У присуству бројних гостију и запослених Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ обележио је своју крсну славу – Сретење Господње. Славски колач пресекао је Његова Светост Патријарх српски Порфирије са својим протојерејима и ђаконима. Домаћин свечане церемоније био је проф. др Милован Бојић, директор Института.

Обраћајући се присутнима на овај велики духовни празник ове установе и свих православних хришћана, Патријарх Порфирије је подсетио да је управо на Сретење човек у личности Христовој имао прилику да спозна све димензије човекове личности и тајну духовног живота.

-Ви као лекари, најбоље знате да је човек биће таласне природе, које је суочено са разним изазовима који се тичу здравља тела, а сигуран сам да у сусрету са болешћу, можда и надлогично, без могућности да се разуме и објасни, осећате да постоји једна друга, неухватљива нит, једна друга димензија у свакој личности, а то заправо јесте духовни аспекат нашег постојања. Човеков унутрашњи живот, његова духовна димензија, нераскидиво је повезана са телесном и ретко се може дешифровати када је телесни квар на човеку узроковао неки унутрашњи духовни поремећај или обрнуто. У сваком случају, чињеница да славимо Сретење у овој установи можда, несвесно и подсвесно, открива управо ту истину и нашу заједничку спознају да су нам потребне вештине и знања за лечење болести које се у овој установи тичу срца. Срце је средиште човековог живота и човековог бића, у духовном и телесном смислу. Срце јесте центар свих психосоматских капацитета које човек носи у себи. То је простор у којем се сусрећемо са Богом, са самим собом, а и једни са другима – рекао је Патријарх и обративши се лекарима додао:

-Чињеница да се бавите телесним, открива много сигурније и чвршће путеве у спознаји да постоји и та неухватљива духовна димензија коју често не можемо разумети, нити објаснити. Једино што знамо да она јесте – рекао је Патријарх Порфирије честитајући славу домаћинима.

-Желим вам да ваше вештине непрестано расту и напредују, али и да ваше духовно унутарње срце буде снажно и јако, да отвара визије и перспективе које ће бити подршка, али и осмислитељ тих вештина којима ви помажете људима. Нарочито и са нестрпљењем очекујемо да, ако Бог да, ускоро сви заједно учествујемо у отварању нове зграде ове ваше болнице која ће засигурно бити и вама радост, али и читавом нашем народу на корист. Срећна слава, живели много година – поручио је Патријарх Порфирије.

У име запослених и оних који се у Институту лече, угледним и драгим гостима, обратио се директор Института проф. др Милован Бојић и најтоплије се захвалио Његовој Светости Патријарху српском Господину Порфирију који је за ову свечаност одвојио своје драгоцено време.

 -Институт Дедиње традиционално обележава Сретење Господње као славу када је након 40 дана од рождества Христова, Пресвета девица унела божанско дете у храм јерусалимски, да га посвети Богу и како старе књиге и предања кажу, првосвештеник Захарије, отац Јована Претече, сместио је у одељак за девојке у јерусалимском храму, а премудри старац Симеон, држећи Месију у рукама говорио је: ,,Овај лежи да многе обори и подигне у Израиљу и буде знак против кога ће говорити“. Тако објави Јерусалимљанима долазак Дугочеканог. Наравно, цару и народу се то није допало, јер је помислио да се рађа нови цар, похрлио да убије Исуса, али су анђели Божији божанску породицу одвели на сигурно – рекао је проф. Бојић подсећајући присутне да се дан Сретења Господњег празнује од самог почетка.

 -Драги пријатељи, каже се да се на Сретење Господње спајају лето и зима. Али, ипак Ваша Светости, ми ово пролеће не би прескочили. Ово пролеће нас регенерише, оплемењује, весели и радује. Радост има смисла једино ако се са неким подели и зато смо ми пресрећни да ову радост око отварања ,,Дедиња 2” можемо поделити са свима вама. То наше пролеће, то наше ,,Дедиње 2” је дуго чекано. Талентовани песник би казао: ,,Зима је, хладно је, видиш ли, пружам ти руку, али упамти, наше се пролеће рађа кроз зимске порођајне муке“. Заиста, кроз тешке порођајне муке добили смо ,,Дедиње 2”. Више од четврт века смо чекали на њега. Генерација лекара и здравствених радника, којима ја припадам, најзад је досањала овај сан. Он, разуме се, не би био остварљив да није било великог инвестиционог замаха Владе Републике Србије коју је предводио тадашњи Премијер, данашњи Председник. Камен темељац за ,,Дедиње 2” заједно су поставили су Председник Вучић и блаженопочивши Патријарх Иринеј, човек посебног гласа, милозвука и топлине. ,,Дедиње 2” је никло, ускоро ће отворити врата пацијентима , па је наша радост неизмерна – рекао је проф. Бојић.

-Ваша Светости, налазите се у установи чији доктори и медицински радници праве чуда, знајући да болести постоје у књигама, а у животу – болесници. Налазите се међу људима којима је пацијент светиња, светиња због које постоји наша професија и коју ћемо непрестано усавршавати. Чинили смо то до сад, чинићемо то и убудуће, а у ,,Дедињу 2” лечићемо и излечити још више људи , враћајући их друштву, држави, економији, одбрани земље, а све за добро нашег народа и лепе Србије – поручио је на крају свечане церемоније проф. Бојић.