи од свињске овојнице. Та имплантација њихов живот ће, не само продужити, већ га учинити значајно квалитетнијим.
Овај својеврстан подвиг извео је институтски тим лекара у којем су били проф. др Драган Сагић и интервентни кардиолози др Дарко Бољевић, др Михаило Фаркић, др Саша Хинић, доц. др Милан Добрић, др Драган Топић, као и сјајне сестре и техничари, док је ехокардиографију водила проф. др Александра Николић. Не бележи овај подухват само бројчани успех. Овај миниинвазивни захват подразумева да се без скалпела, отварања грудног коша и заустављања рада срца пацијенту мењају оболели залисци „протезама” направљеним од свињске срчане марамице.

– Сваки лекар мора бити сертификован за овај захват који траје око сат времена, а свака протеза, која се, иначе, састоји од металног дела и биолошког материјала свиње или говечета, прави се појединачно и прилагођава пацијенту – каже координатор ТАВИ програма у ,,Дедињу“ др Дарко Бољевић, истичући да је овај програм започет 2019. године у Институту ,,Дедиње“ као комерцијални програм, а због остварених одличних резултата, Републички фонд за здравствено осигурање је препознао значај ове процедуре за пацијенте и прихватио да је финансира из државне касе. Од тада је за ову фантастичну интервенцију, пацијенатима довољна само здравствена књижица.
-То су животно угрожени пацијенти код којих аортни залистак тешко може да се замени кардиохируршки, јер и ако преживе операцију, постоперативни ток је врло тежак – каже др Михаило Фаркић и наводи да се ТАВИ процедуром код тако ризичних пацијената смртност смањује за 50 одсто.
Иако значајно комфорнија од класичне замене залистка која подразумева сечење грудног коша, ТАВИ процедура није луксуз који би се плаћао из џепа пацијента, већ је то захват којем се подвргавају сви они за које би класична операција била превише ризична.

-Да би се пацијенти са аортном стенозом припремили за безбедно извођење ове интервенције, потребне су бројне мултидисциплинарне анализе. У свему томе време је важан фактор, јер код критично суженог залистка долази до недовољног пумпања крви из леве срчане коморе у аорту, па пацијент има гушење, замарање и губитак свести, а многи доживе и напрасну срчану смрт. За такве болеснике ТАВИ процедура је непроцењив дар – каже др Фаркић.
Врхунски тим лекара који изводе ТАВИ процедуре не крију задовољство због резултата вредних светске пажње, али истичу да циљ нису само бројке које их стављају на европски трон, већ оваквим збрињавањем великог броја оболелих, заправо желе да што пре помогну пацијентима који се налазе на листама чекања, да им олакшају муке и дају шансу за бољи и дужи живот.