УВОДНА РЕЧ

Поштовани,

Задовољство ми је да Вас поздравим у своје лично име и у име особља Клинике за кардиологију. Наше мисија је да обезбедимо најсавременије лечење болесника са кардиоваскуларним болестима. Наша визија је да будемо најбоља Клиника у региону и да нашим запосленима обезбедимо врхунске услове за рад. Основне вредности за које се залажемо јесу безбедност и квалитет, тимски рад, инвентивност, интегритет и емаптија у пружању неге. Верујемо да никада нисмо достигли врхунац, већ да увек можемо да урадимо нешто више и боље на корист болесника и друштва у целини. Наш успех се мери задовољством болесника и свих лекара, техничара и других запослених на клиници. Добро нам дошли.

Срдачно,

Проф. др Петар Оташевић
Управник, Клиника за кардиологију

ИСТОРИЈА

Одељење кардиологије је започело са радом 1978. године. Први начелник је био прим. др Петар Пејчић. Развојем Института 1993. године се формира Клиника за кардиологију под руководством проф. др Милутина Мирића. У годинама које долазе због сталног проширења обима и комплексности посла долази до усложњавања организационе струкутуре Клинике. У претходном периоду дужност управника Клинике су обављали и проф. др Александар Нешковић, др сци. мед. Лазар Ангелков и проф. др Љиљана Јововић.

О КЛИНИЦИ – ОБЛАСТ ДЕЛОВАЊА

Клиника за кардиологију се бави интервентном кардиологијом, електрофизиологијом, неинвазивном кардиологијом, срчаном слабошћу, урођеним срчаним манама, примарном превенцијом и преоперативном припремом болесника.
На Клиници раде 43 специјалиста и 21 лекар на специјализацији. Међу запосленима је 13 доктора наука. Клиника је наставна база Медицинског факултета у Београду (2 редовна професора, 3 ванредна професора, 3 клиничка асистента) и Мединског факултета Универзитета у Бањој Луци (4 доцента).
Клиника располаже са 90 кревета у стационарном делу и седам амбуланти у поликлиничком делу. Такође располажемо са 3 сале са катетеризацију, 1 салом за електрофизиологију и 6 најсавременијих ехокардиографских апарата.
Током 2019. године је на Клиници за кардиологију хоспитално лечено 8534 болесника, а амбуланто 20465. На одељењу интревентне кардиологије је урађено 3865 коронарографија, 1854 ПЦИ, 35 перкутаних затварања АСД/ПФО и 22 ТАВИ процедуре. Одељење електрофизиологије је урадило 540 аблација и 344 имплантације уређаја за стимулацију. Одељење неинвазивне кардиологије је урадило 11028 трансторакалних и 1455 трансезогеалних ехокардиографских прегледа.
Тренутни приоритети Клинике јесу повећање броја и даљи развој комплексних перкутаних и електрофизиолошких интервенција.
У будућности се планира даљи развој структурних кардијалних интревенција, као и повећање обима и сложености процедура из области срчане слабости и урођених срчаних мана код одраслих. Такође се планира даљи развој електрофизиологије.

НАЈЗНАЧАЈНИЈИ РЕЗУЛТАТИ

Свакако најзначаније достигнуће Клинике за кардиологију у претходне четири деценије јесу десетине хиљада болесника којима смо помогли да боље и дуже живе.
Такође смо поносни на чињеницу да је програм интервентне кардиологије по броју и сложености процедура међу водећим у региону. Урадили смо највећи број перкутаних имплантација аортне валвуле и затаварања АСД/ПФО у Србији. Наши лекари годишње ураде највећи број изузетно комплексних електрофизиолошких процедура у југоисточној Европи. Одељење неинвазивне кардиологије рутински користи најсавременије ехокардиографске технике како би се омогућила одговарајућа дијагностика и помогло у извођењу терапијских процедура. Број од 2500 операција на отвореном срцу на годишњем нивоу свакако не би био могућ без преданог рада лекара на преоперативној припреми.
Међутим, не треба заборавити да данашњи врхунски резултати не би били могући без ослањања на рад наших претходника, тако да треба подсетиити да је прва коронарографија урађена 1977. године, прва балон дилатација коронарних артерија 1981, прва дилатација аортне валвуле 1986, прва имплантација интракоронарног стента 1996 и прва електрофизиолошка процедура такође 1996.

ЗАПОСЛЕНИ

Кл. ас. мр. сци. мед. Срђан Бошковић, начелник
Др Ана Каралејић
Др Наташа Стокућа-Кораћ
Др Маријана Љубић
Мр. сци. мед. Драгана Шаренац – субспецијалиста кардиологије
Др Татјана Бабић-Петковић
Проф. др Петар Оташевић
Др Снежана Трајић
Др Светлана Кириџић
Др Маја Милошевић
Др Јелена Ковачевић
Др Ивана Бојић
Др Ивана Шулубурић
Др Лидија Дуловић-Тодоровић
Др Милица Матић

Доц.др Милан Добрић, начелник
Кл ас. др Иван Илић​
др Иван Оташевић
Др Саша Хинић
Др Наталија Одановић
Др Стефан Живкови
Прим. др Мирко Чолић​
Др Братислав Милосављевић​
Проф.др Александра Аранђеловић​
Др Матија Фуртула​
Др Стефан Тимчић
Др Душан Борзановић
Др Никола Лазаревић
Др Мирко Липовац
Др Коста Крупниковић
Др Алекса Обрадовић
Др Александар Мандић
Др Милосав Томовић, начелник одељења
Др Дејан Којић
Др Велибор Ристић
Др Александра Грбовић
Др Ружица Јурчевић
Др Маша Сушић
Др Милош Бабић
Др Михаило Јовичић
Др Марија Марић
Др Бранко Ђурђевић
Др Васко Жугић
Др Ања Радуновић

Проф. др Александра Николић, начелник
Др Милица Драгичевић Антонић
Др Драгана Радоичић
Др Бранислава Борзановић
Др Снежана Димитријевић
Др Љиљана Тркуља
Др Милан Вуковић
Доц. др Слободан Томић
Др Јована Лакчевић
Др Стефан Вељковић

Доц др Оливера Ђокић, в.д. начелника
Др Маја Филиповић
Др Тијана Ранковић-Ненезић
Др Марина Анушић
Др Маша Сушић
Др Олена Шубић
Др Биљана Спасојевић-Милин

Др Михајло Фаркић, начелник
Др Драган Топић
Др Дарко Бољевић
Др Владимир Зобеница
Др Ида Суботић
Др Валентина Балинт Јовановић

Доц. др Данијела Тасић, начелник
Др Биљана Деспотовић
Др Марко Филиповић

КОНТАКТ

Call centar Института Дедиње 011 3601 700

Е-маил: klinika.kardiologija@ikvbd.com