Рад на одељењу

Одељење за Неинвазивну дијагностику срца обавља своју делатност у оквиру Поликлинике Института ″Дедиње″. Неинвазивна дијагностика срца обухвата читав низ испитивања која ће омогућити да се на време утврди постојање или да се континуирано прати и процењује постојећа(е) болест(и) срца. Поседовање апарата најновије технологије за откривање срчаних болести, омогуц́ава нашим кардиолозима да у сарадњи са сертификованим техничарима, открију потенцијалне проблеме срца и великих крвних судова у најранијим фазама болести. Неинвазивна испитивања срца не узрокују непријатност или компликације а помажу у усмеравању пацијената на даље процедуре (интервентног или хируршког) лечења.

Неинвазивна дијагностика обухвата:

 • Ехокардиографску процену пацијента, као и праћење пацијената током и након интервентних (без отварања грудног коша) или оперативних захвата на срцу
 • Функционалне тестове (изводе се на покретној траци или полу-лежећем бициклу) или фармаколошке стрес тестове, који подразумевају примену лекова у функцији оптерећења. Уколико је потребно користи се комбинација ових тестова. Функционалне тестове користимо када желимо да испитамо постојање значајних сужења на крвним судовима срца или се процењује болест(и) срчаних залистака, односно утврђује даље лечење пацијената са срчаном слабошћу.
 • Процену пацијената погодних за нехирушко затварање отвора између срчаних шупљина, затварање кесастог проширења леве преткоморе које може бити одговорно за тромбоемболијске компликације као и процена подобности пацијента за нехируршку замену или поправку срчаног залистака (ФОА, АСД, ВСД-а, ДАП-а,затварање леве аурикуле, ТАВИ, Митрал цлип).
 • Проспективно праћење болесника са обољењима од посебног интереса
 • Едукација кадрова за ехокардиографију (базични и напредни курсеви)

Рад одељења за Неинвазивну дијагностику срца спроводи се, у две смене од 08-20 часа, у амбулантама за Ехокардиографију и Функционалну дијагностику срца.

Списак процедура

Врсте тестова одељења Неинвазиивне дијагностике:

 • Трансторакални ЕХО прегледи (Ултразвучни прегледи срца се обавља сондом која се прислања на грудни кош. Овим прегледом се процењује величина и снага срчаног мишића, нормална покретљивост залистака срца, величина и проходност великих крвних судова срца)
 • Трансезофагеални ЕХО прегледи са мултиплане сондом (Посебна врста прегледа помоћу савитљиве сонде која се прогута уз локалну анестезију непца и грла, а којом се боље приказују поједине срчане структуре. Ради се само одређеној групи болесника. Примера ради: код сумње на раслојавање зида аорте, измењену функцију вештачког залистка, код сумње на запаљенски процес на залистку, код сумње на постојање дефекта преткоморске преграде, код аномалог уливања плућних вена, постојања фистула, код сумње на тромбоемболију плућа или постојање угрушка у левој преткомори пре конверзије срчаног ритма…)
 • Тест физичким оптерећењем на покретној траци или полу-лежећем бициклу (Тест физичким оптерећењем треба урадити у ситуацијама у којима се процењује исхемија (недовољна прокрвљеност срчаног мишића на напор).
 • Фармаколошки тестови: Дипиридамол, Добутамин, Аденозин (процена коронарне резеве протока (ЦФР-цоронарy флоw ресерве) тестовима се процењује исхемија (недовољна прокрвљеност срчаног мишића на напор) односно, смањена прокрвљеност срчаног мишића код пацијената када тест физичким опетерећењем није могуће урадити (код пацијента који имају ЕКГ запис који не може да се тумачи у оптерећењу, код оних који имају обољења доњих екстремитета или непознавање технике хода по траци или вожње бицикла). Ови тестови се раде код пацијената којима је тест физичким оптерећењем урађен, али је резултат недовољно јасан.
 • Разлог за извођењем фармаколошког стрес теста може бити и процена виталности, односно процена има ли живог ткива на месту где је био инфаркт миокарда (срчани удар).
 • Ергоспирометрија се изводи на сличан начин као ергометрија изузев што се преко специјалне маске, која се налази на лицу пацијента, континуирано прати размена гасова и процењује потрошња кисеоника и елеминација угљен-диоксида, као и промена вентилаторних параметара (издисајних гасова) и резереве дисања.
 • Спирометрија је метода којом  се мери основна плућна функција, односно  количина ваздуха који се удише и издише из плућа током времена извођења теста. Основни циљ спирометрије је утврђивања присуства или одсуства плућне болести, процене степена плућног оштећења, као и процене ефеката терапије.
 • Амбулаторни 24-часовни мониторинг крвног притиска се одређује путем покретног апарата који аутоматски региструје крвни притисак. Ово испитивање се врши у интервалу од 24 часа, при чему се мерења обављају у правилним временским размацима током дана на 15 минута, а током ноћи на 30 минута.
 • Шесто-минутни тест ходања је једноставан тест којим се одређује највећа удаљеност коју болесник може прећи слободним ходом за 6 мин уз процену тегоба и уз непрекидно праћење периферне засићености (сатурације) крви кисеоником.

Упутство за болеснике

Опште информације о раду:

За трансторакални ехокардиографски преглед срца потребно је понети са собом:
Документација и анализе

 • Упут за специјалистички преглед (за пацијенте из унутрашњости оверен код надлежног фонда здравственог осигурања)
 • Извешај надлежног лекара о разлогу упућивања пацијента
 • ЕКГ
 • РТГ снимак плућа и срца (ако имате)
 • Претходна документација (ако имате)

За трансезофагеални ултразвучни преглед срца потребно је понети са собом:
Документација и анализе

 • Упут за специјалистички преглед (за пацијенте из унутрашњости оверен код надлежног фонда здравственог осигурања)
 • Извештај надлежног лекара о разлогу упућивања пацијента
 • ЕКГ
 • РТГ снимак плућа и срца (ако имате)
 • Претходна документација

Неопходно је да се 4 сата пре планираног прегледа не уноси храна и вода

Припрема за тест физичким оптерећењем/фармаколошки стрес тест
Документација и анализе

 • Понесите упут за специјалистички преглед и осталу медицинску документацију.
 • Три дана пре теста и на дан теста немојте узимати лекове из групе бета блокатора (нпр. Пресолол, Индерал, Принорм, Дилатренд, Соталол и Цонцор…) и антагонисте калцијума ( нпр. Нифелат, Норваск, Амлопин, Васотал, итд) уколико није другачије саветовано. Уколико имате недоумица око лека који треба да изоставите консултујте надлежног кардиолога или контактирајте нашу амбуланту за функционалну дијагностику срца.
 • Другу терапију нормално узимате на дан теста;
 • Донесите резултат серумског калијума који није старији од 48 часова у противном тест неће бити рађен (серумски калијум не сме бити мањи од 4,0 ммол/л);
 • Дођите у комотној одећи и обући (патике, равне ципеле);
 • 2-3 сата пре теста узмите лакши оброк. Не узимајте стимулативна средства, алкохол, чај, кафу, кока-колу, енергетска пића. Немојте пушити најмање 3 часа пре заказаног теста (ако сте дијабетичар испоштујте свој режим исхране и терапију)

НАПОМЕНА: покретна трака је ограничена на оптерећење до 120 кг телесне тежине пацијента

Спирометрија – није потребна посебна припрема

Амбулаторни 24-часовни мониторинг крвног притиска – није потребна посебна припрема

Шесто-минутни тест ходања – није потребна посебна припрема

Радно време:

Потребна докукментација:

Амбуланта

Одељење за Неинвазивну дијагностику срца обухвата амбуланту за Ехокардиографију и Функционалну дијагностику срца

Радно време: 08-20 часова
Поступак заказивања амбулантних прегледа:
Прегледи у оквиру одељења Неинвазивне дијагностике могу се обавити ако су заказани путем електронског броја преко ИЗИС система за тај датум, уколико су интерно заказани јер је потребна контрола у оквиру шест месеци уз важећи упут или без заказивања, уколико су хитни амбулантни пацијенти, упућени из пријемне кардиолошке, кардиохирушке или васкуларне амбуланте.

Контакт

Телефон:

 • Call centar Института Дедиње 011 3601 700

Факс:

Емејл: