Лабораторија

Рад на одељењу

Лабораторијска служба обавља клиничко-биохемијску лабораторијску дијагностику амбулантних и стационарних пацијената ИКВБ „Дедиње“. Одређује параметре из области клиничке биохемије, имунохемије и хематологије. Палета тестова је прилагођена патологији пацијената Института. Континуирано се уводе нове анализе према захтевима лекара. Лабораторија пружа безрезервну подршку свим клиникама Института у њиховом свакодневном, рутинском  раду, приликом увођења нових процедура, као и приликом спровођења научних истраживања.

Циљ лабораторијске службе је постизање прецизних, поузданих и правовремених резултата, који помажу у постављању дијагнозе, праћењу ефикасности терапије, тока и прогнозе болести пацијената.

Лабораторијска дијагностика обавља се у складу са принципима добре лабораторијске праксе. Целокупан процес рада, од узимања узорка до издавања лабораторијских резултата, у потпуности је дефинисан, стандардизован и контролисан. Свакодневно се прате показатељи квалитета и извршава унутрашња контрола. Више од деценије и по веома успешно учествујемо у међународном програму спољашње контроле квалитета рада лабораторије и годишњи сертификати о достигнућима потврда су континуитета и квалитета.

Лабораторија располаже најсавременијом опремом и стручним, обученим кадром. Лабораторијско особље поседује лиценце за рад, пролази континуирану едукацију и одлично међусобно сарађује. Тесна сарадња и добра комуникација је успостављена са особљем на одељењима и сви заједно раде као тим на општу корист пацијената.

Запослени 

Др Сандра Гајићспецијалиста клиничке биохемијеначелник 
Др Мара Џомићспецијалиста клиничке биохемије 
СМЛТ Владан Јеринићодговорни техничар Лабораторијске службе 

Списак процедура

ХЕМАТОЛОГИЈА

 • Крвна слика са леукоцитарном формулом
 • Седиментација еритроцита
 • Тромбоцити на цитрату
 • Ручно одређивање леукоцитарне формуле
 • Ручно одређивање ретикулоцита

БИОХЕМИЈА
       Из серума/плазме се одређују:

 • електролити (натријум, калијум, хлориди, бикарбонати, калцијум, магнезијум, фосфор)
 • ензими (аспартат аминотрансфераза, аланин аминотрансфераза, лактат дехидрогеназа,        α амилаза, γ глутамил трансфераза, алкална фосфатаза)
 • метаболити (глукоза, уреа, креатинин, укупни билирубин, директни билирубин, укупни протеини, албумин, мокраћна киселина)
 • срчани маркери (креатин киназа, креатин киназа-МБ, високо сензитивни тропонин И, мождани натриуретски пептид – БНП и НТпро БНП)
 • липидни статус (укупни холестерол, ХДЛ-холестерол, ЛДЛ-холестерол, триглицериди)
 • метаболизам гвожђа (гвожђе, TIBC, UIBC, феритин)
 • хормони (тиреостимулишући хормон -TSH, слободни тријодтиронин –fТ3, слободни тироксин -fТ4,  кортизол, паратиреоидни хормон, алдостерон, ренин, хормон раста)
 • специфични протеини (Ц-реактивни протеин, прокалцитонин, интерлеукин 6)
 • ниво лекoва у крви (Ванкомицин, Циклоспорин, Такролимус)
 • имуниглобулини (ИгА, ИгМ, ИгГ)

Из узорка урина се ради седимент урина, физичко-хемијски преглед урина и биохемија урина, а из узорка фецеса се ради тест на окултно крварење.
За идентификсцију вируса SARS-CoV-2 користи се SARS-CoV-2 антигенски тест, као и брзи тест за детекцију антитела за SARS-CoV-2 IgM/IgG.
RT-PCR методом одређује се респираторни и пнеумонија панел са широким спектром вирусних и бактеријских узрочника инфекција.

Упутство за болеснике

Лабораторија Института ради сваког дана од 0-24 часа (24/7).

Пријем пацијената

Узорковање крви за лабораторијске анализе се врши свакога дана, између 7 и 10 сати ујутру, пре него што је пацијент подвргнут дијагностичким и терапијским поступцима. По потреби се узорковање врши током целог дана.
Са шалтера је потребно узети упут за лабораторијске анализе.
Пацијент са упутом иде у лабораторију, у просторију за узорковање крви (први спрат).

Опште упутство за припрему пацијената за узорковања крви

Узорковање крви обавља се након 12 сати гладовања. Вода може да се пије уобичајено. Ујутру пре вађења крви не треба конзумирати цигарете, напитке које садрже кофеин (чај, кафа), сокове, дијететске суплементе. Избегавати конзумацију алкохола 24 сата пре узорковања крви. Пар дана пре вађења крви потребно је избегавати већу физичку активност. За анализу одређених биохемијских параметара крв се узоркује у тачно дефинисаном времену и по препоруци лекара.

Упутство за припрему пацијената пре одређивања гвожђа у серуму

Највиша концентрација гвожђа у серуму је ујутру, па је узорак крви потребно узети од 7-9h. Два дана пре узимања узорка крви не треба пити сокове обогаћене витаминима и енергетске напитке, избегавати уношење великих количина хране богате гвожђем и не конзумирати алкохол (повећава концентрацију гвожђа у крви). Одређивање концентрације гвожђа избегавати у периоду када пацијент има инфламаторни процес ( концентрација серумског гвожђа је снижена). Ако је пацијент на терапији гвожђем контрола нивоа гвожђа у серуму се изводи десет дана након пероралног узимања препарата гвожђа, три дана након давања интравенских препарата и месец дана након интрамускуларне примене препарата гвожђа.

Упутство за узимање једнократног узорка урина

Узорак урина треба скупљати у чисту бочицу са поклопцем за једнократну употребу. Узорак избора је средњи млаз првог јутарњег урина, након ноћног сна, спроведене хигијене гениталија, пре доручка и других активности, при чему је препоручено време од последњег пражњења бешике најмање 4  сата.
Анализа се не препоручује код жена непосредно пре, за време и непосредно након менструације, као ни код жена које имају видљив вагинални секрет
Бочица мора бити затворена при преносу узорка до места обраде.
Преглед урина је потребно извршити унутар 2 сата након узимања узорка (најкасније 4 сата, уколико се чува у фрижидеру).

Контакт

 • Call centar Института Дедиње 011 3601 700

Радно време

0-24 часа